Година спілкування "Червона книга - сигнал тривоги"

Про матеріал

Ця година спілкування знайомить учнів з причинами виникнення Червоної книги, з рідкісними видами Чернігівщини, сприяє формуванню патріотичних почуттів, розвитку екологічного мислення, свідомого ставлення до природи. Матеріали можуть бути використані як у виховній роботі, так і на уроках біології

Перегляд файлу

Червона книга – сигнал тривоги

Виховна година.

Мета. Ознайомити учнів з Червоною книгою, з причинами її виникнення, продовжувати розвивати екологічне мислення, виховувати відповідальність за стан природи, бережливе ставлення до неї.

Обладнання. Малюнки рослин, занесених до Червоної книги, ксерокопії сторінок Червоної книги України, гербарій рослин, колекції плодів, диск презентація «Червона книга Чернігівщини»

 

1. Вступне слово вчителя.

Сьогодні охорона зникаючих та рідкісних видів рослин і тварин є міжнародною комплексною проблемою. Необхідність обліку всіх видів флори і фауни, яким загрожує небезпека вимирання чи знищення, обумовила створення в 1948 році при Міжнародному союзі охорони природи постійної Комісії з проблем зникаючих видів рослин і тварин. Відтоді почався світовий перепис зникаючих видів рослин і тварин, дані якого лягли в основу одного з найважливіших міжнародних документів сучасності — Червоної книги.

Ідея створення Червоної книги належить відомому англійському зоологу, професору Пітеру Скопу.

Червона книга — це зібрання фактів про унікальних мешканців нашої планети, над якими нависла серйозна загроза зникнення.

Міжнародна Червона книга складається з кількох солідних томів, куди включено триста видів і підвидів ссавців, майже триста видів птахів, понад сто видів плазунів, сорок видів земноводних.

В 1968 році Комісія з проблем зникаючих видів рослин і тварин звернулася до вчених сорока держав із закликом організувати вивчення зникаючих видів. Вперше Міжнародний союз природи видав Червону книгу в 1968 році. Відтоді в різних країнах почали складати свої національні Червоні книги. Так, у 1975 році було видано Червону книгу СРСР, а в 1976 — Червону книгу УРСР. Відповідно до Закону України «Про охорону навколишнього середовища» 29.10 1992 р. Верховна Рада затвердила Положення про Червону книгу України, що є основним державним документом. Містяться в ній відомості про сучасний стан видів тварин і рослин України, що перебувають під загрозою.

2. Розгляд ксерокопії Червоної книги України

3. Вчитель. (Бесіда)

  1. Які ви знаєте види рослин і тварин, що занесені до Червоної книги?
  2. Що ви про них знаєте? Легенди. Загадки. Повідомлення.
  3. Чому ці види занесені до Червоної книги?

4. Робота з гербарієм рослин, розгляд колекції насіння, перегляд малюнків рослин і тварин занесених до Червоної книги.

Не всім видам рослин і тварин загрожує однакова небезпека. Залежно від стану та ступеня загрози для видів рослин чи тварин, занесених до Червоної книги України, вони поділяються на сім категорій. Символічно кожну з цих категорій позначили різними кольорами: чорне — безнадія, червоне — небезпека, оранжеве — наближення небезпеки, жовте — увага, можлива небезпека, біле — невідомість, сіре — туманне уявлення, зелене — надія на відновлення.

  1.               Перегляд презентації «Червона книга Чернігівщини».

6. Вчитель.(Бесіда)

1.  А що конкретно можемо зробити ми, щоб зберегти природу?

2. Чи буде вважатися культурною людиною та, яка не любить і не береже природу?

 

Так, ми з вами повинні щоденно показувати приклад дбайливого ставлення до природи, займатися озелененням класу, ніколи, не засмічувати і очищати наш ставок, дбати про благоустрій, слідкувати за мурашниками, не руйнувати пташині гнізда, вчасно зупинити того, хто нищить природу. Треба серцем сприйняти довколишню красу і оберігати її, дбати, щоб ніколи не змовкав хор травневого ранку, вічно шуміли над нами крислаті дуби, ніжним рожевим квітом веселилися яблуні, співали чарівні пісні солов'я, бо Природа - це казка, яку можна прочитати лише серцем!

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Біологія, Виховна робота
Додано
5 лютого 2023
Переглядів
387
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку