Дослідження. Традиційні продукти харчування в Україні та країнах-сусідах

Про матеріал
Дослідження. Традиційні продукти харчування в Україні та країнах-сусідах Мета: показати особливості харчової промисловості свого краю; розвивати вміння і навички самостійно робити висновки на основі вивченого матеріалу, використовувати набуті знання у повсякденному житті виховувати екологічну культуру учнів, творчій підхід до розв’язання нестандартних завдань. Тип уроку: вивчення нового матеріалу.
Перегляд файлу

Дослідження. Традиційні продукти харчування в Україні та країнах-сусідах

Мета:  показати особливості харчової промисловості свого краю; розвивати вміння і навички самостійно робити висновки на основі вивченого матеріалу, використовувати набуті знання у повсякденному житті виховувати екологічну культуру учнів, творчій підхід до розв’язання нестандартних завдань.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Обладнання та матеріали: фізична карта світу, атласи, підручник, довідкова інформація.

 

ХІД УРОКУ

I. ОРГАНІЗАЦЙНИЙ МОМЕНТ

II. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ І ВМІНЬ

Серед глобальних проблем, які безпосередньо впливають на долю людства, виділяють продовольчу. Вона визначається спроможністю Землі прогодувати нинішнє і майбутні покоління планети. До певної міри це наслідок того, що харчування є фізіологічною потребою людини.

Виділяють чотири групи чинників, які впливають на глобальну продовольчу проблему:

- природні умови і розміщення населення.

- світовий транспорт і зв'язок, що забезпечують широкий вихід продуктів харчування на зовнішній ринок;

- політична ситуація у світі;

- світова економіка і торгівля у їх єдності.

Відео «Виробництво продуктів харчування у світі»

Окрім того фахівцями було виявлено, що  2/3 усіх хвороб в Україні є наслідком неправильного харчування. Такі дані були озвучені під час круглого столу «Міжнародний день здорового травлення: як харчуються українці».

За даними ВООЗ, здоров’я людини на 70% залежить від того, що вона їсть. Науково доведено, що нераціональне харчування суттєво впливає на тривалість життя людини та призводить до виникнення та розвитку неінфекційних захворювань: серцево-судинних, онкологічних, діабету, порушення обміну речовин. На жаль, сьогодні ця проблема стала головним викликом для системи охорони здоров’я в Україні. Діабет, рак, серцево-судинні захворювання, хронічні хвороби органів дихання зумовлюють понад 2/3 загальної захворюваності та близько 86% смертей українських громадян.

Сьогодні досить поширена думка, що здорове харчування – це ряд заборон  і правил, які допомагають нам бути здоровими та стрункими, однак для  виконання цих правил нам потрібно відмовитись від звичайного способу життя, улюблених страв та продуктів. Хтось під здоровим харчуванням розуміє і постійне виснаження себе дієтами.  Але насправді здорове харчування – це, насамперед, один з ключових факторів запобігання низці хронічних захворювань, це хороше самопочуття, відновлення організму, енергійність і продуктивність, це зміцнення здоров’я … і цей список можна продовжувати.

Неповноцінне харчування спричиняє найбільшу кількість смертей у світі  – більше ніж куріння, високий артеріальний тиск та інші фактори ризику (згідно з даними, зібраними у 195-ти країнах з  1990-го по 2017-й рік).

Кожна п’ята смерть трапляється саме через те, що люди не їдять здорову їжу. Причина – надмірне споживання солі, червоного м’яса та процесованих (перероблених) м’ясних  продуктів, підсолоджених напоїв і трансжирів. Водночас у раціонах недостатньо цільнозернових продуктів та свіжих овочів. Люди споживають дуже мало горіхів, насіння, омега-3 жирних кислот та клітковини. Як наслідок – у 2017 році 11 мільйонів або 22% всіх смертей серед дорослих були пов’язані з поганим харчуванням та недостатнім споживанням вищеперелічених продуктів. Причинами  смертей стали серцево-судинні хвороби, рак та діабет. Для порівняння, у 2017 році через високий тиск померло 10,4 мільйона людей, а внаслідок куріння – 8 мільйонів.  

Презентація «Здорове харчування »

Тарілка здорового харчування для українців адаптована з урахуванням традицій. Ознайомившись з ними, кожен з нас може виступити промоутером здорового способу життя. Починаючи з себе, з раціону власної родини, необхідно поширювати ці тенденції серед близького оточення.  Прості рекомендації з простим набором продуктів доступні кожному. Насправді для того, щоб бути здоровим, свідомого вибору цілком достатньо. Все інше – наші особисті лінощі.

До складу рекомендованих продуктів Тарілки здорового харчування увійшли сезонні овочі та фрукти, звичні та доступні молочні та кисломолочні продукти, різні види риби та м’яса. За структурою – це сім рекомендацій щодо здорового харчування дорослих і дітей, які допоможуть скласти власний збалансований раціон із корисних харчових продуктів і напоїв.

ІV. ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ

Опрацювання випереждувального завдання ( За завданнями, які містяться в зошиті з друкованою основою).

Дослідження. «Традиційні продукти харчування в Україні та країнах-сусідах і здорове харчування»

Дискусія : складання основних правил здорового харчування сучасної людини.

Завдання в групах :  На основі тексту підручника, карти атласу «Харчова промисловість», додаткової інформації  складіть  презентацію на тему « Тарілка здорового харчування для України та країн-сусідів».

Не будьте байдужими до свого здоров’я! Робіть прості кроки до здорового раціону, які  допоможуть сформувати здорові звички.

Правил здорового харчування дотримуватись не настільки складно, як видається спочатку. Просто усвідомте, що правильне харчування повинне стати частиною здорового способу життя, вашою позитивною звичкою, а не тимчасовою дієтою. Яке б меню ви не обрали, старайтесь харчуватись здорово, різноманітно та збалансовано!

V. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

 Прочитати відповідний параграф у підручнику

 

docx
До підручника
Географія 9 клас (Гільберг Т.Г., Савчук І. Г., Совенко В.В.)
Додано
29 січня 2022
Переглядів
5829
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку