"Народна музика у творчості українських композиторів"

Про матеріал

Матеріал до уроків на тему: "Народна музика у творчості українських композиторів" для використання у загальноосвітніх та мистецьких школах.

Перегляд файлу

 

НАРОДНА МУЗИКА У ТВОРЧОСТІ УКРАЇСЬКИХ  КОМПОЗИТОРІВ

Народна музика  – це музика, створена українським народом, народна творчість, яка передавалась з покоління в покоління та творилась протягом багатьох віків. Народна творчість, по-іншому – фольклор, у перекладі з англійської мови означає народна мудрість, народне знання. Які види народної музики ми з вами вже вивчили? (Відповіді дітей) (народні пісні, народні інструменти, народні танці).

З великою увагою і глибокою шаною вивчають музичний фольклор професійні композитори. Народна творчість надихає їх, підказує сюжети та теми. Народні пісні і танці можна почути в музиці різноманітних жанрів. Найпоширенішим способом використання народної музики в авторській є обробка мелодій пісень і танців, які збагачують не тільки мистецтво рідного краю, а й світову культуру загалом. Обробка – це видозмінення музичного твору шляхом використання різноманітних засобів виразності. Окрім простих вокально-хорових обробок, поширений ще один спосіб використання народної музики у творчості композиторів – створення варіацій на тему пісень чи танців. У цьому випадку народні мелодії збагачуються ще й тембровим звучанням певного інструмента чи оркестру. Варіації (з латинської – зміна, різноманітність) – музичний твір, у якому основна мелодія звучить кілька разів, набуваючи різноманітних змін: мелодичних, ритмічних, ладових, гармонічних, тощо. 

До фольклору часто звертав­ся композитор М. Лисенко, обробляючи народні пісні та вико­ристовуючи їх у своїх вокальних та інструментальних творах. За мотивами народних пісень, ігор створені такі дитячі опери: «Коза-Дереза», «Зима і Весна», «Пан Коцький». М. Лисенко створює «Українську сюїту» (у формі старовинних танців на основі народних пісень) для фортепіано.

Народна пісня вплинула ще на один чудовий музичний твір композитора, написаний за одноіменною повістю Миколи Гоголя «Тарас Бульба». У повісті розкриваються історичні події бороть­би українського народу за свободу та незалежність. послухаємо фрагмент з опери «Тарас Бульба» - увертюру. У цій увертюрі звучить кілька музичних тем, у яких відчу­вається вплив народної пісні. Серед цих тем звучать інтонації піс­ні «Засвіт встали козаченьки». {Звучить українська народна пісня «Засвіт встали козаченьки».) Цю чудову пісню написала відома легендарна полтавчанка, співачка-поетеса і композитор Маруся Чурай, коли прощалась зі своїм коханим козаком, який виступав у похід. Вона дуже подобалась нашим вої­нам, і вони співали її під час своїх походів. А з часом цей.твір зазвучав і в опері {Початок увертюри героїчний, драматичний, як заклик до боротьби. Це підкреслюють трубні сигнали.)

Друга тема - широка, розспівна, лірична.. У ній міститься розповідь про любов до України. Що з'являється в розробці? У розробці з'являються сила, могутність воля, боротьба. І остання, третя, тема інтонації пісні «Засвіт встали козачень­ки», про яку ми вже згадували на початку уроку,- урочистого, маршового, піднесеного, переможного характеру, підсумовує весь попередній розвиток.  Зміст увертюри: заклик-бо-ротьба-перемога. Які інструменти, група ін­струментів зіграли головну роль у звучанні твору? {Мідні духові, струнно-смичкові чи дерев'яні духові). 

 

 

 

Великий український композитор Микола Леонтович написав дуже багато обробок народних пісень. Він прославив українську пісню на цілий світ. Його всесвітньовідомий «Щедрик» звучить на всіх континентах світу: Австралії, Америці, Європі, Азії.  З 1892 р. майбутній композитор навчається в Подільській духовній семінарії в Кам`янець-Подільському. Жоден хор не може оминути цієї пісні. Цей твір співають повсюдно у Франції, Англії, Голландії, Польщі, країнах Латинської Америки, Канаді, США.

 Бори́с  Лятоши́нський(1894 Житомир 1968, Київ) — український композитор, диригент і педагог, вважається одним з основоположників модерного напрямку в українській музиці. Його
неофольклоризм («Увертюра на чотири українські теми», опера «Золотий
обруч»

 Михайло  Вериківський- Видатний композитор, диригент, педагог, учений, заслужений діяч мистецтв України, М.І.Вериківський у старовинному мальовничому містечку Кременці (на Тернопільщині) у багатодітній сім'ї. Окреме місце в доробку митця посідають обробки народних пісень

Ревуцький Левко нар 1889 у селі Іржавець на Чернігівщині. Музична обдарованість Левка виявилася рано. У нього був абсолютний слух, за що його жартома називали "камертоном". Загалом він створив понад 120 обробок українських народних пісень та пісень інших народів (сольних і хорових), що складають збірки: "Галицькі пісні", "Сонечко", "Козацькі", "Єврейські", "Балкарські" та ін. Друга симфонія

Віктор Косенко глибоко вивчав народні пісні. А в пору професійної зрілості працював над великою серією обробок.  Дитинство і юність промайнули у Варшаві. Уже в п’ятилітньому віці хлопчина самотужки й вільно підбирав мелодії на фортепіано Народний фольклор запав у саме серце хлоп’яти, і він проніс цю любов крізь життя. “24 дитячі п’єси для фортепіано”

 

https://uain.press/_uploads/2021/11/Viktor-Kosenko-1930-ti-roki-2.jpgВ. КосенкоC:\Users\A\Desktop\Вериківський_Михайло_Іванович.jpgМ. ВериківськийG:\МУЗ, ЛІТЕРАТУРА\5 кл. выкт. фото комп\2 сем\Л. Ревуцький.jpgЛ. Ревуцький   

C:\Users\A\Desktop\91755.jpgМ. ЛеонтовичC:\Users\A\Desktop\портрети композиторів\Лисенко.jpgМ. Лисенко

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                              

 

docx
Додано
3 січня
Переглядів
74
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку