Екологічно-дослідницький проєкт на тему: ”Значення повітря та його охорона від забруднення”

Про матеріал
З цієї презентації можна дізнатися про хвороби, що виникають через забруднення повітря та про очищення повітря рослинами; ознайомитися з чинниками забруднення повітря; розширити уявлення про використання повітря людиною; підвищити рівень знань з даної теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Екологічно-дослідницький проєкт на тему: ”Значення повітря та його охорона від забруднення”Повітря – цінність надзвичайна. Для нас – це існування джерело. У ньому вічна сила життєдайна,Живих істот без нього б не було. Роботу виконала:учениця 4-Б класу. Керівник проєкту: Ващенко Т. В. вчитель початкових класів. Полонської ЗОШ І-ІІІ ст. №4

Номер слайду 2

Мета: Формувати в учнів усвідомлення необхідності охорони повітря. Розвивати логічне мислення, творчу активність, вміння робити узагальнення та висновки. Виховувати свідоме ставлення до навколишнього середовища.

Номер слайду 3

Завдання проєкту:1. Дослідити стан забруднення повітря пилом та димом (провести досліди, спостереження ). 2. Дізнатися про хвороби, що виникають через забруднення повітря та про очищення повітря рослинами.3. Ознайомити з чинниками забруднення повітря.4. Посадити кімнатні рослини.5. Розширити уявлення про використання повітря людиною. 6. Підібрати цікаву інформацію про повітря.7. Підвищити рівень знань про повітря, причини забруднення.

Номер слайду 4

Властивості повітря: Прозоре. Не має запаху. При нагріванні розширюється. При охолодженні стискається. Безбарвне. Повітря легше за воду. Погано проводить тепло. Пружне. Має об’єм.

Номер слайду 5

Склад повітря Нашу планету Земля огортає товстий шар повітря. Повітря – це суміш газів, які необхідні для життя людям, тваринам і рослинам – азот, кисень, вуглекислий газ. Але у повітрі є ще різні шкідливі домішки – пил, дим, сажа і т.д.

Номер слайду 6

Інформаційна довідка. Останнім часом, вміст вуглекислого газу в атмосфері збільшився на 17%. У результаті цього озоновий шар, тільки над Україною, за останні 10 років потоншав на 10%.

Номер слайду 7

Державою запроваджено закони длязахисту атмосфери

Номер слайду 8

Людина потребує чистого повітря, проте забруднення зростає і як наслідок -підвищення захворювання у людей

Номер слайду 9

Природні чинники забруднення повітря

Номер слайду 10

Забруднення повітря діяльністю людини. Розкладання сміття з виділеннямшкідливих речовин. Вихлопні гази автомобільного транспорту. Спалення вугілля на електростанціях. Викиди шкідливих речовин з заводів. Вирубування лісів. Пожежі спричинені самою людиною.

Номер слайду 11

Що забруднює повітря в нашому місті?Тютюнопаління. Сміттєзвалище. Паління сухого листя,сміття, хмизу. Забруднення повітря чадним газом. Викиди шкідливих речовин із фабрики

Номер слайду 12

Дослід №1. Що відбувається з повітрям під час спалювання різних речовин. Висновок: дно тарілки стало чорним – таким стає повітря при забрудненні його відходами згоряння.

Номер слайду 13

Дослід №2. ВИЗНАЧЕННЯ ЗАПИЛЕНОСТІ ПОВІТРЯ НА СНІГУПроба снігу для дослідження біля автомобільної дороги Проба снігу для дослідження біля житлового будинку. Проба снігу для дослідження на шкільному подвір’ї

Номер слайду 14

Шкільне подвір’я. Автомобільна дорога. Житловий будинок Висновок: осад, виявлений у всіх пробах, є найбільш забрудненим на території, що прилягає до автомобільної дороги.

Номер слайду 15

Люди можуть зменшити рівеньзабруднення і сприяти очищеннюповітря. Висаджування зелених рослин тадогляд за ними. Рослини- джерело чистого повітря вкімнаті

Номер слайду 16

Щоб зберегти повітря чистим – паровози замінено на електровози; замість бензину в автомобілях використовується газове пальне. А також, останнім часом, людство переходить наелектромобілі Щоб зберегти повітря чистим – використовують очищувачі повітря. Для збереження екології, потрібно використовувати велотранспорт

Номер слайду 17

Використання повітря людьми

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Пошук цікавої інформації проповітря

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Любімо, шануймо, бережімо природу, вічне джерело нашого життя і нашої творчості!Вона нам стократ більше віддасть, ніж ми можемо їй дати!М. Рильський Висновки. Забруднюють повітря природні чинники і господарська діяльність людини. Найбільше забруднюють повітря викиди промислових підприємств, автомобільний транспорт. Проблему охорони повітря від забруднення намагаються розв’язувати всі країни світу.

Номер слайду 22

Список використаних джерелІлькун Г. М. Забруднювачі атмосфери і рослин/ Г. М. Ількун. – Київ: Наукова думка, 1987.- 98с.2. Капінос П.І., Панасенко Н. А. “Охорона природи”: - К.: Вища школа, 1983.3. Національна доповідь про стан навколишнього середовища в Україні.:-К.: Видавництво Раєвського, 2016. 4. ЗУ «Про охорону атмосферного повітря» ( Із змінами, внесеними згідно із Законом N 1745-IV ( 1745-15 ) від 03.06.2004, ВВР, 2004, N 36, ст.434 ).5.https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B0%D0%B1%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8 F_%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D1%96%D1%82%D1%80%D1%8 F6. https://www.radiosvoboda.org/a/news-povitria-zabrudnennia-europa-zvit/30964841.html7. https://osvita.ua/vnz/reports/ecology/21360/

pptx
Додав(-ла)
Ващенко Тамара
Додано
30 листопада 2023
Переглядів
221
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку