Економічне піднесення США

Про матеріал
визначати причини економічного піднесення країни; висвітлювати основні напрями соціально-економічного і політичного розвитку США в останній третині ХІХ ст.; порівнювати економічний розвиток США з країнами Європи; називати напрями територіальної та економічної експансії США; розвивати вміння учнів встановлювати причинно-наслідкові зв’язки
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Економічне піднесення США

Номер слайду 2

Мета:визначати причини економічного піднесення країни; висвітлювати основні напрями соціально-економічного і політичного розвитку США в останній третині ХІХ ст.; порівнювати економічний розвиток США з країнами Європи; називати напрями територіальної та економічної експансії США; розвивати вміння учнів встановлювати причинно-наслідкові зв’язки, аналізувати історичні події; розширювати понятійний апарат та кругозір учнів; розвивати усвідомлення цінності демократичних ідеалів;сприяти розвитку критичного мислення та навичок самостійної роботи учнів.виховувати любов до історичних знань, повагу до історичного минулого.

Номер слайду 3

Завдання уроку. Познайомитися з економічним розвитком США у ІІ половині ХІХ століття;Розкрити основні риси внутрішньої та зовнішньої політики США;Вчитися встановлювати причинно – наслідкові зв'язки, працювати з документами, робити висновки та узагальнення;Усвідомити неприпустимість расової нетерпимості відносно інших народів.

Номер слайду 4

Очікувані результати: Після уроку учні зможуть: характеризувати процес завершення формування індустріального суспільства у США; висвітлювати головні події соціально - економічного і політичного життя США в останній третині ХІХ ст.;тлумачити та застосовувати терміни: " промислова першість", "дискримінація", "сегрегація", " експансіонізм", " ізоляціонізм".

Номер слайду 5

Епіграф уроку:«Дружба, яка базується на бізнесі краща, ніж бізнес, який базується на дружбі». Джон Рокфеллер

Номер слайду 6

Актуалізація опорних знань: США середини ХІХ ст. були на чолі з ____, який обирався на __. З перших 16 президентів 11 були представниками __. У 1861 р. між Північчю і Півднем почалася __. Найголовнішим завданням війни було __. Після прийняття закону про __ почалася роздача вільних земель усім бажаючим.

Номер слайду 7

План. Економічне піднесення країни. Зростання впливу великих корпорацій. Політичне життя. Становлення антимонопольного законодавства. Расова політика. Юридичне оформлення сегрегації на півдні США. Робітничий рух

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Монополія – встановлення підприємцем або групою підприємців контролю над однією чи кількома галузями виробництва з метою збільшення прибутків і ліквідації конкуренції.

Номер слайду 10

На основі даних таблиць визначте: Які темпи промислового розвитку були характерні для США у 1871 – 1913 роках?Яке місце посіли США в промисловому розвитку?За рахунок чого США здійснили такий економічний стрибок?

Номер слайду 11

Економічний розвиток СШАВ кінці ХІХ – на початку ХХ ст. економіка США відзначилася надзвичайно високими темпами розвитку. Промислове виробництво зросло в 9 разів. Національний дохід – у 5 разів. США виробляють третину світової промислової продукції.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Найбільші монополії СШАДжон Рокфеллер “Стандарт Ойл” Ендрю Карнегі“Дженерал Електрик”.

Номер слайду 16

Робота з поняттям. Трести – одна з форм монополії, за якої всі підприємства, що об’єднуються, втрачають свою комерційну та виробничу самостійність і підкоряються єдиному управлінню.

Номер слайду 17

Риси економіки США Концентрація виробництва та капіталу. Трест – промислове об´єднання, в якому підприємства втрачають комерційну і виробничу самостійність та підпорядковуються єдиному керівництву.

Номер слайду 18

Антитрестівський закон Шермана 1890 р. Будь-яке об´єднання у формі тресту, угода про обмеження торгівлі оголошувалися незаконними. Проте він був малоефективним і використовувався проти страйкарів, яких звинувачували в обмеженні свободи торгівлі. Джон Шерман

Номер слайду 19

Характерні риси економіки СШАРозвиток нових галузей промисловості нафтовидобувна та нафтопереробна, хімічна, автомобільна, електроенергетика. Електрифікація промисловості, транспорту, побуту. Налагоджено стандартизований випуск продукції легкої промисловості, продуктів харчування, ліків. Впроваджено конвеєрне виробництво, що сприяло зниженню вартості продукції.

Номер слайду 20

Політичне життя США.

Номер слайду 21

Внутрішньополітичне становище. Республіканська партія. Демократична партія. Президентами обирали маловідомих політиків – ставлеників босів, які були пов´язані з фінансово-промисловими колами країни. Наслідок - корупція.

Номер слайду 22

Расизм— політична ідеологія, що стверджує вищість одних рас чи етносів над іншими та упередження й дискримінація, пов'язані з такою вірою

Номер слайду 23

Політичний устрій Федеративна країна Президент Очолює уряд і призначає урядовців, головнокомандувач армії. Має право розпуску парламенту, право вето на рішення парламенту. Конгрес Палата представників обирається на загальних виборах. Сенат обирається законодавчими палатами штатів

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Соціальна політика адміністрації США. Расова дискримінація - це будь-яке розрізнення, виняток, обмеження чи перевага, основані на ознаках раси, кольору шкіри, родового, національного чи етнічного походження, метою або наслідком яких є применшення використання на рівних засадах прав людини.

Номер слайду 28

Незважаючи на надання чорношкірому населенню США громадянських прав, у багатьох південних штатах було узаконено расову сегрегацію. Корінне індіанське населення було виселено до резервацій – спеціальних територій в окремих районах.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Расистська організація ку- клукс - клан"... Ку-клукс-клан, або Невидима Імперія Півдня, що включає в себе велику кількість людей самих різних класів, що володіє власною конституцією і законами, здійснює насильницькі дії, спрямовані проти членів Республіканської партії. Члени Клану вриваються в будинки чорношкірого населення з метою грабежу, насильства й убивства законослухняних громадян ..."20 квітня 1871р. Конгрес США видав закон, спрямований на припинення діяльності ку-клукс-клану. Він давав президентові повноваження скасовувати право особистої недоторканності і вдаватися до зброї для підтримки законів. Коли ку-клукс-клан в черговий раз став творити безчинства і насильства в жовтні 1871 року, президент оголосив про стан облоги у дев'яти округах Кароліни і зробив численні арешти. Сотні активістів було заарештовано й кинуто в тюрми рішеннями військового трибуналу, що було однією з важливих причин припинення діяльності організації. Прапор клану. Члени організації на тлі знаменитого символу «палаючого хреста»

Номер слайду 31

Ку-клукс-клан

Номер слайду 32

Американська федерація праці Робітники у 1881 р. об´єдналися в Американську федерацію праці, яка стала ініціатором святкування 1 травня як міжнародного дня солідарності трудящих.1 травня 1886 р. в Чикаго було розігнано робітничу демонстрацію. Було багато поранених і вбитих. Лідерів робітників віддано під суд і страчено.

Номер слайду 33

“Нова демократія” Вільсона. Президент від демократичної партії з 1913 до 1921 р. Скоротив митні ставки на сировину, продовольство, метал, продукцію легкої промисловості, що експортувалися США. Прибутковий податок у розмірі 1 – 6 %. Державний контроль над банками та іншими кредитно-фінансовими установами. Впроваджено кредити для фермерів з низькими відсотками. Вудро Вільсон(1856 - 1924)

Номер слайду 34

Фермерам надавалась можливість брати кредит у держави.

Номер слайду 35

Розвиток сільського господарства. Збільшено площу оброблюваних земель. Фермери почали використовувати сільськогосподарські машини та добрива. США стали провідним експортером продовольства у світі.

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Наука

Номер слайду 38

Розвиток інфраструктури Шосейні дороги, залізниці, метро

Номер слайду 39

Цікаво знати Автомобільна компанія Генрі Форда знизила вартість автомобіля з 950 до 290 доларів і зробила його доступним масовому покупцеві.

Номер слайду 40

«Форд мотор компани»

Номер слайду 41

Основні фактори швидкого економічного розвитку СШАЛіквідація плантаційного рабства, розвиток фермерського господарства. Швидке освоєння нових територій. Зростання внутрішнього ринку. Наявність величезних природних багатств. Нагромадження капіталу. Зростання імміграції та чисельності населення. Раціоналізація виробництва, висока продуктивність праціНезначні витрати на оборону країни. Підсумки уроку

Номер слайду 42

Робота з карикатурами

Номер слайду 43

Основний напрям колоніальної експансії – Південна Америка та басейн Тихого океану.

Номер слайду 44

Закріплення вивченого матеріалу. (Вставити пропущені слова)У 1980 р.американський конгрес прийняв закон, що його запропонував…….. Кожна особа, або організація, що завдадуть шкоди майну іншої особи чи організації…..1 травня 1886 р. відбулося…….. в Чекаго. Президент від демократичної партії з 1913 р……., який запровадив закони “Нової демократії”. Політична ідеологія, що стверджує вищість одних рас чи етносів над іншими –це………

Номер слайду 45

Погляньте на екран і намагайтеся здогадатися {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}1. Страйк А) ) сукупність антинаукових концепцій, основу яких становлять положення про фізичну і психічну нерівноцінність людських рас; 2. Робітничий рух. Б) ) расове розмежування білого населення від негрів та корінного населення - індіанців;3. Расизм В) форма боротьби робітників за свої права; 4. Сегрегація Д) рух робітників з метою задоволення вимог економічного чи політичного характеру

Номер слайду 46

Домашнє завдання: Опрацювати матеріал з підручника - § 20

pptx
Додано
23 лютого 2023
Переглядів
1675
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку