Духові музичні інструменти

Про матеріал
Духовими називаються інструменти , в яких джерелом звучання є стовп повітря, що коливається в каналі інструмента . Залежно від способу видобування звука та конструктивних особливостей музичні духові інструменти поділяються на: — амбушурні — дульцеві — тростинові
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Духові музичніінструменти. Підготував музичний керівник. Летичівського ясла- садка №4 “Дзвіночок”Пачковський В. В.

Номер слайду 2

Духовими називаються інструменти , в яких джерелом звучання є стовп повітря, що коливається в каналі інструмента . Залежно від способу видобування звука та конструктивних особливостей музичні духові інструменти поділяються на: — амбушурні — дульцеві — тростинові

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Амбушурні (мундштучні) інструменти характеризуються тим, що повітря вдувається в канал через мундштук. Виготовляють ці інструменти з латуні. Труба являє собою трубу, яка зігнута в один оборот та складає єдине ціле з розтрубом. Звук високий, використовується як сольний інструмент. Альт, тенор, баритон однакові з трубою за будовою, розрізняються розмірами та висотою звучання. Труба мисливська — найнижчий за звучанням інструмент. Валторна складається з вузьких циліндричних та конічних зігнутих трубок із широким розтрубом, звук м’який, виразний. Тромбон — довга складена циліндрична двічі зігнута трубка, що закінчується широким розтрубом.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

До дульцевих інструментів відносять флейту. Вона являє собою трубу (дерев’яну або металеву), що складається зголовки середнього та меншого колін. Головка має боковий отвір (дульце) для вдування струменя повітря безпосере -дньо до каналу. Велика флейта застосовується в оркестрі та у виконанні соло.

Номер слайду 7

Тростинові інструменти в механізмі видобування звука мають тонку комишеву пластинку — тростину. Розрізняють одинарні та подвійні тростини. Кларнет — труба з деревини з циліндричним каналом, клювоподібним мундштуком та невеликим розтрубом на кінці, звук видає ясний. Саксофон — параболічна труба з одинарною тростиною (з латуні), з клювоподібним мундштуком. Має сильний та виразний звук характерного тембру. Гобой за формою нагадує кларнет, але має конічний канал та менший розтруб. Фагот — найбільший дерев’яний інструмент, звучання його най нижче. Застосовуєтьсяпереважно в оркестрах.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Група духових музичних інструментів складається з таких підгруп: -лабіальних -лінгвальних — амбушурних. Вони різняться між собоюспособами відтворення звуків, а також матеріалами, з яких виготовлені. Завихідними матеріалами духові інструменти умовно поділяють на мідні та дерев’яні. Мідні : труби (пікколо, альтова, басова ), валторна, тромбон, кларнет тощо. Дерев’яні : флейти, кларнети, гобої, англійський ріжок, фагот. За останні роки у деяких дерев’яних (кларнет тощо) духових інструментах деревину почали замінювати на пластмасу.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Дякую за увагу !

pptx
Додано
23 квітня 2020
Переглядів
5420
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку