Ефекти анімації, рух об’єктів в презентаціях. Налаштування ефектів анімації об’єктів слайда

Про матеріал
Урок на тему "Ефекти анімації, рух об’єктів в презентаціях. Налаштування ефектів анімації об’єктів слайда"
Перегляд файлу

Тема: Ефекти анімації, рух об’єктів в презентаціях. Налаштування ефектів анімації об’єктів слайда

Вчитель: Кравченко Наталія Вікторівна

Предмет: інформатика

Мета:

Навчальна:

  •          Познайомити учнів з поняттям анімації;
  •          Сформувати вміння настроїти показ презентації та додавання анімації до об додавання анімації до об’єктів слайдів

Розвиваюча:

  •         Розвиток уявлення про можливість реалізації різноманітних ефектів появи і зникнення розміщених на слайді об'єктів. Розвивати інформатичну компетентність.

Виховна:

  •         Виховувати у учнів гармонійне сприйняття комп'ютерних технологій та інформаційну культуру.

Матеріали до уроку: https://1drv.ms/u/s!AhCYkDBpRK8XxWyHmK2Ci0wyU6s5?e=dl2vT1

 

Хід уроку

І. Організаційний момент.

Привітання учнів. Виконання організаційних дій.

ІІ. Актуалізація опорних знань

Починаю урок з технології „Незакінчене речення”. Пропоную формули:

  1. Презентація – це …
  2. Слайд – це …
  3. Презентації використовуються …
  4. PowerPoint працює з такими  об’єктами як …
  5. PowerPoint має 5 режимів роботи із слайдами це – (слайди, структура, сортировщик, страница заметок, показ слайдов)
  6. Щоб додати слайд в презентацію потрібно …
  7. Щоб додати в презентацію фрагмент тексту або малюнок потрібно використати…
  8. Для завершення роботи з PowerPoint потрібно…

 

Завдання. Інтерактивна вправа  (3 бала)

Завантажте файл «Об’єкти комп’ютерної презентації» Та виконайте інтерактивну вправу.

 

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності.

На початку уроку давайте подивимося перший в світі мультиплікаційний фільм. Цей мультфільм називається «Фантасмагорія», він був створений в 1908 році французьким художником Емілем Коля.

Перегляд фільму.

Вам сподобався мультфільм?

Сучасні мультфільми звичайно яскравіші й цікавіші. І діти, й дорослі люблять дивитися мультиплікаційні фільми. Для їх створення автори вигадують героїв і сюжет, роблять ескізи, розробляють сценарій, де детально відображають всі події та структурують їх в певній послідовності. Мало хто знає, що для того щоб його улюблений мультиплікаційний герой «жив» на екрані впродовж однієї хвилини, потрібно близько 1500 малюнків. Раніше кожного з них доводилося малювати вручну на аркуші прозорої плівки, щоб його можна було накласти на фон. Неважко підрахувати, що 10-хвилинний мультфільм складається з 15 000 малюнків. Якщо припустити, що художник зможе виконувати в день по 50 малюнків, то на створення лише одного мультфільму піде близько року.

Комп'ютер істотно полегшує працю художника. Ми з вами в початкових класах познайомилися з програмою для малювання Paint. Що може ця програма?

Введене в комп'ютер зображення можна збільшувати, зменшувати або розмножувати. Для того щоб розфарбувати малюнок, художнику досить ввести в комп'ютер потрібний колір і вказати яку ділянку розфарбовувати. Якщо колір не сподобався, його можна тут же змінити. А раніше потрібно було спочатку очистити плівку від старої фарби і тільки потім нанести на неї нову.

IV. Оголошення теми уроку та очікуваних результатів

Демонстрація презентації – 4 хв

Скажіть, будь ласка, які нові для себе елементи презентацій ви побачили. Сформулювати тему та мету сьогоднішнього уроку — до снаги кожному з вас.

Тому темою сьогоднішнього уроку буде «Ефекти анімації, рух об’єктів в презентаціях. Налаштування ефектів анімації об’єктів слайда».

V. Вивчення нового матеріалу

Мультфільми можуть створювати не тільки професійні художники. Будь-яка людина може самостійно створити свій власний мультфільм.

Як ви думаєте, з чим ми будемо займатися сьогодні на уроці?

Сьогодні ми продовжимо знайомитися з комп'ютерною програмою, яка дозволить вам створювати власні мультфільми. Ця програма називається Power Point.

Сьогодні на уроці ми продовжимо знайомство з інтерфейсом програми і створимо рухоме зображення.

Запишемо кілька основних понять:

Анімація - технологія, що дозволяє за допомогою неживих нерухомих об'єктів створювати ілюзію руху.

Мультиплікація - вид мистецтва, твори якого створюються методом покадрової зйомки послідовних фаз руху мальованих об'єктів.

Програми розробки презентацій дозволяють «пожвавити» демонстрацію презентації за допомогою мультимедійних ефектів.

Широко використовується такий мультимедійний ефект, як анімація, тобто створення ілюзії руху об'єктів на екрані монітора. Комп'ютерна анімація використовує швидку зміну кадрів (як це робиться в кіно), яку око людини сприймає як безперервний рух. Чим більша кількість кадрів зміняється за одну секунду (в кіно в секунду зміняється 24 кадри), тим більш повна ілюзія руху виникає у людини.

Анімація - це рух або видозміна об'єктів на екрані. Застосування анімаційних ефектів надає презентації динамічності, а також дає змогу підкреслити деякі ключові моменти її змісту.

Іншим мультимедійним ефектом є відтворення звукових записів. Одні записи дозволяють в процесі демонстрації періодично привертати увагу слухачів до важливої інформації; наприклад, в певний момент демонстрації можуть зазвучати дзвоники. Інші записи роблять перегляд презентації комфортнішим; наприклад, в процесі демонстрації презентації може звучати приємна музика.

Програми розробки презентацій пропонують досить широкий набір звуків (аплодисменти, дзвоники, звук пишучої машинки і інші), проте можна підібрати і інший звук, знайшовши відповідний звуковий файл на локальному комп'ютері або в Інтернеті. Можна також записати будь-який звук з використанням звукового редактора.

АНІМАЦІЙНІ ЕФЕКТИ

Анімаційні ефекти можуть супроводжувати:

• зміну слайдів;

• появу та відображення об'єктів слайда.

Ефект при переході до наступного слайда можна встановити так: Показ слайдов/ Смена слайдов (Переход слайдов) у діалоговому вікні вибрати потрібний ефект.

Якщо цей ефект застосовується лише до одного слайда, то ви­беріть Применить. Якщо цей ефект ви хочете застосувати до зміни слайдів усієї презентації, виберіть Применить ко всем.

АНІМАЦІЯ ОБ'ЄКТІВ СЛАЙДА

До будь-якого об'єкта слайда (тексту, рисунків, таблиць тощо) можна застосувати анімаційний ефект. Будь-який об'єкт, розміщений на слайді, можна примусити виникнути на екрані незвичайно: поступово виявитися, вилетіти збоку, розвернутися до заданого розміру, зменшитися, спалахнути, обертатися і так далі.

Перш ніж застосовувати ефекти, необхідно визначити, які об'єкти будуть анімовані, в якому порядку вони з'являтимуться під час демонстрації, який саме анімаційний ефект буде застосо­ваний після їхньої появи на екрані, з якою метою і скільки він триватиме.

Щоб встановити порядок появи об'єктів на екрані, необхідно виконати такі дії: Показ слайдов/ Настройка анимации вибрати Порядок и время. Вибрати порядок появи об'єктів на екрані. У діалоговому вікні Настройка анимации необхідно вказати, яким чином буде здійснено анімацію: після натискання на кнопку миші (по щелчку) чи автоматично (с предыдущим, после предыдущего) через вказаний про­міжок часу.

Потім у цьому самому діалоговому вікні виберіть закладку Эффекты і вкажіть тип ефекту. Можна вибрати й зву­ковий ефект (стандартний, стереозвук, синтезований чи записа­ний із мікрофона), в супроводі якого об'єкт з'являтиметься на екрані.

D:\LIA\Флешка\Фото\Декада\IMG_20181122_103246.jpg
VІ. Закріплення нового матеріалу

Завдання 1. Інтерактивна вправа (2 бала)

Виконайте інтерактивну вправу  «Анімаційні ефекти об'єктів слайда» https://learningapps.org/view4233265

Завдання 2 (7 балів)

Відкрити презентацію «Світ захоплень». Відформатувати зображення (додати оформлення). Додати анімацію до об’єктів слайдів. Налаштувати її так, щоб кількість натиснень на клавішу мишки була мінімальною.

Завдання 3 (10 балів)

Створити презентацію «Морське дно», яка складатиметься з одного слайда. Перенесіть малюнок в програму PowerPoint і зробіть його фоном. Додайте на слайді малюнки з папки «Анімація» і задайте їм шляхи переміщення за допомогою панелі «Налаштування анімації».

А тепер на свій слайд помістіть ще один об'єкт і задайте йому шлях переміщення.

Внесіть інші зміни, які ви вважаєте за необхідне.

D:\LIA\Флешка\Фото\Декада\IMG_20181122_105101.jpgЗбережіть свою роботу в папку «Анімація» під ім'ям «Морське дно».

VІІ. Підбиття підсумків, оцінювання результатів уроку

„На сьогоднішньому уроці для мене найбільш важливим відкриттям було ...”

VІІ. Домашнє завдання. Зробити презентацію з елементами анімації «Погода»

1

 

docx
Додано
11 вересня 2021
Переглядів
5321
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку