Презентація - ілюстративний матеріал до уроку біології в 7 класі "Різноманітність ссавців. Плацентарні ссавці"

Про матеріал

Матеріал до уроку біології в 7 класі "Різноманітність ссавців. Плацентарні ссавці". Наводяться деякі ряди плацентарних ссавців, особливості будови зубів відповідно способу харчування тощо.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Різноманітність ссавців. Плацентарні ссавці

Номер слайду 2

У вищих звірів, або плацентарних, зародок розвивається в матці самки, де утворюється плацента. Плацентарні мають сталу високу температуру тіла (+36—38 С). Вищі звірі становлять переважну більшість нині існуючих ссавців (близько 4500 видів).

Номер слайду 3

Зуби ссавців

Номер слайду 4

Ряд Комахоїдніоб"єднує плацентарних ссавців примітивної будови. Ці тварини невеликі за розміром, живляться переважно дрібними безхребетними та комахами. Цим пояснюється походження їх назви. Прикметною ознакою цих ссавців є ніс, що має вигляд видовженого хоботка, та оксамитна густа шерсть (кріт, хохуля) або тверді голки (в їжака).

Номер слайду 5

 Багато хто дивується — як мати-їжачиха народжує таку колючу істоту? Виявляється, їжаченята з"являються на світ рожевими і голісінькими, а за кілька годин після народження в них починають рости м"які голки, які тверднуть за кілька днів. Характерною ознакою бурозубки є темно-коричнева емаль на зубах. Землерийка має власний вимір часу: протягом доби вона чотири рази лягає спати і чотири рази прокидається. За час неспання тваринка поїдає комах та червів більше, ніж важить сама. їжа в землерийки засвоюється надзвичайно швидко, тому за кілька годин вона знову голодна.

Номер слайду 6

Ряд Рукокриліоб"єднує давніх ссавців, які пристосувалися до вільного польоту. Цей ряд налічує понад 900 видів плацентарних ссавців. У ньому виокремлюють підряд Кажани. Якщо тобі доведеться уважно розглянути кажана, то ти переконаєшся, що рукокрилі — зовсім не страшні, а навіть кумедні звірки. Кажан має доволі широкий, великий, схожий на собачий, ніс, маленькі широко розставлені очі, великий, наче розтягнутий посмішкою рот і великі, трохи прим"яті вуха. Головною особливістю кажанів є наявність справжніх крил та здатність до тривалого махального польоту. Крила кажанів — це видозмінені передні кінцівки. Між пальцями, плечима, тулубом і задніми кінцівками натягнута літальна перетинка, яка збільшує поверхню крила. 

Номер слайду 7

Завдяки ехолокації — здатності живих організмів видавати та вловлювати відбиті від різноманітних предметів ультразвукові хвилі, що їх не може сприйняти вухо людини, кажани добре орієнтуються в просторі, полюють на комах. Вони видають ультразвуки через носові й ротові отвори і за допомогою великих вушних раковин вловлюють відбиття цих звуків від навколишніх предметів. За характером відбитого звуку кажан розпізнає перешкоди на своєму шляху, комах, якими живиться, і ворогів — хижих птахів, визначає відстань до них і навіть швидкість їхнього польоту. Отже, вуха для кажана — те саме, що очі для людини.

Номер слайду 8

Ряд Гризуни— найчисленніша група ссавців. Всюдисущі миші й пацюки, принадні білки й соні, стрибуни тушканчики, кумедні хом"яки і дивовижні дикобрази — це лише незначна частина гризунів. Ряд об"єднує близько 2200 видів дрібних та середніх за розміром звірів, що становить майже половину всіх відомих видів ссавців. Ознаками, що допомагають відрізнити гризуна від решти ссавців, є відсутність іклів і наявність лише двох пар розвинених різців, які ростуть упродовж усього життя

Номер слайду 9

Зуби гризунів

Номер слайду 10

Бобер європейський — найбільший за розміром серед гризунів, поширених на території нашої країни. Він вправно плаває й пірнає. Живе у норах, які риє на березі, або будує з гілок так звану «боброву хатку». Влітку бобер живиться водяною рослинністю, а взимку — гілками та корою дерев.

Номер слайду 11

До ряду Гризуни належать і наші хатні утриманці — кавія (морська свинка) та нутрія. Особливу групу утворюють великі за розміром гризуни: дикобраз, шиншила і найбільший представник ряду — водосвинка (капібара), поширена в Південній Америці. Доросла водосвинка завдовжки до 1,5 м, її маса сягає 60 кілограмів.

Номер слайду 12

Дякую за увагу!

pptx
Додано
13 січня 2018
Переглядів
8422
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку