Екологічна політика в Україні

Про матеріал
Основою глобальних екологічних проблем є процеси і явища глобального масштабу, які пов'язані з проблемою існування людської цивілізації. Саме глобальний характер сучасних екологічних проблем обумовлює необхідність спільних зусиль всіх країн для їх вирішення. Знаходячись в єдиній взаємозалежній природній системі Європи, Україна не може відсторонитися від проблем забруднення і деградації біосфери на континенті. Не здатні це зробити й інші країни.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Екологічна політика в Україні: природоохоронне законодавство, міждержавні угоди

Номер слайду 2

Основою глобальних екологічних проблем є процеси і явища глобального масштабу, які пов'язані з проблемою існування людської цивілізації. Саме глобальний характер сучасних екологічних проблем обумовлює необхідність спільних зусиль всіх країн для їх вирішення. Знаходячись в єдиній взаємозалежній природній системі Європи, Україна не може відсторонитися від проблем забруднення і деградації біосфери на континенті. Не здатні це зробити й інші країни.

Номер слайду 3

ЕКОЛОГІЧНА ПОЛІТИКА - це діяльність суспільства і держави, спрямована на охорону та оздоровлення природного середовища, ефективне поєднання функцій природокористування і охорони довкілля, забезпечення екологічної безпеки громадян. Поява терміну свідчить про визнання людським суспільством третього виміру в політиці - екологічного (окрім економічного й соціального).

Номер слайду 4

Структура екополітики складається як мінімум з чотирьох рівнів: 1) міжнародно-глобальної екополітики (наприклад, встановлюються економічні зони в Світовому океані, квоти на вилучення природних ресурсів, вводяться заборони на скидання речовин); 2) регіональної екополітики (наприклад, створення прикордонних заповідників, співпраця країн щодо контролю за перенесенням біозабруднювачів); 3) національної (державної) екополітики (наприклад, прийняття і реалізація природоохоронних законів, міжнародних договорів); 4) локальної екополітики (наприклад, політика економічного району або міста).

Номер слайду 5

1. Міжнародна (глобальна) екополітика Розробка і здійснення міжнародних правових, політичних і зовнішньоекономічних акцій, з урахуванням екологічних обмежень у соціально-економічному розвитку, світових запасів природних ресурсів та їх розподілу між регіонами і країнами. Метою такої політики є збереження глобального інтегрального ресурсу планети. Тому в ході її здійснення встановлюються зони, квоти і ліміти на використання тих чи інших корисних копалин, узгоджується плата за забруднення, видається заборона на викиди тих чи інших речовин. Структура екополітики складається як мінімум з чотирьох рівнів:

Номер слайду 6

2. Міжнародна (регіональна) екополітика Охоплює інтереси країн одного континенту, які об'єднані природно-географічним середовищем, іноді одним морем (Чорне, Середземне, Балтійське) або рікою (Дніпро, Дунай, Рейн). Найтісніші контакти мають країни, в яких є спільні кордони. Вони обумовлюють характер транскордонного перенесення забруднюючих речовин повітрям, водою, встановлюють квоти на видобування природних ресурсів тощо.

Номер слайду 7

3. Національна (державна) екополітика це діяльність державних органів, спрямована на забезпечення конституційного права кожного на безпечне для життя і здоров'я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди. Екологічну політику також можуть мати окремі підприємства чи організації.

Номер слайду 8

4. Локальна (місцева) екополітика Це аналог національної (державної) екополітики в кордонах малих територіальних утворень (наприклад, басейну річки, економічного району, політико-адміністративних одиниць). Вона може включати регіональну та місцеву екополітики.

Номер слайду 9

Цілі екополітики встановлюються на глобальному та національному рівнях. На регіональному та місцевому рівнях вони конкретизуються, виходячи із специфіки території. На національному та регіональному рівнях використовується поняття стратегічних цілей, для реалізації яких намічають конкретні напрями дій.

Номер слайду 10

На основі визначених напрямів розробляються механізми та заходи їхньої реалізації - інструменти екополітики (наприклад, оцінювання впливу на довкілля, екологічний рейтинг забруднених територій).

Номер слайду 11

Основні принципи сучасної екополітики реалізуються в рамках Концепції сталого розвитку, в основі якої - ідея узгодженого керування трьома взаємопов'язаними сферамиекономікоюекологією соціальними процесами. Зазвичай ці принципи закріплюються установчими договорами. Так, у статті договору про заснування Європейського Співтовариства визначаються принципи його екологічної політики: інтеграція, «забруднювач платить», попередження, перестороги, збереження біорізноманіття та ін.

Номер слайду 12

Які засади екологічної політики України?Реалізація екологічної політики здійснюється на міжнародному (глобальному), державному (національному), регіональному (обласному) місцевому (міста, села) рівнях.

Номер слайду 13

Екологічна політика на державному рівні формується Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України. Основні пріоритети визначено у Проекті Закону України «Про основні засади (стратегію) Державної екологічної політики України на період до 2030 року». Абрамовський Роман Романович. Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Суб'єктами екологічної політики є не лише органи державної влади. Разом з державою реалізацію екологічної політики забезпечують політичні партії, наукові організації, громадські організації, що робить її об'єктом не лише державного, а й публічного управління.

Номер слайду 16

Стратегічними цілями екополітики України є: 1) формування екологічної свідомості, цінностей та освіти; 2) сталий розвиток і збалансоване використання природних ресурсів; 3) впровадження екологічних вимог і норм в усі сфери діяльності; 4) зниження екологічних ризиків для екосистем та здоров'я громадян; 5) розвиток державної системи охорони довкілля .

Номер слайду 17

Основними документами екологічної політики України є: закони (наприклад, «Про природно-заповідний фонд України», «Про тваринний світ»), концепції (наприклад, Концепція реалізації державної політики у сфері зміни клімату на період до 2030 року), програми (наприклад, Концепція Загальнодержавної програми збереження біорізноманіття на 2005-2025 роки) стратегії (наприклад, Національна стратегія поводження з відходами) та ін. Набули чинності Закони України «Про оцінку впливу на довкілля» (2017), «Про стратегічну екологічну оцінку» (2018).

Номер слайду 18

У всьому світі громадський екологічний рух давно став одним із суб'єктів екологічної політики. До найвідоміших природоохоронних організацій світу належать: Всесвітній фонд природи, Грінпіс (англ. Greenpeace, Зелений мир), Всесвітнє товариство захисту тварин (англ. World Society for the Protection of Animals, WSPA). Найвпливовішими екологічними організаціями України є: Національний екологічний центр, «МАМА-86», «Екологія-Право-Людина», Українська екологічна асоціація «Зелений світ»,Всеукраїнська екологічна ліга.

Номер слайду 19

Що передбачає міжнародне співробітництво України у сфері екологічної політики?У міжнародному співробітництві з охорони навколишнього середовища Україна, як член ООН є суверенною стороною 18 міжнародних природоохоронних угод, бере участь у 20 міжнародних конвенціях і продовжує активно працювати з іншими країнами світу над проблемами порятунку нашої планети від екологічного лиха. Українська держава з перших днів незалежності активно співпрацює у міжнародних природоохоронних заходах щодо реалізації екологічних програм і проектів

Номер слайду 20

У 1996 р. Україна приєдналася до Бернської конвенції про збереження диких видів рослин і тварин та місць їх перебування, в рамках якої реалізовує проекти "Карпатська транскордонна екологічна мережа" та "Збереження різноманіття в Азово-Чорноморській екологічній мережі".

Номер слайду 21

В Україні створено біосферні заповідники, що внесені Бюро міжнародної координаційної ради з програми ЮНЕСКО "Людина та біосфера" до міжнародної мережі біосферних заповідників. Нині таких заповідників 4: Асканія-Нова (Херсонська обл.),Чорноморський (Херсонська, Миколаївська області) Карпатський (Закарпатська обл.)Дунайський(Одеська обл.)

Номер слайду 22

Біосферний заповідник "Асканія-Нова"

Номер слайду 23

Україна є членом провідних міжнародних організацій, діяльність яких пов'язана із вирішенням глобальних чи регіональних проблем, охорони довкілля, серед яких можна назвати:1) ЮНЕП – програму ООН щодо навколишнього середовища;2) ЄЕК ООН – Європейську Економічну комісію ООН;3) ПРООН – Програму розвитку ООН;4) МАГАТЕ – Міжнародне агентство з атомної енергетики ООН;5) ФАО – Організацію з продовольства й сільського господарства;6) Центр ООН по населених пунктах;7) Комісію сталого розвитку;8) Глобальний екологічний фонд та ін.;

Номер слайду 24

Висновки. Незважаючи на глибоку еколого-економічну кризу в українському суспільстві, впровадження економічних методів регулювання природокористування залишається одним із першочергових завдань, оскільки від його успішного вирішення значною мірою залежить економічна ефективність народного господарства, здатність економіки України до стабільного і тривалого саморозвитку.

Номер слайду 25

Домашнє завдання1. Прочитати відповідний параграф підручника.2. Усно відповідати на питання3. Заповнити таблицю з останнього слайду. Бережіть природу!

Номер слайду 26

Самостійна робота{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Ознака. Основні характеристики. Першопричини екологічних проблем України. Мета державної екологічної політики. Засади державної екологічної політики. Принципи державної екологічної політикиІнструменти державної екологічної політики. Стратегічні цілі та завдання державної екополітики. Етапи реалізації державної екологічної політики. Моніторинг та оцінювання виконання

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 11 клас, Презентації
Додано
9 квітня 2023
Переглядів
8168
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку