Екологічна акція "Збережи ялинку"

Про матеріал

Метою акції є схилити учнів відмовитися від передноворічного винищення хвойних дерев та показати шкідливі наслідки передноворічного вирубування хвойних дерев. Спрямувати учнів не тільки на попередження незаконної рубки сосен та ялин, а й на формування громадської думки про «ялинкову» проблему шляхом пропаганди заміни живих дерев на композиції з гілля.

Перегляд файлу

Екологічна акція «Збережи ялинку»

 

Мета: схилити учнів відмовитися від передноворічного винищення хвойних дерев та показати шкідливі наслідки передноворічного вирубування хвойних дерев. Спрямувати учнів не тільки на попередження незаконної рубки сосен та ялин, а й на формування громадської думки про «ялинкову» проблему шляхом пропаганди заміни живих дерев на композиції з гілля.

Впродовж багатьох віків людина вважала себе «вінцем природи» і робила з нею все, що заманеться. Аж поки над нашою планетою не нависла примара  глобальної екологічної катастрофи. Тепер ми схаменулися і хочемо повернутися назад до рівноправних стосунків із флорою та фауною. Але позбутися давніх звичок не так просто. Вихід один – виховувати нові екологічно свідомі покоління.

 Новий рік – один з не багатьох свят, яке відзначають усі. Це в дійсності всенародне свято! На жаль, є в нього і негативна сторона: передноворічні дні – це час, коли в великій кількості заготовлюють хвойні дерева… Заготовлюються для того, щоб через один-два тижні після свят бути викинутими на смітник. Задовольняючи, взагалі-то, звичайні забаганки, що називаються традицією, під сокирою зникають не окремі сосни та ялини, а цілі квартали лісу.

Люди протягом кількох останніх поколінь виховані на тому, що новий рік – це ялинка, дід морозі подарунки Діда Мороза під ялинкою. Зрозуміло, що перевиховати людей, які виросли із такими звичаями, практично неможливо. Тому пропонувати світові просто відмовитись від ялинки немає сенсу. Втім, цілком можна запропонувати кожному обрати собі альтернативу живій ялинці – зробивши добру справу для природи і при цьому не відмовившись від звичаїв. Альтернативами можуть бути штучна ялинка, ялинкові букети, ялинки в горщиках та імпровізації на тему ялинки.

Для відновлення однієї вирубаної двометрової ялини потрібно не менше 10 – 15 років. І в багатьох лісових господарствах Європи на Різдво ялинки не зрубують, а здають в оренду. Після свят дерево із збереженою кореневою системою виймають з діжі і знову висаджують в лісі. В Україні таку традицію намагаються вводити у великих містах. Для того щоб ми усі розуміли наскільки цінні хвойні ліси, послухайтекоротку інформацію  про представників флори: сосну та ялину.

Опис пробелеми

 90% викинутих новорічних ялинок потрапляють на сміттєзвалища, оминаючи дробарку. Крім того, щоб подрібнену хвою можна було використовувати як паливо чи добриво, потрібна додаткова обробка За підрахунками екологів, щороку в Україні вирубують понад 100 тисяч новорічних ялинок, третину з яких узагалі не реалізовують.

Поспішати спалювати зелені красуні після того, як вони відслужили свою святкову місію, не варто. На них ще можна заробити, і навіть валютою.

 Різдвяні ялинки і сосни, як і ті, яким не судилося стати принцесами святкових осель, обігріватимуть іноземців.

 Для того, щоб зберегти лісові красуні в Україні проводиться акція «Збережи ялинку». Акція покликана не тільки попереджувати незаконне вирубування хвойних дерев, але й формувати громадську думку про «ялинкову» проблему, шляхом пропаганди заміни  ялинок та сосен композиціями з гілок хвойних дерев, або виготовлення новорічних красунь, з будь-яких інших підручних матеріалів. Маємо великі сподівання на те, що попит на живі дерева скоротиться та збереже життя багатьом лісовим красуням, на вирощування яких необхідно багато років і чималі кошти.

Увесь педколектив радий, що й у нашому училищі акція має місце, основна ідея якої заманити ялинку зимовою композицією, що створить новорічну атмосферу і збереже життя ялинкам, адже збереження новорічних традицій не повинно шкодити природі.

Сьогодні ми навчимося прикрашати свою оселю на Новий Рік не використовуючи живої ялинки.

 

Новорічне дерево

Для роботи нам знадобиться:

  •                   Картон.
  •                   Простий олівець ножиці та циркуль
  •                    зубочистки або палички для шашлику
  •                   стрічка

 

 Беремо картон малюємо чотири різних за величиною кола. Вирізаємо їх. Складаємо навліл в одну сторону, потім в іншу. Проколюємо отвір посередині і чотири кольорові кола насилюємо на стрічну. З обох сторін стрічки завязуємо  гудз ялинка готова. Цю красуню можна використовувати як новорічну прикрасу.

 

Новорічна ялинка

Для роботи нам знадобиться:

  •                   конус з паперу
  •                   Простий олівець ножиці
  •                   Клей

Прикладаємо свою руку на аркуш паперу, малюємо трафарет. Потім акуратно вирізаємо. Беремо конус і знизу вверх клеїмо свої долоні.  Готово.

 ВИСНОВКИ

Екологічні питання надзвичайно актуальні в наш час, оскільки у вік технічного прогресу на річки, повітря, землю, як основний природній скарб Землі, припадає занадто велике навантаження. Настільки велике, що самостійно матінка-природа не в змозі з ним впоратися. Тому потрібно їй допомогти – розв’язати екологічні проблеми нам – молодим мешканцям планети Земля. На превеликий жаль, багато хто з “дорослих ”, що стоять сьогодні “біля керма” цього не розуміють, або керуються хибним принципом “після нас – хоч потоп” і використовують природні ресурси у надмірній кількості, по-хижацьки винищуючи, розбазарюючи безцінний скарб для вдоволення власних потреб.

Ми, молодь, несемо відповідальність за планету, на якій живемо, ми хочемо, щоб життя на ній тривало довго-довго, і щоб наші діти, онуки і правнуки насолоджувалися усіма багатствами, які даруватиме їм природа в разі, коли ми, саме ми допоможемо їх зберегти: чистим блакитним небом над головою, чистотою ї гармонією навколишнього середовища, кришталево прозорою водою джерел та струмків. А для цього все сьогодні слід прагнути вирішити накопичені екологічні проблеми, бо інакше вони, неначе сніговий ком будуть накопичуватись і розростатись. Саме на це і був спрямований наш проект, роботу над яким ми плануємо продовжити і в подальшому.

 

 

Використана література 

  1.               В. И. Чопик, Л. Г. Дудченко, А. Н. Краснова; «Дикорастущие полезные растения Украины» Справочник; Киев, Наукова думка, 1983.
  2.               Енциклопедія українознавства. У 10-х томах. / Головний редактор Володимир Кубійович. — Париж; Нью-Йорк: Молоде життя, 1954—1989
  3.               Єлін Ю. Я., Зерова М. Я., Лушпа В. І., Шаброва С. І. «Дари лісів». — К.: «Урожай», 1979
  4.               сайт yalіnka.info,
  5.               http://www.eco-live.com.ua/category/klyuchov-slova/novii-r-k
  6.               http://elka.darunok.info/index.php

 

 

 

Новорічні ялиночки своїми руками

 

 

 

                    

                                       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      

 

doc
Пов’язані теми
Екологія, Майстер-класи
Додано
5 липня 2018
Переглядів
2470
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку