Духовне красномовство (гомілетика), його жанри і характерні риси

Про матеріал
• Подати школярам основні відомості про становлення та історичний розвиток духовного красномовства; • Навчити учнів відшукувати необхідну інформацію та користуватися словниковою літературою; • охарактеризувати найважливіші особливості цього різновиду красномовства; • Розвивати в учнів навички перекладу тексту, творчі вміння; • Виховувати повагу до духовного світу; за допомогою дидактичного матеріалу прищеплювати любов школярів до духовного священного слова, виховувати моральні якості старшокласників.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дев'ятнадцяте жовтня Духовне красномовство (гомілетика), його жанри і характерні риси

Номер слайду 2

ЗНО 2023

Номер слайду 3

Антисуржик ЗНО 2023

Номер слайду 4

Антисуржик ЗНО 2023

Номер слайду 5

Антисуржик ЗНО 2023

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Пригадай Риторика - Види красномовства: Жанри академічного красномовства: Жанри судового красномовства:

Номер слайду 8

Гомілетика Вчення про проповідь складає предмет особливої богословськой науки — гомілетики. Головне питання в цьому вченні — про сутність і природу проповіді — досі представляеться ще невирішеним і спірним. Йоган Рейхлін і Еразм Ротердамський, як гуманісти, вивчаючи проповідничі твори древніх Отців Церкви, трактують про них поряд з творами язичної, грецької і латинської літератури як про твори ораторського мистецтва, а в своїй гомілетиці мало звертають уваги на вчення про проповідь, що міститься в Св. Писанні. Звідси бере свій початок погляд багатьох гомілетів наступних часів, по якому при визначенні проповіді береться до уваги одна зовнішня її сторона — словесна форма, і сама природа проповіді визначається як виключно риторична, тобто проповідь представляеться як би не маюча своїх особливих законів продукції, відноситься до тієї літературної області, яка називалась красномовством, чи ораторським мистецтвом, і підпорядковується едино правилам, які були створені ще в древності для ораторства взагалі.

Номер слайду 9

Запам'ятай!

Номер слайду 10

Ст.88-89

Номер слайду 11

Духовне красномовство (гомілетика) Особливості Побудова на основі релігійного вчення Образна символічна форма Насиченість думки та афористичність Спрямованість до мирян

Номер слайду 12

Жанри Церковна проповідь (казання) Духовна бесіда Промова на соборі Повчання (гомілія) Проповідь-розповідь Урочиста проповідь Проповідь-повчання Бесіда-тлумачення Святого Письма

Номер слайду 13

Проповідь (грец. Ομιλία) в вузькому значенні, християнська церковна настанова, яка має за своє завдання розповісти і розтлумачити слухаючим вчення Ісуса Христа; офіційна назва в українському православ'ї — Слово; також неофіційна назва в українському протестантстві. У широкому значенні, разповсюдження Доброї новини (Євангелія) та вчення Ісуса Христа, заповідане Ним Самим Своїм послідовникам: «І казав Він до них: Ідіть по цілому світові, та всьому створінню Євангелію проповідуйте!» (Мк 16,15); близьке до новозавітньому поняттю, що виражається грецьким терміном κήρυγμα.

Номер слайду 14

Єванге́ліє або Благовість, Благовіщення (від грец. εύαγγέλιον — добра звістка, добра новина) — 1) Ранньохристиянські твори, що оповідають про земне життя засновника християнства Ісуса Христа. Частина Біблії. 2) Переносно — книги, в яких укладено основні принципи, правила чогось.

Номер слайду 15

Молитва – це розмова з Богом.

Номер слайду 16

Літургі́я, теж Божественна літургія або Свята літургія (грец. λειτουργία — «служіння», «спільна справа») — традиційна назва служби Божої у православній та греко-католицькій церквах, а точніше — богослужіння з приношенням Святих Дарів. Свята Літургія займає в згаданих церквах центральне місце: її основою є святе таїнство євхаристії, оскільки в християнській традиції прийнято вважати, що встановив євхаристію та виконував її сам Ісус Христос — і відтоді церква її постійно практикує.

Номер слайду 17

Робота за підручником

Номер слайду 18

Вправа 84

Номер слайду 19

Сьогодні на уроці

Номер слайду 20

Домашнє завдання Вправа 85 (скласти діалог)

ppt
Додано
25 жовтня 2022
Переглядів
1557
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку