Досвід "Використання різних програм для створення ментальних карт"

Про матеріал

Карти пам'яті (англ. Mindmap) – це зручний інструмент для відображення процесу мислення і структуризації інформації у візуальній формі. Карта пам'яті реалізується у вигляді діаграми, на якій зображені слова, ідеї, завдання або інші поняття, зв'язані гілками, що відходять від центрального поняття або ідеї.

Якщо ви хочете сприйняти яку-небудь інформацію і для цього оформляєте її у вигляді таблиць, списків, звичайного тексту і так далі, то вашому мозку потрібно буде зробити додаткову роботу по перекладу цієї інформації зрозумілою для нього мовою. Якщо ж ця інформація оформлена у вигляді ментальних карт, то вона легко і просто укладеться у вашій голові, тому що записана на "мові мозку".

Чому так відбувається? У написанні лінійних конспектів здебільшого використовують принципи запам'ятовування, які пов′язують з діяльністю лівої півкулі, що відповідає за мову, логіку, складання списків, операції з числами і не враховують такі принципи (моменти), як асоціативність, уява, гумор, перебільшення.

Можливості карт знань дозволяють:

• «застенографувати» думки та ідеї;

• так оформити інформацію, що мозок легко її сприйме;

• поліпшити пам'ять, нагадати факти, слова й образи;

• стимулювати творче мислення;

• надихнути на пошук рішення;

• аналізувати результати або події;

• підсумовувати інформацію;

• використовувати їх для всього класу, групи або індивідуально;

• продемонструвати взаємозв'язки між фактами і подіями;

• організувати взаємодію між учнями в груповій роботі або рольових іграх.

Перегляд файлу

Мій досвід використання різних програм для створення інтелект-карт

Х-mind – оф-лайн програма, яку використовую найчастіше. Це незамінний інструмент в створенні плану-конспекту уроку, підготовки та проведенні лекції (доповіді). Зручний функціонал, широкі можливості для оформлення зовнішнього вигляду карти: шаблони,  можливості вставки малюнків, посилань (з того самого комп’ютера), вибору та зміни кольорів тексту, фону та окремих блоків. Єдиним недоліком безкоштовної версії вважаю те, що готову карту можливо загрузити в блог (на сайт) тільки у вигляді зображення. Але проблему легко вирішити, відкривши вже створену ментальну карту через, наприклад, Mindmeister.

 

C:\Users\admin\Google Диск\Ментальні карти готові\Тварини\Кільчасті черви.jpg

 

Mindmeister – он-лайн програма. Теж відмінний функціонал. Недоліки: максимальна кількість створених карт – 3, свої зображення додати неможливо (тільки з бібліотеки або через пошук Google), кількість малюнків, що загружається з Інтернету, теж обмежена. Вирішую цю проблему так: створюю карту у програмі Х-mind, а потім її загружаю.Також стало неможливим зберігати карту у вигляді малюнка. Але це легко вирішується скріном екрану.

Приклад створеної карти: https://www.mindmeister.com/774250864

Mindomo – он-лайн програма. Мені вона дуже подобається, відео можна додавати у вигляді «картинки», а не тільки як посилання. Недолік – кількість створених карт обмежена до 3.

Приклад карти: https://www.mindomo.com/ru/mindmap/mind-map-20785c7b75c14f3ba5dcc890d64664d8

Spiderscribe – он-лайн програма. Недоліки: кількість створених карт обмежена; не такий зручний функціонал (без використання клавіш «Tab» й «Enter» при створенні підтем). Але в ній можна малювати схеми, для яких не використовується загальний шаблон.

Приклад карти: https://www.spiderscribe.net/app/?c7b2f7d7ec98c40bf210185809d26bad

WiseMapping  – он-лайн програма. Функціонал обмежений. Підходить тільки для створення діаграм зв′язку. Малюнки та фотографії в них не вставляються. Вже після створення декількох карт код для вставки у блог не копіюється. Проблему легко вирішити, скопіювавши попередні html коди з блогу та змінивши в них тільки номер сторінки з картою. Або можна зберегти вже готовий продукт у вигляді зображення.

Приклад карти: https://app.wisemapping.com/c/maps/474082/edit

Сoggle. Зображення (на готових JPG) виходять маленькі. Можливості оформлення дещо обмежені. Але програма ідеально підходить для спільної онлайн-роботи, створення діаграм зв′язку, конспектування, проведення мозкових штурмів. Карти можна як зберігати у вигляді малюнка, так і вставляти у блог.

Приклад карти: https://coggle.it/diagram/WBMHHvlTyyN5wB5D/t/кісткові-риби-check

FreeMind – оф-лайн програма, яку зручно використовувати для планування подій. Карти відкриваються на комп′ютерах з установленою програмою або зберігаються у форматі зображень. Кнопки для роботи у програмі: «Insert», «Enter». Малюнки бажано попередньо зменшити у програмах-редакторах перед вставкою у карту.

D:\Типи тваринних тканин.jpeg

 

 

 

docx
Додано
10 січня 2018
Переглядів
2602
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку