Виступ екологічної агітбригади Чернігівського ліцею № 32 "Агенти змін" 2018.

Про матеріал

Пропоную вашій увазі розробку виступу екологічної агітбригади Чернігівського ліцею № 32 "Агенти змін". Моя команда посіла перше місце на міському етапі конкурсу "Земля - наш спільний дім".

Перегляд файлу

 

Сценарій виступу екологічної агітбригади

       Чернігівського ліцею № 32

                   «Агенти змін»

за темою

 «Раціональне природокористування»

 

 

 

2018 рік

 

 

 

Музичний вихід 1  

Аня.   Ти забув про мене                                                                                                                                                                                          Каріна.   Ти не згадуєш мене                                                                                                                                                                                 Саша. Ти завжди кудись біжиш                                                                                                                                                                                               Вероніка.  Ти береш у мене все, що тобі необхідно                                                                                                                                                 Аня.  Але ти не поглянеш на мене                                                                                                                                                                                   Каріна.  І навіть не скажеш дякую                                                                                                                                                                                Саша.  А я не тримаю на тебе зла                                                                                                                                                                            Вероніка.  Подумай про мене, поки ще не пізно

Музика 2


Аня   1)Чарівний Всесвіт — просто неозорий,

І в нім Земля перлинкою пливе.

Який же дивовижний світ казковий

І на Землі усе-усе живе.

Каріна  На ній рослини дивні і тварини,

Вона у фарбах вся і у красі,

І місце тут знайшлося для людини.

Планет багато, але різні всі.

Саша  Поля і гори, ріки і долини,

Моря, озера, квіт — за небокрай…

Це все для щастя кожної людини.

І хто сказав, що на Землі не Рай!

Вероніка   Це рай земний, а ми у ньому — люди,

І випало нам жити на Землі.

Життя одне і іншого не буде,

Для нас усі і радощі, й жалі,

Аня.  Й краса оця, що серцем не збагнути,

І небо, й зорі, й вся ця дивина…

То ж тільки треба просто мудрим бути,

Щоб зрозуміти, що Земля одна.

Каріна  А вона – Земля наша , хворіє,

Як же нам  їй всім допомогти.

І нехай вона вже не старіє.

Треба їй до лікаря піти


 


Лунає музика  3. Виходять   Лікар і Планета                                                                                                                                                            Інсценізація «Земля Батьківна  на прийомі у лікаря»

  • Давно не були у нас, Земле  Батьківно
  • 32  роки  тому останній раз була
  • Але ви гарно гарно виглядаєте: впадини – блакитні, полюси білі. На що скаржитесь?
  • Лікарю, у мене проблеми: у мене завелись люди.
  • Ой лишенько, де ж ви їх підчепили?. У вашому колективі планет ні в кого людей немає.
  • Я не знаю. Ніби й потоп недавно приймала…
  • Не треба займатись самолікуванням. Минулого разу ви Чорнобиль десь підчепили, що нам довелось навіть хмари на УЗД відправляти. Давайте я вас огляну. Так, озонові дірки в нормі. Землетрясніть – не земле трясніть.
  • Може ще вулканути.
  • Не треба. Поверніться . Ой, та у вас тут Україна в жахливому стані ! Треба з цим покінчити негайно. Ви чому за Україною не стежите?
  • Та я її розчесала.
  • От тепер і маєте хронічний екотит. Треба негайно сідати на дієту і прибрати з раціону кислотні дощі, лісоїдство, менше вживати газу. Почніть приймати природораціоналіт, дуфоліс, природоцитамол, людорянку.  Воду коли останній раз здавали?
  • Та ви знущаєтесь. Я тільки те й роблю, що здаю воду на  Західну Україну.
  • Давайте поміряємо тиск. О, у вас підвищений не раціональний. Вам треба екологоімунну систему зміцнювати, а то й Полісся загубите.
  • Так, з Поліссям проблеми – Поліссям і  відчуваю.
  • Ну що, Земле Батьківно, з людьми жити можна, головне треба тримати їх в міцних лещатах.
  • Разом.  І тоді всім на землі добре буде.                                                                                                                                     Лунає музика  4                 Завмирає лікар і Земля

Саша.   Зупинися, людино, на мить…


І відчуй, як планеті болить

Як із серця крик вирина

Зупинися, земля в нас одна

Аня.  Як у серці тліє любов

Щоб колись розгорітися знов

Зупинися, людино, на мить,

І відчуй, як планеті болить


Музика 5 Саша і Аня співають                                   Пісня «Потрібно зберегти нам планету від зла                                                                                                                                            


У нас одна мета – вдосконалить життя,                                                                                                                                                              Потрібно зберегти нам планету від зла       назавжди                                                                                                                         Згадай – планета єдина в нас одна                                                                                                                                                   Збережем її                                                                                                                                                                                                                     Земля єдина в нас одна                                                                                                                                                                                      Ти не забувай про це, не забувай!                                                                                                                                                                                                  Бережи її                                                                                                                                                                                                       Планета єдина в нас одна                                                                                                                                                                                   Ти це пам”ятай»


Музика 5.1.

Аня:  Вся історія людського суспільства –це історія його взаємодії з природою.                                                                        Каріна.  Людина з давніх пір використовує її у своїх господарських цілях: полювання, збиральництво, рибальство                                                                                                                                                                                                              Саша:   Протягом декількох тисячоліть характер зв’язків людства з навколишнім середовищем зазнав великих змін:                                                                                                                                                                                                                        Вероніка:   близько 30 тисяч років тому  збиральництво, мисливство та рибальство. Людина пристосовувалася до природи, а не зраджувала її.                                                                                                                                                                               Аня:   6-8 тисяч років тому – сільськогосподарська революція: перехід основної частини людства від полювання і рибальства до обробітку землі                                                                                                                                                                    Каріна:  вже в той час відбувається слабке перетворення природних ландшафтів                                                                 Саша:  середні віки – збільшення навантаження на землю, розвиток ремесел – потрібно залучити до господарського кругообігу більше природних ресурсів.                                                                                                       Вероніка:  300 років тому- промислова революція: швидке перетворення природних ландшафтів, зростають масштаби впливу людини на навколишнє середовище.                                                                                                                         Аня:   з середини 20 століття - різкі зрушення в системі «суспільство – природне середовище».                                                                                 Каріна:   зараз активна роль людини у використанні природи знайшла своє відображення в природокористуванні.                                                                                                                                                                                        Музика  стихає

Саша:    Профіль природокористування дуже насичений.                                                                                                               Вероніка   Економія природних ресурсів              - експлуатація природних ресурсів                                                                                            Аня:   Охорона природного середовища             - забруднення довкілля                                                                                                          Каріна:    Утилізація відходів                                 - утворення відходів                                                                                                 Саша:   Лісовідновлення                                         - скорочення площі лісів                                                                                     Вероніка:    Традиційна енергія                             - альтернативна енергія                                                                                                     Аня:    Продовольча безпека                               -  споживання продовольства

Музика 6  Під час пісні учасники виходять зі слідами в одну сторону з білими, в іншу – з чорними.

Пісня


Людину по слідах я можу

Хорошу і не дуже знайти

Депутата й браконьєра

Лісника й еколога

Чиї це сліди я бачу

Біля злочину цього

Дерево вони зрубали

Не пробачу  нікого

Ні, звичайн, так , звичайно

Будь ти певен, міркуй

По лісових стежках ходять

Депутник і браколог


Бабка


Я проста україночка

Звичайна україночка

Стільки років прожила

І ще би стільки хотіла

В поті лиця працювала

Їжі не доїдала

Правди недобачала

Любові недочувала

Може ви мені скажете, що мені робити?


Дід.   О знову голосить. Що тобі знову не так? Знову проблеми?                                                                                                      Баба. Все дуже просто. Я вже втомилася палити в печі дровами. Що мені робити? Пенсія мала. За що ті дрова купляти? 

Музика 7,  8                                                                                                                                                                                                                                                   

Дід. Стара , ти чуєш, що робиться. Точно треба відмовитись від дров.                                                                                                  Баба:  Але як? Що ж нам робити.                                                                                                                                                                       Вероніка:   А тут на допомогу приходимо  ми – агенти змін.                                                                                                                                  Дід. Агенти ЦРУ? Бабо , тікаймо.                                                                                                                                                                              Вероніка:  Та почекайте.  (але баба і дід тікають)                      Лине музика

Аня:::::Ми знаємо як їм допомогти. Можна ж використовувати енергію сонця

Мелодія 9.    «Сонце нам сяє, сяє, сяє.» В цей час учасники виходять зі сонцем та сонячними смайлами.

Каріна    ідею концентрації сонячного світла на дзеркалах приписують Архімеду

Саша:   наприкінці XVIII ст. французький хімік Антуан Лавуазьє винайшов сонячну піч

Вероніка:   шведський вчений Горацій де Соссюр винайшов перший у світі сонячний колектор, який він використовував для приготування їжі

Аня:  у 1958 році сонячні батареї були вперше застосовані у США для енергозабезпечення штучного супутника Землі

Каріна:   Використання сонячних батарей – це найактуальніше питання сьогодення

Саша:    Позитивний бік. По-перше, «сировина» - сонячне світло, яке ніколи не закінчиться. По-друге, сонячна енергія є загальнодоступною, тому що сонце світить на півдні і заході, в Африці та Європі.

Вероніка:    Негативний бік. Сонячні батареї не є абсолютно безпечні , бо  при виготовленні батарей використовуються шкідливі речовини, які  можуть нашкодити природі - такі як свинець, кадмій, галій, миш'як. А значить ускладнюється процес утилізації

Дід. Бач , придумали. Сонячні батареї. Де я візьму гроші на ті батареї?   А тут баба ніби здуріла. Довбе мене та й довбе: хочу машину і все. Виїжджає на самокаті Каріна

-Дід Що це ти робиш?                                                                                                                                                                                           Каріна:   Це мій вид транспорту. Саме так я добираюся до школи  і в інші місця.                                                       Аня:     Правильно робиш, адже транспорт – один з наймогутніших чинників антропогенного впливу на довкілля.

Музика 10.   Пісня


Їде машина

І від неї багато диму

Пальне очі всім виїдає

І життя природа немає

Природу збережем!


Аня:  Саме тому тре6а замінити  звичайні види транспорту на звичайнісінькі: велосипед, ролики, самокат та екомобілі

Баба тягне мішок зі сміттям                                                                                                                                                                     Саша:   Що ви робите?                                                                                                                                                                                     Баба:   Та хочу спалити купу сміття.                                                                                                                                                                Саша:  ви ж розумієте, що не можна цього робити, це небезпечно для здоровя і для природи.                                        Баба:   І що, мені байдуже, скажу по-секрету, хочу аби сусіда зачадило, бо його кури весь город мені перерили.                                        Саша:  Не робіть біди йому  і не буде вам погано. А як згорить хата його, то він прийде до тебе жити. Подумайте.                                                                                                                                                                                                    Баба:  Таки-так.

Музика 11.   Пісня.       Під час пісні учасники виносять парами сміття – бутилки й папір – в спеціальні контейнери                                                                                                                                                                                                                  Ми сміття не будемо кидати з вами, з вами, з вами                                                                                                                          Збережем природу – нашу рідну мати, мати, мати\                                                                                                                         Папір і бутилки будемо збирати, рати, рати                                                                                                                                     Віднесемо їх в спеціальні грати, грати, грати.

Каріна:   Що ж нам робити,  щоб зберегти природу?                                                                                                                            Вероніка:    Вже людство не живе, а виживає,                                                                                                                                       Невже воно цього не помічає                                                                                                                                                                                           І той кошмар, який воно створило                                                                                                                                                                             Усе живе сьогодні отруїло.                                                                                                                                                                            Саша:   Чи ж не прийшла пора поміркувати,           Як людству на Землі мудрішим стати

Музика 12.                Під шум дощу виходить баба

Баба. Ой лишенько! Що ж робити?                                                                                                                                                                Дід. Що таке? Що на цей раз?                                                                                                                                                                         Баба. Залило! Залило,  гніздо курки змило! Корову вже віднесло по ріці. Вівці взагалі не можу віднайти. Що ж робити? Діду, роби щось. Іди шукати правди.                                                                                                                                                              Дід Піду. Інакше згинемо всі.

 Музика13. Танець Каріни


 


Дід виходить  під час танцю з дверей. Читає Танці з зірками. Не туди попав.

Музика 14.   Пісня

Вони нікуди не йдуть

Природу не бережуть

Робочий день 5 хвилин

І на все байдуже їм

В думках тільки він – новенький лімузин

Мета у них  одна – зрубати більше бабла

Природу не збережуть, чекать не варто

Здається, я маю план. Оу!

Як же я давно цю мить чекав.

Мелодія 15 Банда банда

Дід. О, добрий день. Куди я попав? «Зоряні яйці»

Під супровід картинок дівчата кажуть наступне

Аня:   Ми відмовляємося від старої моделі господарювання                                                                                                             Саша:   І знаємо найпростіші способи як допомогти планеті                                                                                                     Разом:   Робіть як ми, робіть краще за нас.                                                                                                                                     Вероніка:   Використовуйте обидві сторони паперу                                                                                                                        Аня:  Віддавайте скло на переробку                                                                                                                                                                                    Каріна: Упаковуйте креативно

Вероніка: Користуйтеся електронними квитками                                                                                                                           Саша:   Купуйте менше води в пластикових пляшках                                                                                                                              Аня:     Замініть ванну прийняттям душу                                                                                                                                              Каріна:   Чистіть зуби із закритою водою                                                                                                                                             Вероніка:  Приймайте душ  менше часу                                                                                                                                            Аня:::   Поміняйте лампочку на енергозберігаючу                                                                                                                            Каріна:    Вимикайте комп’ютер на ніч                                                                                                                                             Саша:     Не вмикайте духовку заздалегідь                                                                                                                                               Вероніка:    відключайте зарядні пристрої                                                                                                                                         Аня:     Використовуйте акумуляторні пристрої                                                                                                                                                                                                                              Саша:    Віддавайте старі   мобілки на переробку                                                                                                                                                                 Каріна::    І тільки тоді ми прийдемо до нової моделі господарювання

мелодія 16. Де ж ти де

Дід  О. Добрий день. Де це я? «Зірки під гіпнозом». О Боже!

  • Баба: Ви діда мого не бачили? Хочу нову побілку. Айфон хочу…….Там же всякі інновації. Хочу бути модною і сучасною.                                                                                                                          
  • Мелодія 17         Пісня «Вихід є»  фрагмент                                                                                                                                                                            

Дід. Що, знову не туди прийшов? Ні, туди. Ну, начувайтеся.                                                                                                                       Саша:     Отже , раціональним може бути тільки таке природокористування, при якому строго дотримуються таких умов:                                                                                                                                                                                        Аня:    Використовують ресурси із мінімальними затратами праці та з одночасним внеском коштів на їх відновлення й охорону                                                                                                                                                                                 Каріна:   Використовувати ресурси без втрат при видобуванні, транспортуванні та переробці.                                    

  Вероніка:   Відновлювати природну екосистему, з якої добувають ресурс                                                                                         Саша:   Використовувати стільки , скільки за рік приросте                                                                                                 Аня:::Використовувати Тільки безвідходне виробництво                                                                                                                      Каріна:  Замінити рідкісні нечисленні ресурси іншими штучно створеними                                                                                                                           Дід


Моя концепція наступна

Вода товктиметься у ступі

Аж до тих пір, коли вже стукну

По столі особисто я

Прикинь: всі олігархи в шоці

На мене дивляться : «А хто це?»

Коли до них я вже прийшов

 То депутат мені це дав

Ідіть, дідусю, каже звідси

Не заважайте нам усім

І видали мені коробки

І що робити мені з цим?


Аня:   Дідусю, та це звичайнісінькі лічильники.

Лічильники  – це справедливий спосіб оплати, позаяк ви платите лише за ті послуги , яку ви справді отримуєте.

Використання лічильників також дуже важливе для майбутнього водопостачання, газопостачання та електропостачання,  оскільки вони спонукають людей використовувати все з розумом. Запаси природних багатств не є необмеженими. Нам потрібно заощаджувати  , для того щоб її було достатньо для всіх.

Дівчата виходять в інших костюмах.


Каріна:   Довкілля- це природний капітал,

Без нього людство жде загибель і провал.

Слід повернутися обличчям до проблеми

І не лише задуматися , де ми

А зберегти , примножити природу

Щоб потім не ходити вже до суду


 


 А ви  Кожного дня і кожну хвилину                                                                                       Оберігайте всяку звірину.

Тільки добра їй потрібно бажати                                                І намагайтеся не ображати.

 


 Олександра:     То ж кожен з нас повинен пам’ятати:                                                                                      Зламати легко, відновити ж як?

 В природі ми лиш часточки малі.

 Земля не нам належить — ми


Землі!...


 


Вероніка:  Мабуть, ще людство дуже молоде.                         

 Бо скільки б ми не загинали пальці, -                                                       

  XX І вік! - а й досі де-не-де                                                              

 трапляються іще неандертальці.                                              

  Аня:   Подивишся: і що воно таке?                                                 

   Не допоможе й двоопукла лінза.                                            

 Здається ж, люди, все у них людське,                                  

  але душа ще з дерева не злізла.

Каріна      Не створюйте самі собі важливості:                        

Щось - над усе! А решта - абияк.                               

Природою караються надмірності,                                               

А ви й не знатимете, чом погано так.                            

 Аліна   Добрим світ створив Творець,                                      

 Сонце - спільний наш отець,                                                                

 А Земля, звичайно, - мати,                                                  

 Треба Землю зберігати!

Фінальний танець.

 

 

 

 

Завантаження...
docx
Пов’язані теми
Екологія, Позакласні заходи
Додано
25 березня 2018
Переглядів
791
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку