Екологічні проблеми та їх вирішення.

Про матеріал
Презентація на тему "Екологічні проблеми та їх вирішення.Охорона природи" .5 -клас.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Екологічні проблеми та їх вирішення. Ми навчилися літати в небі, як птахи. Ми навчилися плавати в океані, як риби. Тепер залишилося навчитися жити на землі, як люди. Бернард Шоу

Номер слайду 2

Що таке екологічні проблеми?Екологічні проблеми – це порушення стану природнього середовища під впливом різних чинників

Номер слайду 3

Наслідки впливу людини на довкілля сумні і тривожні: пору­шуються природні угруповання й екосистеми, забруднюється ат­мосфера, морські акваторії і прісні водойми, руйнується ґрунтовий покрив, зменшуються лісові ресурси та чисельність видів рослин і тварин, хімічні сполуки, які циркулюють у довкіллі, шкодять здоров’ю людини та всьому живому.

Номер слайду 4

Джерела забруднення навколишнього середовища. Внаслідок спалювання нафтопродуктів, газів і вугілля теплові електростанції забруднюють довкілля викидами шкідливих газів і сажі

Номер слайду 5

Заводи з виробництва металів забруднюють повітря, водойми і грунт небезпечними для живої природи речовинами. Джерела забруднення навколишнього середовища

Номер слайду 6

Понад 200 видів шкідливих речовин потраплять у навколишнє середовище з викидами автомобільного транспорту. Під час згорання пального витрачається велика кількість кисню. Джерела забруднення навколишнього середовища

Номер слайду 7

Пожежі на торфовищах, лісові і степові пожежі знищують все живе на своєму шляху, у довкілля надходить велика кількість попелу, сажі, шкідливих газів. Джерела забруднення навколишнього середовища

Номер слайду 8

Виливи палива і мастила забруднюють поверхневі і підземні води Джерела забруднення навколишнього середовища

Номер слайду 9

Неправильне зберігання та використання у сільському господарстві добрив та засобів боротьби зі шкідниками та бур’янами руйнує грунт. Джерела забруднення навколишнього середовища

Номер слайду 10

Навколишнє середовище забруднюють побутові відходи. Щороку їх накопичується величезна кількість. Джерела забруднення навколишнього середовища

Номер слайду 11

Унаслідок аварії, що сталася в 1986 році на Чорнобильській АС, шкоди зазнало все живе на великій території України та інших держав. Джерела забруднення навколишнього середовища

Номер слайду 12

Промислові підприємства, транспорт, аграрне виробництво забруднюють воду, повітря, грунти. Кількість викидів за останні десятиліття значно збільшилась. Джерела забруднення навколишнього середовища

Номер слайду 13

Джерела забруднення навколишнього середовища. Сміттєзвалища Аварії нафтоперевізного транспорту. Аварії на атомних електростанціях. Лісові та степові пожежіПромислові відходи. Викидні гази транспорту

Номер слайду 14

Наслідки забруднення навколишнього середовища. На забруднених грунтах виростають рослини, які містять небезпечні для здоров’я людини речовини. Чисельність рослин і тварин знижується, окремі їх види зникають.

Номер слайду 15

Як подолати екологічні проблеми?1. Екологічно безпечні способи одержання електричної енергії – вітрові електростанції та сонячні батареї.

Номер слайду 16

2. Очисні фільтри для води та повітря на підприємствах, що забруднюють навколишнє середовище. Як подолати екологічні проблеми?

Номер слайду 17

3. Встановлення спеціальних пристроїв на автомобілі. Що не дають шкідливим речовинам потрапити в повітря чи на земну поверхню. Як подолати екологічні проблеми?

Номер слайду 18

4. Перехід автомобілів на екологічно чистіше газувате паливо, наприклад природній газ, водень. Як подолати екологічні проблеми?

Номер слайду 19

5. Побутові відходи переробляти на спеціальних заводах. Як подолати екологічні проблеми?

Номер слайду 20

6. Щоб покінчити з недбалим ставленням до навколишнього середовища, прийнято Закони України «Про охорону атмосферного повітря» та ін. Створено спеціальні установи, які здійснюють контроль за станом навколишнього середовища. Як подолати екологічні проблеми?

Номер слайду 21

Способи подолання екологічних проблем

Номер слайду 22

5 екологічних проблем України:1. Неякісна вода. Проблема забезпечення населення України якісною питною водою з кожним роком ускладнюється, стає більш гострою. Практично всі поверхневі, а в окремих регіонах і підземні води за рівнем забруднення (80% проб води) не відповідають вимогам стандарту на джерела водопостачання . Очисні споруди і технологія очищення води застаріли і не оновлюються. В Україні існує 1200 населених пунктів (у яких проживають понад 800 тис. осіб), в яких заборонено пити місцеву воду через природні або техногенні причини, або через відсутність місцевих джерел водопостачання.

Номер слайду 23

2. Забруднення повітря. Щорічно в атмосферу України потрапляє понад 6 млн. тонн шкідливих речовин. Головними забруднювачами є промислові підприємства, які разом з димом викидають у повітря сірчистий і вуглекислий газ, оксиди азоту, хлор, фтор, аміак, частинки та сполуки ртуті й миш'яку. Збільшення кількості автомобілів на дорога х також збільшило обсяг шкідливих викидів в атмосферу. Зросла кількість відпрацьованих газів, що надходять у повітря на території великих міст.5 екологічних проблем України:

Номер слайду 24

3. Знищення лісів. Споживче ведення лісового господарства призводить до того, що площа лісів, уражених шкідниками і хворобами постійно збільшується, а цінні деревні породи (дуб, бук і сосна) заміщуються малоцінними (грабом, березою, осикою). Прямий наслідок нераціональної вирубки лісів – збільшення частоти та інтенсивності повеней у західних областях України.5 екологічних проблем України:

Номер слайду 25

4. Побутові відходи. Проблема утилізації побутових відходів стає дедалі серйознішою. Загальний їх обсяг вже сягає 32 млрд. тонн і продовжує невпинно зростати – на 2 млрд. тонн щороку. А загальна площа територій, що зайняті сміттєзвалищами , за підрахунками спеціалістів, сьогодні вже складає 12% території країни. Не вирішуються питання створення нових полігонів. Половина полігонів побутових відходів приймає промислові відходи. Крім того, у багатьох містах триває процес утворення несанкціонованих звалищ побутових відходів.5 екологічних проблем України:

Номер слайду 26

5. Чорнобиль. Зона відчуження. Аварія на Чорнобильській АЕС мала, має і, на жаль, ще довго матиме значний вплив на стан навколишнього середовища України. Внаслідок вибуху ядерного реактора та пожежі на ньому за короткий період часу у довкілля потрапило близько 7 тонн ядерного палива . Аварія призвела до радіоактивного забруднення більш ніж 145000 км ² території України, Білорусії та Росії. 5 екологічних проблем України:

Номер слайду 27

Кожна країна «позичає» у планети зі своєю швидкістю, тому день екологічного боргу припадає на різні дні. В Україні ця відмітка припала в 2021 році  – 8 серпня та для планети День екоборгу настане на п’ять днів пізніше – 1 серпня. Згідно з Всесвітньою мережею екологічного сліду (GFN), нам потрібні ресурси не однієї, а 1,7 планети, щоб забезпечити нинішній стиль життя. З кожним роком День екоборгу настає все раніше і раніше: у 1970 він настав 23 грудня, у 2000 – 4 жовтня, у 2016 – 8 серпня, у 2017 – 2 серпня, у 2018 – 1 серпня. З минулого року людство суттєво уповільнило свої боргові темпи (1 день порівняно з минулим роком), однак навіть один день боргу у масштабах планети – це колосальні ресурси: тисячі гектарів вирубаних лісів, тисячі тонн виловленої риби, мільйони тонн їжі, приблизно чверть з якої навіть не використовується та йде у смітник.

Номер слайду 28

День екологічного боргу

Номер слайду 29

День екологічного боргу Людство живе сьогодні, об’єктивно недооцінюючи можливості планети та нераціонально збільшуючи попит на її ресурси. Так, ніби в нас є 1,7 Землі. Виходить, ми беремо у неї на 74% більше, ніж вона може нам запропонувати та відновити за рік. Людська діяльність продукує значні обсяги вуглецю, які океани та ліси не в змозі поглинути. Ми продовжуємо виснажувати природні багатства, розорювати землі та вирубувати ліси. А ще залишати після себе тонни непотрібних речей на звалищах. Ми не замислюємося, що треба дбайливо ставитися до води. Не завжди помічаємо зникнення тих чи інших видів тварин і рослин, та все сприймаємо як належне. А ще щиро дивуємося, чому 10 років тому зима була сніжною та морозною, а зараз більше схожа на міжсезоння. Або чому у світі все більш стрімкими та частими стають надзвичайні ситуації – повені, посухи, урагани тощо.

Номер слайду 30

Глобальна мережа екологічного сліду та Шотландське агентство з охорони навколишнього середовища (SEPA) запустили проєкт «100 днів можливості», в рамках якого оприлюднюють рішення, що здатні змінити ситуацію. Наприклад, відтермінувати День екологічного боргу можна:на 13 днів - якщо вдвічі скоротити харчові відходи у всьому світі;на 7 днів – якщо замінити 50% світового споживання м’яса на продукти рослинного походження;на 2,4 дні – якщо на 10% зменшити використання автомобілів;на 1,6 дня – якщо покрити половину будівель світу зеленими дахами. День екологічного боргу Кожен на своєму рівні також може вплинути на розмір «екологічного кредиту», якщо наприклад: замість авто, дозволити собі хоч інколи пройтися пішки або проїхатися на велосипеді;не купувати зайві речі, які потім швидко опиняються на смітнику;віддавати перевагу товарам, дружнім до довкілля;економити та раціонально використовуючи воду і електроенергію;посадити дерево, або принаймні не знищувати те, що висаджено іншими.

Номер слайду 31

Екологічно свідома людина

Номер слайду 32

60+ «зелених» порадhttps://wwf.panda.org/wwf_news/?199692/60-green-tips

Номер слайду 33

Домашнє завдання: Опрацювати § 48стор. 91-93

Номер слайду 34

Дякую за увагу!!!

pptx
Додано
8 жовтня
Переглядів
55
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку