Екологічний фестиваль "Чисте моє довкілля"

Про матеріал

Матеріал можна використати під час вивчення навчального матеріалу, проведення Тижня екології та біології, екологічних свят присвячених до Дня навколишнього середовища, Дня Землі, Всеукраїнського дня довкілля та ін.

Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

Екологічний  фестиваль

 

«Чарівне моє

    довкілля»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Тільки для допитливих!

 

Спішіть, але не смішіть! Попішайте та...не падайте!

         Вперше у вашому житті є чудова нагода

              проникнути в таємниці природи!!!

 

Якщо Ви пристрасно бажаєте довідатись про те, за яку квітку платили 5т пшениці, 10т рису, 4 бики, 8 свиней, 12 овець, кілька діжок вина, які ягоди завжди намагалися поїсти англійські пілоти перед нічним вильотом, де і чому було поставлено пам’ятник тваринам і таке інше,то відвідайте екологічний фестиваль, який відбудеться  …..

 

                            Х І Д     З А Х О Д У

 

Гасло дня:

               Люби природу не як символ

                душі своєї

               Люби природу не для себе,

                люби для неї.

 

 

Мета заходу:Поглибити знання учнів з екології. Виховувати бережливе        ставлення до  природи, допитливе прагнення глибше  пізнати рідну природу, формувати колективізм, взаємодопомогу в грі. Сприяти формуванню творчих  індивідуальностей, розвивати уяву, творче мислення.

 

Обладнання: плакати: «Усе на Землі треба берегти», «Природа- наше багатство» та ін.; запис співу птахів; вислови про    екологію.

(Із дітей формується 2 (3) команди)

           

 

Ведучий

Сьогодні …(5 червня – Всесвітній день охорони навколишнього середовища). Давайте згадаємо, що ми всі живемо на одній планеті і забруднюючи природу ми шкодимо в першу чергу самим собі та своїм нащадкам. Тому з такої прекрасної нагоди зробимо хоча б один крок на покращення стану довкілля.Кожен для себе повинен знайти його сам.
Дехто відмовиться сьогодні від  поїздки у транспорті, хтось посадить дерево, а інший нарешті прибере сміття в своєму дворі.Але разом ми зробимо навколишнє середовище кращим і надалі не забуватимемо про його охорону та збереження природних скарбів. Саме від нас залежить наше майбутнє.

 

 

 

 

ВЧИТЕЛЬ: Всі  зібрались, всі на місці.

                               То ж давайте  розпочнемо.

                               З фестивальної із пісні,

                               Що азартна і з вогнем.

 

(Виконується пісня хором.)

Фестиваль, фестиваль

Свято усмішок і свято знань

Фестиваль, фестиваль

Наша пісня хай летить у даль.

Фестиваль, фестиваль

Хай цінується краса навкруг.

Фестиваль, фестиваль

Хай же поруч буде вірний друг.

Фестиваль, фестиваль

Дух змагання хай царює тут.

Фестиваль, фестиваль

Хай в нас буде чесний люд.

Фестиваль, фестиваль

Розпочнемо ми його скоріш

Фестиваль, фестиваль

Швидше, більше, веселіш.

 

ВЧИТЕЛЬ: Наш фестиваль відкриває  номінація «Хто краще знає людину?»

 

Людина- одна з найцікавіших істот на планеті Земля.Це всеїдний ссавець з унікальними можливостями.Вона має більше 200 кісток, більше 600 м’язів, мозок складається з 170 млд. нейронів, у очах- 137 млн. фоторецепторів, які розрізняють

близько 10 млн. відтінків кольорів. за життя людина випиває 50-60 тонн води, а спить 20-25 років.Отже, позмагаємося та з’ясуємо, хто з вас краще знає людину, тобто самого себе.

 

Командам треба назвати частини організму людини – синоніми інструментів:

 

*кісточка, або інструмент для забивання малих цвяхів (молоточок),

*частина скелета, або інструмент для копання ямок (лопатка),

*частина кінцівки, або інструмент для малювання фарбою (кисть),

*частина скелета, або велика металева посудина( таз),

*кістка, або край металевого листа (ребро).

 

             Номінація   «Рекорди рослин.»

 

*Найтовстіша рослина  Землі...(Секвоя)

*найшвидше росте ...(Бамбук)

*найвище дерево Землі ...(Евкаліпт)

*має найменшу квітку...(Ряска)

*має найменші насінини...(Орхідея)

*має найбільшу квітку ...(Рафлезія Арнольда).

 

                 Номінація   «Зайве у природі»           

 

*даремно не кажи екологічні гасла, на грунт не виливай машинне ...(Масло)

*пивні пляшки хтось потрощив, мов їх і не було, багато літ лежатиме  в землі

прозоре ...(Скло)

*білизну в річці прали довго, бо був її цілий мішок.Білизна сохне, риба – дохне, бо

В річці пральний ...( Порошок)

*старі журнали й зошити вже не милують зір, повільно розкладається фарбований...

(Папір)

*пакети кольорові продаються, яскраві, наче модний сарафан, а викинуті під ногами рвуться, трава не пророста крізь...(Целофан)

*її ми зустрічаєм всюди, і посуд з неї, і прекраси, всю землю засмітили люди речами  побуту з...(Пластмаси).

 

                       Номінація   «Чорна скринька»

 

*У «чорній  скриньці» лежить гілка з неїстівним листям.Ця рослина була присвячена богу науки й мистецтва Аполону.Нею нагороджують художників, артистів і вчених на знак визнання їхніх творчих успіхів.Саме звідси походить слово «лауреат». (Лавр).

 

*У «чорній  скриньці» лежать ласощі, що дозрівають на добре відомій рослині.Її

Батьківщина – Мексика.1874 р. Академік Сєвергін у книзі «Царство произрастений» писав: «Цю рослину вважають здатною зцілювати рани.Найбільше її насіння вживають у їжу папуги; з нього отримують олію; пересмажене має запах кави».Що ж за ласощі лежать у скринці? (Насіння соняшника).

 

*У «чорній  скриньці» лежить талісман, який носили на грудях середньовічні рицарі.Йому приписували чарівну властивість; нібито він здатний охороняти воїна від стріл і ударів мечів. Філософи давнини , розрізаючи цей загадковий об’єкт

впоперек, пояснювали своїм учням будову Всесвіту.За всіх часів і в усіх народів йому приписували лікувальні властивості, а в середньовіччя стверджували, що навіть його запах оберігає від захворювання.Що лежить у «чорній  скриньці»? (Цибулина)

 

*У «чорній  скриньці» лежить рослина, яка,  як вважали у Давньому Римі, покращує настрій і сприяє приємній бесіді.Готуючись до прийому гостей, господарі виконували певний ритуал: столи натирали свіжозірваною рослиною, а стіни й підлогу збрискували водним настоєм листя.Назвіть цю рослину.(М’ята перцева).

 

*У «чорній  скриньці» знаходиться рослина, яку в Україні називають другим хлібом, але завезли її до нас з Південної Америки як квітку.Містить вона вітаміни, зокрема вітамін С.Здавна нею лікують виразку шлунка, вона має сечогінні власти-

вості, знімає головний біль.Якщо нею потерти шкіру , то можна вилікувати екзему, опіки, бородавки.Про яку рослину йдеться? (Картопля)

 

*У «чорній  скриньці» лежать плоди рослини. У давні часи їх брали із собою мореплавці та солдати, а в наш час паста з цього плоду входить до раціону космонавтів. Це чудова їжа в разі великих фізичних навантажень, слабкості організму.Він містить 60% ніжної олії і 16% білка.Що за плід - у«чорній  скриньці»? (Волоський горіх).

 

                      Номінація   «Почесний травознайко»

 

*Яка популярна у народній медицині трава має дуже гіркий смак? (Полин)

 

*Відомо, що запах черемхи не переносять комахи.Чим це викликано? (Наявністю фітонцидів).

 

*Людина здавна цінувала рослини, приписуючи їм інколи чарівні властивості. Яку лікарську рослину називають у народі «приворотним зіллям», вважаючи, що вона може причарувати юнака чи дівчину? (Любисток).

 

*На торфових болотах росте рослина, яка може творити чудеса.Під час походів, ко-ли виникає потреба у перев’язочному матеріалі, цярослина може стати у пригоді.

Вона має гігроскопічні властивості й дуже добре вбирає кров, крім того, може замінити йод, завдяки вмісту дизенфікуючих речовин.Що це за рослина? (Мох сфагнум)

 

*Ця реліктова рослина овіяна легендами, пронеї складено  вірші, написано книги.Її латинська назва –панако, що означає «ліки від усіх хвороб». Її називають « коренем життя»,  «даром безсмерття»,  «святою травою».Відомості пройого широку лікувальну дію зустрічаються в посібниках китайської медицини, написаних 2-3тис. Років тому.Що це за  рослина? (Женьшень).

 

*Ця рослина має дуже популярну у народі назву.Завдяки різній поверхні листка (верхня блискуча і холодна, нижня – шорстка і тепленька на дотик). Використовується як ефективний засіб від кашлю, при захворюванні органів дихання.(Мати-й мачуха).

 

ВЧИТЕЛЬ: А тепер перейдемо до останньої     номінації «2100 рік». Кожній команді було домашнє завдання підготувати твір  на тему «2100 рік». Показати у ньому своє бачення розвитку нашої цивілізації, стану навколишнього середовища внаслідок діяльності людини. Тож що нас чекає через 100 років зараз розкаже команда...

(Команди зачитують свої тексти по-черзі. Передають їх для оцінювання журі)

 

ВЧИТЕЛЬ:

. Ось i добiгла кiнця наша подорож у свiт природи.

. Ви всi добре попрацювали. Хочеться вiрити, що тi знання, якi ви отримали сьогоднi, не забудуться нiколи.Тож пiклуйтеся про «братiв наших менших», будьте природi друзями!

 

Слово надається журi.

(Фанфари, переможцi отримують нагороди)

 

Любіть природу — і вона відпла­тить вам тим самим. Усе у природі взаємопов'язано. Спостережлива лю­дина пізнає секрети й закони приро­ди, які допоможуть їй у житті.

. Не зали­шайтеся байдужими до екологічних проблем: почніть із себе, залучіть дру­зів, просвітіть незнайомих — і ваші зу­силля не залишаться марними.

. Кожен із нас повинен запам'ятати й неухильно дотримуватися правил поведінки в природі, перш за все, щоб не нашкодити собі.

(вручення пам’яток)

 

Природа в нас одна, вона така беззахисна перед людиною.

Бережімо її, рятуймо!

Рятуймо чисте повітря.

. Рятуймо воду – в морях, озерах, в малих і великих річках.

. Рятуймо рідкісних тварин та птахів – тих, що зникають в полях, у лісах, на озерах.

Рятуймо злаки. А потім рятуймо квіти.

. Рятуймо світанки від кіптяви і димів.

Рятуймо тишу, щоб у тиші милуватись співом пташок.

. Рятуймо землю, а також рятуймо небо.

Рятуймо мрії…

Від кого рятувати? Від себе, поки ще не пізно і можна хоч щось ще зберегти!

 

 Пісня «Не давайте суму жити»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Решетило Анна Василівна
    Чітко,змістовно і актуально.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Матвійчук Лариса Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Кондратюк Наталія Андріївна
    Гарний, змістовний, а головне актуальний захід щодо охорони навколишнього середовища.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Решетило Ірина Дмитрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Дудар Іванна
    Цікаво і змістовно
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
doc
Пов’язані теми
Екологія, Позакласні заходи
Додано
21 березня 2018
Переглядів
2426
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку