Довідка за наслідками внутрішкільного контролю "Про стан роботи з охорони праці, техніки безпеки"

Про матеріал
Надається довідка за наслідками внутрішкільного контролю "Про стан роботи з охорони праці, техніки безпеки,виробничої санітарії під час освітнього процесу в школі та виконання наказів із цих питань у І семестрі 2019/2020 навчального року"
Перегляд файлу

ДОВІДКА

про стан роботи з охорони праці, техніки безпеки,

виробничої санітарії під час освітнього процесу

в школі та виконання наказів із цих питань

у І семестрі 2019/2020 навчального року

від  24.12.219 року

 

Робота педагогічного колективу школи з охорони праці організована згідно із Законами України «Про охорону праці», «Про пожежну безпеку», «Про дорожній рух», «Про санітарно-епідемічне благополуччя населення» та Положенням «Про організацію роботи з охорони праці учасників навчально-виховного процесу в установах і закладах освіти», затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України № 563 від 01.08.2001 року.

Стан роботи з охорони праці, техніки безпеки, виробничої санітарії під час освітнього  процесу в школі знаходиться під контролем адміністрації школи.

              На початок 2019/2020  навчального року були оформлені всі необхідні акти-дозволи на проведення навчальних занять у кабінетах і шкільних приміщеннях підвищеної небезпеки, дозвіл СЕС на експлуатацію харчоблоку, акт санітарно-технічного стану школи.

На засіданні педради (серпень 2019 року)  затверджено  Річний план роботи Бахмутської  загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №12 Бахмутської  міської ради на 2019/2020 навчальний рік, де передбачено розділ «Охорона  здоров’я, праці, безпека життєдіяльності учасників навчально-виховного процесу, санітарно-профілактична і оздоровча робота». Посадові обов’язки працівників, інструкції з техніки безпеки з блоком питань з охорони праці й безпеки життєдіяльності є в наявності.  Інструкції складено згідно з Положенням про розробку інструкцій з охорони праці.

        У наказі по школі від 29.08.2019 року № 219  «Про організацію роботи з охорони праці, дотримання норм техніки безпеки в школі та покладання на працівників відповідальності за життя та здоров'я учнів у 2019/2020 навчальному році»  призначено відповідальних за організацію роботи з питань охорони праці, безпеки життєдіяльності під час навчально-виховного процесу та в позаурочний час, попередження дитячого травматизму, видано накази про призначення відповідальних за електрогосподарство й пожежну безпеку в школі тощо.

У школі є необхідні журнали реєстрації всіх видів інструктажів із питань охорони праці працівників і учнів школи. Відпрацьована програма вступного інструктажу з охорони праці для працівників і учнів школи.

Організація роботи з охорони праці контролюється керівником закладу. Вона включає постійний контроль за навчанням з охорони праці, перевірку знань педагогів відповідно до інструкції та листа МОН України «Про вивчення правил охорони праці працівниками освіти»; контроль за організацією й періодичним проведенням занять з охорони праці з усіма категоріями працівників школи та учнями, систематичний контроль за проведенням різного роду інструктажів, контроль за розробкою й правильним оформленням інструкцій із техніки безпеки; організацію роботи комісії для оформлення актів-дозволів на використання спортивних залів, майданчиків, майстерень і контроль за її діяльністю; контроль за виконанням наказів відповідно до Закону України «Про охорону праці».

Адміністрацією школи розроблено Положення «Про адміністративно-громадський контроль з охорони праці в школі». Також у школі створена й постійно діє комісія з питань охорони праці та з трудових спорів профспілкового комітету школи. Така система контролю адміністрації школи у співпраці з профспілковим комітетом дає можливість цілеспрямовано вирішувати питання безпеки й життєдіяльності колективу.

Відповідно до Законів України «Про охорону праці» та «Про колективні договори й угоди» між дирекцією школи й профспілковим комітетом підписаний Колективний договір, у якому визначені обов’язки сторін щодо організації безпечних і нешкідливих умов праці, а також умови реалізації працівниками школи своїх прав і соціальних гарантій на охорону праці. Двосторонні обов’язки в Колективному договорі прописані з урахуванням усіх положень чинного законодавства, чому передували колективні переговори. До уваги було взято: пропозиції працівників, аналіз стану робочих місць, стан виробничого травматизму, професійних захворювань. Питання охорони праці обговорювалися на загальних зборах трудового колективу, нарадах при директорові.

Для зниження впливу шкідливих факторів на життя та здоров’я працівників, учнів школи в кабінетах фізики, інформатики, хімії, майстернях, спортзалі передбачено проведення інструктажів – вступного та перед початком лабораторних і практичних робіт. У наявності є інструкції та пам’ятки з техніки безпеки й охорони праці.

Впродовж  І семестру 2019/2020 навчального року випадків дитячого травматизму та травматизму працівників школи під час навчального процесу не було.  Травмування в цифрах в таблиці:

Навчально – виховний процес

 

 

 

Виробничий

травматизм

Невиробничий  травматизм

 

дорослі

учні

всього

навчальні заняття, уроки

уроки фізкультури

перерви, прогулянки

інші

мікротравми

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

всього

учителі

технічні працівники

всього

побут

вулиця

інші

вулиці, в т.ч.ДТП

загибель у побуті

-

-

-

-

-

-

 

2

2

 

-

32

7

23

2

-

-

 

Питання безпеки життєдіяльності учнів під час канікул постійно обговорюються на батьківських зборах, інструктивно-методичних нарадах.

Формування навичок безпечної поведінки, збереження та зміцнення здоров’я учнів – це один з основних напрямів  роботи школи. З цією метою в школі з 1-го по 11-ті класи вивчаються Правила дорожнього руху, правила протипожежної безпеки, правила гігієни та санітарії, правила техніки безпеки, проводяться місячники безпеки руху, пожежної безпеки. Але в деяких класах така робота проводиться формально, бо навіть в щоденниках учнів відсутні пам’ятки, теми бесід з безпеки життєдіяльності.

Випускаються малюнки, плакати на різні теми («Куріння та наше здоров’я», «Світ проти СНІДу», «Ми за здоровий спосіб життя» та ін.). Розроблено інструктажі з техніки безпеки та охорони життя для учнів під час канікул і святкових днів. Класними керівниками проводяться бесіди з учнями з безпеки життєдіяльності, організуються зустрічі з представниками соціальної служби ( бесіди з превентивного виховання),  представниками сектору превентивної діяльності Бахмутської поліції, відділу у справах дітей.

        Учні 1—11-х класів пройшли протягом І семестру 2019/2020 навчального року медичний огляд  лікарями-фахівцями дитячої міської поліклініки. Періодично учні 1—11 класів проходять перевірку на педикульоз.

       

РЕКОМЕНДАЦІЇ:

 

1. Усім працівникам школи:

1.1. Суворо дотримуватися вимог законів України «Про охорону праці», «Про дорожній рух», «Про пожежну безпеку», Положення про організацію роботи з охорони праці учасників навчально-виховного процесу в установах і закладах освіти, затвердженого наказом МОН України від 01.08.2001 р. №563, Державних санітарних правил і норм улаштування, утримання загальноосвітніх закладів та організації навчально-виховного процесу, затверджених постановою Головного державного санітарного лікаря України від 14.08.2001 р. №63 та погоджених листом МОН України від 05.06.2001 р. №1/12-1459.

1.2. Залучати фахівців для проведення з учнями 1—11-х класів, їхніми батьками роз’яснювальної, просвітницької роботи, заходів із профілактики захворювань та дитячого травматизму, бесід про дотримання правил безпеки з вибухонебезпечними предметами, піротехнічними засобами, тематичних занять із питань профілактики отруєнь грибами, дикими рослинами тощо

2. Класним керівника 1 – 11 класів:

2.1. Організувати зустрічі з фахівцями-лікарями, пожежниками, представниками ювенальної превенції відділу поліції

2.2. Забезпечити роботу зі складання схеми безпечного руху учнів 1—11-х класів із дому до школи, забезпечити її наявність у щоденниках кожного учня школи                       

 2.3. Разом із батьківським комітетом проводити рейди-перевірки шкільного харчоблоку

3. Учителям фізичної культури: Воронцову А.Є., Піддубному А.В., Сергієнко В.С. суворо дотримуватися техніки безпеки під час проведення уроків та спортивних змагань

                                                                                 

 

 

Заступник директора з виховної роботи      

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Мохова Леся Олегівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
31 березня 2020
Переглядів
6728
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку