Досвід роботи з національно-патріотичного виховання в школі

Про матеріал

Проблема, над якою працює школа в системі виховної роботи: виховання гармонійно розвиненої, високоосвіченої, національно свідомої людини, здатної до саморозвитку і самовдосконалення.

Тема досвіду: «Формування національної свідомості, патріотичних почуттів учнів засобами національно-патріотичного виховання».

Провідна ідея досвіду: виховати у майбутніх громадян України почуття обов'язку і поняття честі, удосконалення особистості не тільки як головної продуктивної сили, а й як активного громадянина України, духовно багатого, морально благородного, національно свідомого.

Перегляд файлу

Парасковіївська загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів

Соледарської міської ради  Донецької області

 

 

 

 

 

 

Досвід роботи

з національно-патріотичного виховання

в школі

 

 

 

 

 

 

 

 

2018 рік

Проблема, над якою працює школа  в системі виховної роботи:  виховання гармонійно  розвиненої, високоосвіченої, національно свідомої людини,  здатної до саморозвитку і самовдосконалення.

Тема досвіду: «Формування національної свідомості, патріотичних почуттів учнів засобами національно-патріотичного виховання».

Провідна ідея досвіду: виховати у майбутніх громадян України почуття обов'язку і поняття честі, удосконалення особистості не тільки як головної продуктивної сили, а й як активного громадянина України, духовно багатого, морально благородного, національно свідомого.

Мета досвіду: виховання молодої людини - патріота України, готового самовіддано розбудовувати її як суверенну, демократичну, правову і соціальну державу, виявляти національну гідність, знати і цивілізовано відстоювати свої громадянські права та виконувати обов'язки, сприяти громадянському миру і злагоді в суспільстві, бути конкурентоспроможним, успішно самореалізуватися в соціумі як громадянин, сім'янин, професіонал, носій української національної культури.

Задачі:

  •      формування національної свідомості, любові до рідної землі, свого народу, бажання працювати задля держави, готовність її захищати;
  •      формування поваги до Конституції України, державної символіки: Герба, прапора, Гімну України.
  •      збереження і продовження українських культурно-історичних традицій;
  •      виховання шанобливого ставлення до рідних святинь, української мови, історії;
  •      забезпечення духовної єдності поколінь, виховання поваги до батьків, жінки-матері, культури та історії свого народу;
  •      виховання духовної культури особистості, створення умов для вибору нею своєї світоглядницької позиції;
  •      утвердження принципів вселюдської моралі, правди, справедливості, патріотизму, доброти, працелюбності та моралі;
  •      забезпечення повноцінного фізичного розвитку дітей і молоді, охорони та зміцнення їхнього здоров'я;
  •      формування глибокого усвідомлення взаємозв'язку між ідеями свободи, правами людини та її громадянською відповідальністю;
  •      формування екологічної культури людини, гармонії її відносин з природою;
  •      розвиток індивідуальних здібностей і талантів молоді, забезпечення умов їх самореалізації;
  •      формування у дітей і молоді уміння міжособистісного спілкування та підготовки до життя в умовах ринкових відносин.

Актуальність досвіду: у сучасному житті приділяється багато уваги національної самосвідомості учнів, згуртовується колектив за допомогою колективних справ, участі у заходах, зорієнтованих на патріотичне виховання, відродження культури, традицій, збереження мови, народу.  Сьогодні в умовах величезних змін у соціальному, економічному і політичному житті України постала проблема радикальної перебудови у сфері виховання, тому передача молодому поколінню соціального досвіду, багатства духовної культури народу, його національної ментальності, своєрідності світогляду і на цій основі формування особистісних рис громадянина України.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Національно - патріотичне виховання в школі здійснюється на всіх етапах навчання, забезпечує всебічний розвиток, гармонійність і цілісність особистості, розвиток її здібностей та обдарованість, збагачення на цій основі інтелектуального потенціалу народу, його духовності і культури, виховання громадянина України, здатного до самостійного мислення, суспільного вибору і діяльності, спрямованої на процвітання України.

 Адміністрацією школи створюються необхідні організаційні, методичні умови, які забезпечують реалізацію національної складової виховання.

Одним із найважливіших завдань педагогів є продовження роботи з формування у дітей та молоді громадянських якостей, розуміння приналежності до українського народу. Велика увага на даний час приділяється дітям та сім’ям, особливо з боку класних керівників, які переїхали із території військових дій, сприяння їх адаптації у нових умовах та нових колективах, залучення їх до активної діяльності та участі у позаурочних заходах.

 Шкільний психолог та соціальний педагог постійно працюють з дітьми цієї категорії, надають психологічну підтримку, визначивши ступінь психологічного ураження таких учнів.     

   Одним із завдань національно-патріотичного виховання є формування поваги до Конституції України, державної символіки: Герба, прапора, Гімну України. Символіка кожного народу є втіленням його боротьби за самовизначення.  Національні символи – не випадкові значки і барви. Вони постають внаслідок історичного та культурного розвитку народу і тісно пов’язані з його духовністю, готовністю до здійснення своїх національних завдань та забезпечення національних інтересів.  Тому належну увагу приділяємо популяризації державних символів України.

   По класам оновлюються стенди з державними символами. Педагогічними  працівниками проводиться  роз’яснювальна робота серед учнів, виховні заходи, бесіди, уроки історії, «Я у світі», присвячені висвітленню історії формування державних символів України, їх значення і використання в різні історичні періоди, шанобливому ставленню до них.

   В 2017-2018 н.р. в школі викладається курс українознавства, спрямований на формування соціальної і життєвої компетентностей учнів на основі знань про Україну; вивчення особливостей українського довкілля, етносу, мови, культури та державотворення, формування багатої особистості з цілісним уявленням про світ, глибокими патріотичними почуттями та розвиненою національною свідомістю майбутнього громадянина України.

     Педагогічний колектив школи – це колектив однодумців, здатних до спільної роботи й пошуку. Завдяки кропіткій праці педагогів в розпорядженні учнів бібліотека, читальний зал, спелео кімната, спортивний зал і майданчик, музейна кімната, обладнано сучасний кабінет інформатики. Стіни в початковій школі оформлені в національному стилі малюнками краєвидів давнього українського села, ілюстраціями до українських народних казок.

    Важливим засобом формування розвитку патріотичних якостей школярів є рідна мова. Діти знайомляться з українськими легендами, притчами, міфами, що втілюють в собі могутній пізнавальний та виховний потенціал. Міфологія –  один із найдавніших видів народної творчості. А  народні свята стали її складовою частиною. Традиційними стали великодні, новорічні  та різдвяні свята, виготовлення та виставки писанок, свята «Івана Купала», «Трійця» та ін. Притаманну дітям допитливість, прагнення до активної діяльності вчителі підтримують і розвивають через позакласну роботу. 

      У сільській бібліотеці села проходять заняття народознавчого клубу за інтересами «Чарівний світ ляльки-мотанки»,  в якому активну участь приймають діти нашої школи.  Вони там знайомляться з  народними традиціями, вчаться робити ляльки-мотанки, а також узнають про значення цієї іграшки в житті.

     На уроках музики діти вивчають і виконують народні пісні. На кожному святі хор школи демонструє багатожанрову концертну програму.

     На заняттях гуртка «Швейна справа» діти знайомляться з роботами сучасних майстринь швейної справи, осягають культуру свого регіону. Це сприяє прилученню дітей до духовних скарбниць свого народу.

     Не можна сьогодні уявити процес осмислення національного «Я» без історичної освіти кожного громадянина України, без знання ним минувшини рідного краю. Вчителями та учнями нашої школи оформлена музейна кімната, яка включає в себе кімнату «Українська світлиця», матеріали про історію школи та села. Кімнату «Українська світлиця» було організовано з метою ознайомлення учнів зі зразками української матеріальної культури,  розширення й поглиблення їх знань з народознавства та розвитку в них інтересу до української минувшини. Тут експонуються зібрані школярами предмети побуту ХІХ – ХХ ст. Інтер’єр   стародавньої української хати, яскраві та самобутні експонати відображають життя і побут наших предків, викликають інтерес до вивчення української історії та культури.

    Педагоги прищеплюють школярам з найменших літ любов до рідної місцевості, «малої» батьківщини, залучаючи до проведення пошукової, дослідницької роботи, вивчають історію села.

     З метою формування почуття любові до Батьківщини та її національних цінностей, національної свідомості у школі розроблені і проводяться заходи щодо відзначення національних свят, знаменних та пам’ятних дат. Так, учні залучаються до проведення Шевченківського тижня, місячника патріотичного виховання, святкування днів народного календаря, до відзначення Дня пам’яті та примирення, Перемоги над нацизмом у ІІ світовій війні, Дня української писемності та мови, Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та жертв Голодомору, Дня Революції Гідності, зустрічі з воїнами АТО.

Гідність і свобода – це ті цінності, які нероздільно пов’язані із життям людини, і відіграють важливу роль як у становленні певної особистості , так і суспільства в цілому. Вони лежать в основі моральних ідеалів, принципів, переконань і норм, які визначають стосунки між людьми і ставлення громадян до своєї держави. У свою чергу, таке ставлення уособлюється в поняттях «Вітчизна», «Батьківщина», «родина», «сім’я», з найвищим проявом любові до рідної землі є готовність з честю відстоювати її свободу, незалежність, боронити від будь - яких нападів ціною власного життя.

День Гідності та Свободи – це свято, яке є одним із ключових у ланцюжку заходів щодо утвердження в Україні національної незалежності, бажання жити за європейськими стандартами.

В нашій школі були проведені такі заходи, присвячені Дню Гідності та Свободи:

тематичні уроки про видатних діячів українського державотворення, борців за незалежність України;

уроки – реквієм про громадян, які загинули в ці тяжкі для країни дні;

інформаційно – просвітницькі заходи, присвячені висвітленню подій, пов’язаних з історією України;

виховні години, години спілкування щодо виховання в учнів патріотизму, «Свобода ціною в життя», « Україна – територія Гідності та Свободи»;

виставка малюнків  на задану тему;

організація виставки літератури в шкільній бібліотеці на дану тематику;

перегляд документальних фільмів , презентацій патріотичного змісту.

     Міжнаро́дний де́нь па́м'яті жертв Голокос́ту — пам'ятна дата, запроваджена рішенням Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року. Відзначається щорічно — 27 січня.  За загальними оцінками, жертвами масового знищення євреїв під час Другої світової війни, разом з 4,5 млн дорослих, стали 1,5 млн дітей. Україна вперше відзначила Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту у 2012 році.

           До цієї дати  була організована в шкільній бібліотеці виставка книжок про злочини, скоєні нацистами під час Другої світової війни. Проведені тематичні уроки з історії України про Другу світову війну, Голокост. Організовані  віртуальні екскурсії , перегляд презентацій, документальних фільмів про жертв Голокосту, а також проведення уроків історії , виховних заходів в шкільній музейній кімнаті.

 

     Бій під Кру́тами тривав 5 годин між 4-тисячним підрозділом  Червоної гвардії під проводом есера  Михайла Муравйова (згодом за свою жорстокість та свавілля страченого більшовиками) та загоном з київських курсантів і козаків " Вільного козацтва", що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків.

      Ця затримка ворога дала змогу українській делегації укласти  Брест - Литовський договір, який врятував молоду українську державність.

До цієї пам’ятної дати були проведені :

-       лінійка пам’яті ,присвячену подвигу Героїв Крут під гаслом «Пам’ятай: Ти нащадок Героїв!»;

-       урок-реквієм до Дня пам’яті Героїв Крут,  пам’яті перших жертв на вулиці Грушевського і загиблих в АТО бійців

-        виховні бесіди «Тут наші Крути. Трагізм і велич боротьби української молоді під Крутами», «На барикадах революції Гідності», «Слава і звитяга воїнів АТО на Донбасі».

      Виховання в учнів патріотичних почуттів відбувається в процесі ознайомлення з історією про героїчний характер українського народу, його прагнення до зміцнення могутності Батьківщини. До Дня захисника України, збройних сил України адміністрацією школи для учнів старших класів організовано зустріч з учасниками АТО, на якій школярі підтримали єдність нашої країни і висловили подяку людям, що, ризикуючи своїм життям, захищають її незалежність. Діти з любов’ю передали військовим на передову власні малюнки, листи, зроблені власноруч.               

          Наша школа  знаходиться  в тісній співпраці з військовими місцевої військової частини.   Вони є постійними учасниками таких заходів, як проведення спортивних змагань до Дня Збройних сил України, Дня захисника України, українських народних звичаїв, присвячених Різдву; свята  «Першого» та «Останнього дзвоника», мітингів біля монументу загиблим воїнам у роки ІІ світової війни. Військові організували та провели  у школі виставку сучасних зразків стрілецької зброї. На даний момент вони допомагають  учням 10 – 11 класів разом з вчителем Захисту Вітчизни у стройовій та вогневій підготовці. 

         Такі зустрічі потрібно організовувати, адже живе спілкування з людьми, які ризикують своїм життям заради миру, сприяє вихованню справжніх громадян країн і доводить, що патріот – не книжне слово, не романтизований образ, а реальність.

   Формуванню патріотичних почуттів учнівської молоді сприяє участь у міських та обласних конкурсах, в яких школа приймає участь, а саме: виставок «Знай і люби свій рідний край», «Малюнок, вірш до мами», «Здай кров заради життя», «Великодній дивограй», інтелектуальній грі «Я - патріот», військово-патріотичній грі «Сокіл» («Джура»)

   На  уроках  літератури  формуються  моральні  ідеали  молоді  на  прикладах  позитивних  героїв  художніх  творів,  встановлюється  живий  зв’язок  далекого  минулого  із  сучасністю,  виховується  почуття  гордості  за  свою  Батьківщину,  свій  народ. На  уроках  української  мови  при  вивченні  різних  тем  використовуються  тексти  патріотичного  змісту,  уривки  з  творів  українських  письменників. Програма  з  англійської  мови  передбачає  знайомство  й  засвоєння  лексичного  матеріалу  з  тем: «Учень  та  його  оточення», «Англомовні  країни», «Україна», тому  вивченню  культури,  традицій,  історії  батьківщини,  рідного  краю  приділяється  багато  уроків. На  уроках  математики,  фізики,  хімії,  біології  учні  отримують  основи  знань,  без  яких  неможливо  оволодіти сучасною  військовою  технікою  і  зброєю,  засобами  захисту  від  зброї  масового  ураження.  В  процесі  вивчення  цих  предметів  учні  знайомляться  з  впливом  науково – технічної  революції  на  розвиток  військової  техніки,  розв’язують  завдання,  у  змісті  яких  відображено  військову  тематику. Велику  роль  у  фізичній  підготовці  юнаків  до  військової  служби  мають  уроки  фізичної  культури.  На  заняттях  із  фізкультури  формуються  якості,  необхідні  солдату:  висока  працездатність,  витривалість,  чітка  координація  і  точність  рухів.

       У  сучасних  умовах   поряд  із  зростанням  виховної  функції  школи  підвищується  роль  сім’ї  у  вихованні  дітей, підсилюється  значення  суспільного  виховання.  Школа  є  центром  виховної  роботи і  широко  використовує  допомогу  батьків  у  роботі  з  національно – патріотичного  виховання  учнів.  Робота  з  батьківським  активом  проводиться  за  напрямами:

  • роз’яснення  батькам  завдань  національно– патріотичного  виховання  учнів;
  • залучення  батьків  до  участі  в  позакласній  роботі  ( допомога  в  проведенні  походів,  екскурсій,  змагань,  бесіди  з  учнями  на  патріотичні  теми тощо);

Батькам  рекомендуються  такі  форми  і  методи  національно– патріотичного  виховання  дітей  у  сім’ї: 

  • ознайомлення  дітей  із  сімейними  бойовими  та  трудовими  традиціями;
  • читання  та  обговорення  з  дітьми  книг  на   патріотичну  тематику;
  • бесіди  про  героїчні  подвиги  українського  народу;
  • спільний  перегляд  героїко – патріотичних  фільмів,  телевізійних  передач;
  • розвиток  інтересу до  військових  професій  та  служби  в  Збройних  Силах  України;
  • фізична  підготовка  та  загартування  дітей.                     

     Для  виховання  національно  свідомих  громадян,  патріотів,  молодь  повинна  отримати  знання  й  навички,  досвід  свідчить,  що  патріотичне  виховання  необхідно  проводити  систематично,  цілеспрямовано  і  наполегливо.

Отже, у виховній системі роботи школи   пріоритетним є  національно-патріотичне виховання.    Працюючи в системі і планомірно над  поставленою проблемою, ми  очікуємо  таких результатів:

  •             утвердження патріотизму та національної самосвідомості молоді, поглиблення процесу формування основ гуманістичного світогляду; пріоритетності високих моральних, культурних, національних та загальнолюдських цінностей, що сприятиме зміцненню духовної, моральної єдності суспільства;
  •             дбайливе ставлення до національних багатств, рідної природи, готовність до захисту Батьківщини, пошана до історичної пам'яті, любові до рідної культури, мови, національних свят і традицій, збереження та зміцнення власного здоров'я; підвищення зацікавленості молоді щодо  служби у Збройних силах України, її готовності до захисту України, збереження та шанування національної пам'яті.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

D:\фото все\мітинг 2015 осінь\мітинг 2015 003.jpg          D:\фото все\День Збройних сил України\IMG_4907.JPG

 

D:\фото все\День Збройних сил України\IMG_4735.JPG         D:\фото 2017\Мітинг 05.05.2017\IMG_4159.JPG

 

 

 D:\фото 2017-2018\Фото\фото все\День Збройних сил України\IMG_4990.JPG     C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\814153571.jpg

              C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\5519358.jpgC:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\632389877.jpg

 

 

C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\Стрельби\IMG_20180208_103920.jpg

 

 

 

 

              C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\Стрельби\IMG_20180208_103920.jpg

 

 

D:\фото все\Свято Миколая\IMG_5166.JPGD:\фото все\Свято Миколая\IMG_5145.JPG

 

D:\фото все\Свято Миколая\IMG_5189.JPG    D:\фото все\щедрий вечір\фотки щедрівки\IMG_6376.JPG

 

D:\фото свят\новий рік рік 2014\Изображение 002.jpg  

D:\фото свят\свято Миколая\Изображение 050.jpg   D:\фото все\щедрий вечір\фотки щедрівки\IMG_6356.JPG       D:\фото свят\свято Миколая\Изображение 050.jpg

 

 

D:\фото свят\музей\Изображение 003.jpg

 

                                                   D:\фото свят\музей\Изображение 005.jpg

 

         D:\фото свят\музей\Изображение 010.jpg

 

 

D:\фото 2017-2018\день гідності та свободи\20171124_120858.jpg        D:\національно-патріотичне виховання\україна єдина країна\CIMG3592.jpg

 

                 D:\фото 2017-2018\день гідності та свободи\Изображение 015.jpg

 

D:\національно-патріотичне виховання\вшанування пам'яті Т.Г.Шевченка\Изображение 011.jpg

D:\національно-патріотичне виховання\вшанування пам'яті Т.Г.Шевченка\Изображение 003.jpg

D:\фото 2017\Новая папка (5)\1 231.jpgD:\фото 2017\Афганистан 2017\IMG_6898.JPG 

 

 

 

 

 

 

 

 

D:\фото 2017\2016 ост дзв\image (6).jpgD:\фото 2017\2016 ост дзв\image (4).jpg 

D:\фото 2017\25 03 2016\SAM_0587.JPGD:\фото 2017\ЧАЕС\IMG_7370.JPG

D:\фото 2017\Новая папка (5)\IMG_1306.JPG

 

 

 

 

 

 

D:\фото 2017-2018\соборность 2018\1 035.jpgD:\фото 2017-2018\соборность 2018\1 010.jpgD:\фото 2017-2018\голодомор 2017-18\Изображение 023.jpgD:\фото 2017-2018\08.09.17\IMG_9905.JPGD:\фото 2017-2018\голодомор 2017-18\20171124_114506.jpg     

 

 

 

 

 

 

 

C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\IMG_20180220_121417.jpgC:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\SAM_2208.jpg

                                   C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\IMG_20180220_121834.jpg

 

 

D:\фото 2017\день цивільної оборони\IMG_7386.JPG

D:\фото 2017\день цивільної оборони\IMG_7439.JPG

 

 

 

 

 

 

D:\фото 2017\мотанка 2\SAM_0724.JPGD:\фото 2017\мотанка 2\SAM_0718.JPG

 

 

 

D:\фото 2017\Мотанка\IMG_20170306_102215.jpg

 

 

 

 

 

 

 

D:\фото 2017\Мотанка\IMG_20170306_094742.jpg

 

 

 

 

 

 

D:\фото 2017\мотанка 2\SAM_0749.JPG

 

 

 

 

 

docx
Додано
24 березня 2018
Переглядів
12850
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку