Екологічний календар для вчителя екології .

Про матеріал

Екологічний календар стане в нагоді вчителям екології та біології , а також класним керівникам та допоможе у плануванні різноманітних заходів . Завдяки календарю вчителі зможуть вчасно проводити уроки присвячені видатним і памятним подіям .

Перегляд файлу

Екологічний календар

 

Січень

 11 січня - День заповідників  Вперше День заповідників людство почало відзначати у 1997 році за ініціативою Центру охорони дикої природи та Всесвітньої організації дикої природи. Перший заповідник на території сучасної України був створений у 1886 році українським природознавцем Володимиром Дідушицьким. Це, до речі, був і перший заповідник у Європі, який являв собою природний резерват площею 22,4 га поблизу с.Пеняки (нині Бродівський р-н Львівської обл.) та отримав назву "Пам'ятка Пеняцька". Спеціально уповноваженим органом державного управління в галузі організації, охорони та використання природно-заповідного фонду є Міністерство охорони навколишнього природного середовища України. При ньому в 2001 р. створено урядовий орган – Державну службу заповідної справи. На сьогодні вже розроблено програму розвитку заповідної справи до 2020 року, якою передбачається збільшення площі природно-заповідного фонду вдвічі. Тим саме довести показник заповідання до середньоєвропейського.

 29 січня - День мобілізації зусиль проти загрози ядерної війни  Святкується з 1985 р., з моменту прийняття Делійської декларації про принципи вільного від ядерної зброї та ненасильницького світу, в якій міститься заклик до припинення гонки ядерного озброєння, скорочення та поступової ліквідації ядерних арсеналів і усунення загрози ядерної війни. Декларація була прийнята на нараді голів держав і урядів Індії, Аргентини, Греції, Мексики, Танзанії та Швеції.

Лютий

 2 лютого - Всесвітній День охорони водно-болотних угідь

 Цього дня у 1971 році в Іранському місті Рамсар підписано Конвенцію про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином, як середовища існування водоплавних птахів (Рамсарська конвенція). У 1996 році постійний комітет Конвенції вибрав день 2 лютого, річницю підписання Рамсарської конвенції, як дату святкування та проголошення Конвенції про водно-болотні угіддя на цілій земній кулі. Водно-болотні угіддя є важливою частиною біорізноманіття і цей день існує, зокрема, щоб підкреслити необхідність розумного їх використання.

Березень

 14 березня - Всесвітній день дій проти гребель, на захист річок, води й життя  Цей день започаткований у 1997 р. з метою об’єднання зусиль людей всього світу в боротьбі проти гребель, а також здійснення просвітництва щодо впливу гребель на річкові екосистеми. 11-14

 

березня 1997 р. у м. Куритиба (Бразилія) відбулася 1-а Міжнародна зустріч людей, що потерпають від гребель, головною метою якої було посилення міжнародного руху проти гребель

 Друга субота - День землевпорядника  Професійне свято – День землевпорядника - відзначається в Україні щорічно у другу суботу березня з 1999 року, коли таким чином Указом Президента № 1556/99 була підтримана ініціатива Державного комітету України з земельних ресурсів і Спілки землевпорядників України. p>

 21 березня - Всесвітній День лісництва  21 березня відоме всьому світу як Всесвітній день лісівництва. Всесвітній день лісівництва святкується у день весняного рівнодення у Північній півкулі, що за традицією вважається першим днем весни і символом нового життя та нових починань. Звичайно, в Південній півкулі цей день є днем осіннього рівнодення, що також сприятливо для посадки та росту дерев. Традицію святкування Дня лісу було започатковано у 1971 році під час загальних зборів Європейської конфедерації сільського господарства, метою яких було обговорення важливості вміння цінувати значення власних лісових ресурсів. Так і зародилася ідея проголошення Всесвітнього дня лісівництва, яка одразу ж була підтримана Організацією ООН з питань продовольства та сільського господарства. Європейська конфедерація сільського господарства зазначила, що Всесвітній день лісівництва потрібно використовувати для розповсюдження інформації щодо всіх аспектів багатства лісу, представлених з трьох точок зору: виробництво, захист та відновлення.

 22 березня - Міжнародний День води (Всесвітній день водних ресурсів)  22 березня відзначається Всесвітній день водних ресурсів. Цей день покликаний привернути увагу світовій спільноти до того, наскільки освоєння водних ресурсів сприяє підвищенню рівня продуктивності економіки і соціального добробуту людей. Ідея проведення Всесвітнього дня водних ресурсів прозвучала на конференції ООН з охорони довкілля, що відбулася в 1992 році в Ріо-де-Жанейро. В Україні Всесвітній день води (World Water Day) присвячують здійсненню рекомендацій ООН і проводять конкретні заходи, необхідні в національному контексті.

 23 березня - Всесвітній метеорологічний день  У 1960 р. Всесвітня організація метеорології вирішила, що 23 березня буде святкуватися як Всесвітній день метеорології. Мета – акцентування важливості метеорології і метеорологічної служби у забезпеченні добробуту населення. Кожного року вибирається нове гасло цього дня, яке покликане допомогти людям зрозуміти значення метеорологічної служби. Сторінка Всесвітньої організації метеорології — www.wmo.ch/index-en.html

 

 

 

Квітень

1 квітня - Міжнародний День птахів  Міжнародний день птахів проходить щорічно в рамках програми ЮНЕСКО "Людина і біосфера". 1 квітня 1906 року була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів. День птахів - це не лише річниця Конвенції, але й час повернення пернатих додому. За традицією в цей час саме навесні в очікуванні пернатих розвішуються шпаківні, дуплянки та інші «пташині будиночки». Повернення птахів святкувалося, також, як прихід весни. За звичаєм цього дня пекли «жайворонки» з тіста і співали особливі святкові пісні. Поряд з тим, Міжнародна організація по захисту диких птахів (Birdlife international) щорічно проводить наприкінці вересня осінні Дні спостережень птахів, метою яких є залучення громадськості до проблем захисту пернатих.

 Перша неділя - День геолога  День геолога в СРСР засновано Указом Президії Верховної Ради СРСР від 31 березня 1966 р. на відзначення заслуг радянських геологів у створенні мінерально-сировинної бази країни. Свято встановлено в Україні «…на підтримку ініціативи працівників геології, геодезії та картографії України…» згідно з Указом Президента України «Про День геолога» від 7 лютого 1995 року № 110/95.

 Третя субота квітня - Всеукраїнський День довкілля

 В Україні стали відзначати Всеукраїнський День довкілля з квітня 1999 року, після того, як 6 серпня 1998 року Президент України Леонід Кучма на підтримку ініціативи Міністерства охорони природного довкілля і ядерної безпеки України і громадських природоохоронних організацій, видав указ «Про День довкілля» № 855/98. За цей час вже склалися своєрідні традиції святкування. Цього дня проводяться заходи, спрямовані на поліпшення стану навколишнього середовища, очищення водних джерел, озеленення, збереження заповідних об’єктів, поширення екологічних знань.

 3-4 тиждень - Щорічна міжнародна екологічна акція на підтримку заповідної справи "Марш парків"  Марш парків святкується з 1995 р. за ініціативою Центру охорони дикої природи (ЦОДП, адреса web-сторінки центру — www.biodiversity.ru) в Росії, Україні, Білорусії, Вірменії та державах Центральної Азії щорічно. Марш парків — міжнародна акція громадської підтримки особливо охоронюваних природних територій. ЦОДП виступає організатором і координатором проведення “Маршу парків”, сприяє його проведенню в Росії та СНД. Щорічно в “Марші парків” беруть участь сотні тисяч людей. Більше 200 держав та неурядових організацій країн СНД співпрацюють з ЦОДП в якості організаторів місцевих Маршів. Під час «Маршу парків» відбуваються круглі столи, концерти, фестивалі, конференції, екскурсії тощо. Марші парків сприяють залученню національного бізнесу до природоохоронної благодійної діяльності. Спеціально розроблені заходи

 

 

пропаганди та заохочення. За п’ять років Марші парків принесли заповідникам та національним паркам 650 тис. доларів спонсорської допомоги.

 22 квітня - Міжнародний День Землі  День Землі - це узагальнена назва, що використовується по відношенню до різних заходів, що проводяться навесні, і покликані спонукати людей бути уважнішими до тендітного і вразливого навколишнього середовища на планеті Земля. День Землі - це цивільна ініціатива, вона відкрита для приєднання будь-яких людей, груп і організацій. Перша акція в цей день відбулася ще в 1970 році в США. Її успіх окрилив організаторів, і з тих пір святкування стало регулярним. На хвилі громадської та політичної активності в День Землі, в США було прийнято багато законів і актів, що стосуються охорони навколишнього середовища. У цей день прийнято озеленювати сквери й вулиці, звільняти парки та водойми від сміття і робити інші "екологічні" кроки, які демонструють, що наша планета і наша природа нам не байдужі.

 26 квітня - Міжнародний день пам`яті жертв радіаційних аварій і катастроф  26 квітня 1986 року Чорнобильська АЕС - первісток атомної енергетики України - стала символом найбільшою в історії людства техногенної катастрофи. В результаті аварії на АЕС сталося радіоактивне зараження в радіусі 30 кілометрів. Загальна площа радіаційного забруднення України склала 50 тисяч квадратних кілометрів в 12 областях, радіаційному забрудненню піддалися 19 російських регіонів з територією майже 60 тисяч квадратних кілометрів і з населенням 2,6 мільйона чоловік, було забруднено 46,5 тисяч квадратних кілометрів території Білорусії, де проживало близько 20 відсотків населення країни. У вересні 2003 року на самvіті СНД президент України Леонід Кучма запропонував країна--учасницям Співдружності оголосити 26 квітня Міжнародним днем пам`яті жертв радіаційних аварій і катастроф. Рада глав держав СНД підтримала цю пропозицію.

Травень

 Друга субота-неділя травня - Всесвітній День мігруючих птахів  Всесвітній день мігруючих птахів був ініційований Угодою про збереження афро-азіатських мігруючих водно-болотних птахів у співпраці з Конвенцією про збереження мігруючих видів тварин у 2006 році, як глобальна інформаційно-освітня кампанія, спрямована на створення сприятливих умов для мігруючих птахів та середовища їх проживання у всьому світі. Птахи є одними з найкращих індикаторів стану та тенденцій біорізноманіття. Щороку велика кількість мігруючих видів птахів перетинає моря і океани, пов’язуючи екосистеми. Зберігаючи їх, ми робимо внесок у глобальне збереження біорізноманіття. Щороку мігруючі птахи долають гори, океани, пустелі і негоду під час своїх мандрівок на виживання. Останнім часом чисельність мігруючих птахів, які здійснюють перельоти між Африкою, Близьким Сходом і Європою, значно скоротилася. Відзначення цього свята пропонує всім приєднатися та

 

зробити свій внесок для мінімізації існуючих перед птахами загроз. Це можуть бути втілені проекти щодо вивчення птахів у природних умовах, навчальні програми, лекції, екскурсії, художні виставки чи громадські події – будь-яка участь сприятиме успіху даної кампанії

 12 травня - Свято екологічної освіти  Кожного року 12 травня природолюби відзначають день екологічної освіти, покликаний об’єднати людей в справі захисту навколишнього середовища, нагадати про те, що планета, яка дарувала нам життя, унікальна й має потребу в турботі й захисті. Відзначається свято у зв'язку з важливістю екологічної освіти, формування екологічної свідомості та обміну досвіду. У цей день викладачі навчальних закладах усіх рівнів, починаючи з дитячих садків та закінчуючи вищими навчальними закладами організовують та проводять семінари, круглі столи, присвячені питанням екології.

 15 травня - Міжнародний День захисту клімату  Щорічно в усьому світі відзначається Всесвітній День Захисту Клімату, мета якого - привернення уваги до проблеми зміни клімату. Організатори численних акцій в багатьох країнах прагнуть не просто повідомити громадськість про існування такої небезпеки, а й показати шляхи вирішення проблеми через персональні дії кожного окремого громадянина. З метою стабілізації парникових газів в атмосфері на рівні, який би не допускав глобального антропогенного впливу на кліматичну систему, у 1992 році була підписана Рамкова конвенція ООН про зміну клімату, а у 1997 році – Кіотський протокол до неї. Україною протокол ратифікований 4 лютого 2004 року. Предметом Кіотського протоколу є обмеження та зниження викидів парникових газів у 2008-2012 рр. усіма країнами, які його ратифікували. Згідно з Протоколом, Україна та інші держави мають зобов'язання не перевищувати рівня викидів парникових газів 1990 року у період з 2008 по 2012 роки.

 22 травня - Міжнародний День біологічного різноманіття

 20 грудня 2000 року Генеральна Асамблея ООН проголосила 22 травня Міжнародним днем біологічного різноманіття. Саме в цей день у 1992 році була прийнята Конвенція про біологічне різноманіття на спеціальній Конференції з прийняття узгодженого тексту даного документу (Найробі (Кенія)). Починаючи з 1994 року й до цього часу Міжнародний день біорізноманіття відзначався 29 грудня, тобто в день, коли Конвенція про

біологічне різноманіття вступила в силу. Зміна дати святкування Міжнародного дня біорізноманіття відбулася за рекомендацією П’ятої Конференції Сторін Конвенції про біологічне різноманіття (Найробі (Кенія), 2000 рік), з метою привернення ще більшої уваги до проблем біорізноманіття та підвищення поінформованості населення планети з цих питань.

 

 

 

 

Червень

 5 червня - Всесвітній День охорони навколишнього природного середовища  15 грудня 1972 року Генеральна Асамблея в резолюції 2994 (XXVII) оголосила 5 червня Всесвітнім днем довкілля, який проводитиметься в цілях поглиблення усвідомлення громадськістю необхідності зберігати і покращувати довкілля. Вибір цієї дати обґрунтований тим, що цього дня відкрилася Конференція Організації Об'єднаних Націй з проблем довкілля (Стокгольм, 1972 рік), за якою послідкувало створення Програми Організації Об'єднаних Націй по довкіллю (ЮНЕП). Всесвітній день довкілля вважається однією з найважливіших подій екологічного календаря і щорік відзначається 5 червня в більш, ніж 100 країнах світу, починаючи з 1973 року. Щорічне святкування дня довкілля допомагає привернути увагу суспільства до екологічних проблем і підкреслює гостру необхідність в зміні відношення людини до природних ресурсів.

 7 червня – День працівника водного господарства

 Свято встановлено в Україні «…Ураховуючи вагомий внесок працівників водогосподарсько-меліоративного комплексу у розвиток водного господарства і меліорації земель, задоволення потреб населення і галузей національної економіки у водних ресурсах…» згідно з Указом Президента України «Про День працівників водного господарства» від 18 березня 2003 року № 226/2003.

 8 червня – Всесвітній день океанів  Цей день був проголошений у 1992 р. на Всесвітній конференції з навколишнього середовища і розвитку у Ріо-де-Жанейро. Проголошенням цього свята ООН підкреслила життєву важливість океанів для планети, а також необхідність турботи про їх благополуччя.

 17 червня - Всесвітній день боротьби зі спустелюванням та посухами  Всесвітній день боротьби зі спустелюванням та посухами був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 1994 р. (резолюція 49/114). Тоді ж була прийнята Конвенція ООН про боротьбу зі спустелюванням. Державам запропоновано присвятити цей день підвищенню інформованості про необхідність міжнародного співробітництва у боротьбі спустелюванням і наслідками посух та про хід реалізації Конвенції про боротьбу зі спустелюванням.

Липень

 7 липня - День працівника природно-заповідної справи

 Президент України Віктор Ющенко установив в Україні професійне свято – День працівника природно-заповідної справи, яке буде відзначатись щорічно 7 липня. Про це йдеться в указі глави держави від 18 серпня 2009 року. Указ видано, «ураховуючи вагомий внесок працівників природно-заповідної справи у збереження та відновлення біологічного і ландшафтного різноманіття, розвиток територій та об’єктів природно-заповідного фонду України та на

 

підтримку ініціативи Міністерства охорони навколишнього природного середовища України».

Серпень

 8 серпня День дій за заборону ядерної зброї  У цей день 6 серпня 1945 р. американська авіація піддала атомному бомбардуванню японське місто Хіросіма. Вперше в історії ядерна зброя була застосована проти людей і продемонструвала свою жахливу силу. Колосальних збитків було завдано довкіллю і здоров'ю громадян. Наслідки бомбардувань відчутні й сьогодні. Ядерна зброя вважається найбільш небезпечною з усіх видів зброї. Крім прямого ураження ударною хвилею, світловим випромінюванням та проникаючою радіацією величезні території на багато років забруднюються радіонуклідами і стають непридатними для нормальної життєдіяльності людини. На сьогоднішній день більшість країн припинили здійснювати ядерні вибухи, проте лабораторні випробовування тривають і надалі.

Вересень

 16 вересня - Міжнародний день захисту озонового шару

 У 1985 році у Відні 22 країни підписали конвенцію про охорону озонового шару. Опісля два роки 16 вересня був підписаний протокол Монреаля про речовини, які руйнують озоновий шар. Основною метою цих двох угод є запобігання руйнуванню озонового шару в результаті антропогенних дій. В рамках протоколу Монреаля вдалося заборонити виробництво і вжиток 100 видів хімікатів, що руйнують озоновий шар. Багато з цих речовин сприяють глобальному потеплінню. В цілому, світовий вжиток таких з'єднань скоротився більш ніж на 95%. Саме тому Генеральна асамблея ООН проголосила день підписання протоколу - 16 вересня - Міжнародним днем охорони озонового шару планети.

 Третя неділя – День працівника лісового господарства

 Свято встановлено в Україні «…на підтримку ініціативи працівників лісового господарства, лісової, деревообробної та целюлозно-паперової промисловості України…» згідно з Указом Президента України «Про День працівника лісу» від 28 серпня 1993 р. № 356/93. До встановлення Дня працівників целюлозно-

паперової промисловості День працівника лісу був професійним святом, зокрема, працівників і целюлозно-паперової промисловості.

 27 вересня – Всесвітній день моря  Цей день відзначається з 1978 р. за рішенням Х сесії (IMCO/C XXXVIII/21) Асамблеї Міжнародної морської організації (ІМО), що відбулася у листопаді 1977 року. У різних державах в останній тиждень вересня вибирають один день, коли відбуватиметься таке святкування. Мета проведення такого дня - привернути увагу державних органів, громадськості до питань охорони та захисту морського середовища, вжиття заходів з покращення стану морів.

 

 

Жовтень

 30 вересня-1 жовтня - Міжнародні дні спостереження за птахами  Такі дні проводяться з ініціативи товариств охорони птахів. До них залучаються усі бажаючі. Під час акції фіксується, які види птахів зустрічаються у тій чи іншій місцевості, в якій кількості, особливості їх поведінки тощо. Основною метою цієї акції є заохочення широкого загалу до пізнання світу пернатих і привернення уваги до проблем їх збереження, оскільки внаслідок діяльності людини і забруднення довкілля, чисельність деяких видів значно зменшується або ж знаходиться під загрозою зникнення. Результати своїх спостережень учасники акцій надсилають в товариства охорони птахів, і такі результати опрацьовуються, узагальнюються та оприлюднюються.

 4 жовтня - Всесвітній День захисту тварин  Всесвітній день захисту тварин прийнято відмічати у день смерті Святого Франциска – шанованого католицького угодника, який вважався заступником та покровителем усіх беззахисних, у тому числі тварин. Рішення відзначати Всесвітній день тварин було прийняте 4 жовтня на Міжнародному конгресі прибічників руху в захист природи, який проходив у Флоренції в 1931 році. Спільноти захисту тварин багатьох країн світу заявили про свою готовність щорік організовувати всілякі масові заходи. День тварин встановлений з метою підвищення усвідомлення громадськістю необхідності захисту довкілля, підвищення активності в захисті тварин.

 Друга середа – Міжнародний день із зменшення небезпеки стихійних лих  Генеральна Асамблея ООН, проголосивши з 1 січня 1990 р. Міжнародне десятиріччя із зменшення небезпеки стихійних лих, вирішила оголосити другу середу жовтня Міжнародним днем зі зменшення небезпеки стихійних лих і відмічати його щороку протягом Міжнародного десятиріччя (резолюція 44/236). Детальніша інформація — на сторінці www.un.org/depts/dhl/dhlrus/disaster/

 31 жовтня – День Чорного моря  Це свято відзначається у день, коли в 1996 р. шість причорноморських країн - Болгарія, Румунія, Туреччина, Грузія, Росія та Україна - підписали Стратегічний план дій щодо реабілітації та захисту Чорного моря. Цей План був розроблений після проведення всебічних досліджень морського середовища, які показали, що його життєздатність суттєво погіршилась у порівнянні з попередніми трьома десятиріччями. План передбачає здійснення практичних дій, спрямованих на відновлення та збереження довкілля Чорного моря (зменшення забруднення, удосконалення управління живими ресурсами, підтримку соціального розвитку у спосіб, що не шкодить довкіллю, а також фінансування екологічних проектів). Екологічні організації причорноморських країн відмічають цей день низкою акцій, щоб привернути увагу до деградації морського середовища та до необхідності

 

 

проведення заходів щодо запобігання цьому на регіональному рівні.

Листопад

 6 листопада - Міжнародний день попередження експлуатації навколишнього середовища під час війни та військових конфліктів . 5 листопада 2001 р. Генеральна Асамблея ООН оголосила 6 листопада кожного року Міжнародним днем попередження експлуатації навколишнього середовища під час війни та військових конфліктів (резолюція 56/4). Приймаючи це рішення, вона враховувала, що шкода, яка наноситься навколишньому середовищу після їх закінчення відчувається на стані екосистем і природних ресурсів і часто виходить за межі національних територій та період життя одного покоління. Генеральна Асамблея послалась також на Декларацію тисячоліття ООН, в якій підкреслено необхідність вживати заходи з охорони спільного навколишнього середовища. Декларацію російською мовою Ви можете знайти за адресою www.un.org/russian/documen/declarat/summitdecl.htm

 19 листопада - День працівника гідрометеорологічної служби . Свято встановлено в Україні «…враховуючи важливу роль працівників гідрометеорологічної служби у забезпеченні органів державної влади, органів місцевого самоврядування, населення гідрометеорологічною інформацією, прогнозами і попередженнями про небезпечні та стихійні явища, у вирішенні інших загальнодержавних завдань…» згідно з Указом Президента України «Про День працівників гідрометеорологічної служби» від 11 березня 2003 року № 208/2003.

Грудень

 3 грудня - Міжнародний день боротьби з пестицидами

 Відзначається у день, коли в 1984 році на пестицидному заводі в Бхопалі (Індія) сталася екологічна катастрофа. Щоб привернути увагу до вирішення

проблем, які виникають в результаті виробництва та застосування небезпечних хімічних речовин, Латиноамериканська мережа активістів проти пестицидів оголосила 3 грудня Днем боротьби з пестицидами, який незабаром став міжнародним. У цей день екологи усього світу проводять акції та протести, нагадуючи про накопичення в навколишньому середовищі значної кількості шкідливих хімічних речовин, зокрема пестицидів, які акумулюються в навколишньому середовищі і накопичуються організмах людей та тварин, спричиняючи важкі наслідки для їх здоров'я

 

docx
Додано
17 січня 2018
Переглядів
1668
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку