Екологічна гра "Поле чудес" "Дерева. Що я про них знаю"

Про матеріал

Розробка містить народознавчі матеріали про дерева. Може бути використана в позакласній роботі та на уроках біології.

Перегляд файлу

“Дерева. Що я знаю про них?”

Екологічна гра “ Поле  чудес”

 

 

Мета.  Виховували любов до рідного краю, до природи, до традицій свого народу, продовжувати вивчення  рослин-символів України, культурної спадщини рідного краю. Формувати пізнавальні інтереси учнів, розвивати почуття патріотизму, національної гідності, почуття любові до своєї землі.

 

Для проведення гри треба: ігрове  поле, фото, малюнки або відео дерев, які згадуються, призи.

 

Тур 1.

  1. 2  3  4  5

     Я  л   и  н  а

У давні часи жила добра королева вужів Егла. Була у неї одна дочка і два сини. Бог війни захотів одружити свого сина з дочкою королеви. Та не захотіла королева, яка любила тишу і спокій, віддавати свою дочку в рід, який полюбляв війни і розруху. Розгнівалися на неї боги і перетворили її на дерево (яке?), дочку - на тремтливу осику, а синів - на дуба і ясена. З того часу і ростуть ці дерева поряд, не розлучаючись. 

 

Тур 2.

     1  2   3  4  5  

     Т  е   р  е  н

Жили в одному селі хлопець і дівчина. Палко покохали вони одне одного. Батьки дівчини не погоджувались віддати дочку за бідного наймита. Утік козак зі своєю милою, та ніде не міг повінчатися без благословення батьків. То й обернувся юнак деревом (яким?) у полі, а дівчина — калиною. 

 

Тур 3.

               1   2    3    4    5

       о   с    и    к   а 

 Коли Ісуса переслідували посіпаки, він хотів заховатися під деревом (яким?). А воно виказало його своїм тремтливим листям. От і мусить тепер труситися все життя. 

Впізнайте його..

Тур 4.

  1. 2     3     4       5

                     В  е      р       б     а

  Одна прекрасна царівна плила зі своєю матір'ю на кораблі. Раптом знялася велика буря і корабель розбило. Але царівна не загинула. На дощечці приплила вона до берега, врятувалася. Сіла вона над криницею, в якій віддзеркалювалось її прекрасне лице. Прийшла на ту пору сюди наймичка воду із криниці брати, глянула униз і подумала, що це вона така гарна у воді віддзеркалюється. Аж глядь - царівна сидить над криницею. Розсердилась наймичка і штовхнула царівну в криницю. Потім на цьому місці і виросло дерево.

 Що це за дерево?

 

Гра  з  глядачами

  1  2   3   4   5    6   7   

            М о  д   р   и    н   а

  В сибірському місті Тюмені одного разу проводили розкопки і знайшли старий водопровід. Ціле століття пролежали його труби в  землі і не згнили !

Незвичайні труби були зроблені із дерева, яке сибіряки часто величають  “Королевою тайги”.

 Цьому дереву не страшні ніякі морози. Не ломають його і сильні вітри. Росте це дерево швидко і живе довго – до 400 років!  Деревина його славиться своєю міцністю. Висота не рідко 30 – 40 метрів – більше 12 поверхів..

 Хвоя у цього дерева густа, але м’яка. Осінню вона має ніжно-золотистий колір і на зиму опадає, як у листяних   порід.  Тому так це дерево і називають.

Підводимо підсумки. Нагороджуємо переможців

 

docx
Пов’язані теми
Біологія, Виховна робота
Додано
5 лютого 2023
Переглядів
179
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку