"Екожиття на планеті - Земля"

Про матеріал
Екологічна проблема одна із найактуальніших проблем сьогодення.В останні десятиліття ХХІ століття у зв'язку із високими темпами науково-технічного прогресу, вплив на природу став особливо значним і великомасштабним. ЗБЕРЕЖЕМО ЖИТТЯ НА ЗЕМЛІ РАЗОМ!
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Екологічна проблема одна із найактуальніших проблем сьогодення

Номер слайду 3

Наше життя нерозривно пов'язане з природним середовищем. На ранніх етапах свого становлення, людина, користуючись продуктами природи, не завдавала помітної шкоди природним ресурсам. Але з посиленням практичної діяльності, пов'язаної з винаходом знарядь праці, вплив її на природу неухильно зростав.

Номер слайду 4

Причини екологічних проблем:1 Бурхливі темпи зростання виробництва2 Нераціональне природокористування3 Забруднення навколишнього середовища відходами виробництва та суспільства

Номер слайду 5

В останні десятиліття ХХІ століття у зв'язку із високими темпами науково-технічного прогресу, вплив на природу став особливо значним і великомасштабним.

Номер слайду 6

Особливо відчутним в умовах кризових явищ в економіці стало загострення екологічної ситуації. Унаслідок нераціонального й неконтрольованого використання природних ресурсів дедалі чіткіше вимальовуються прикмети екологічної катастрофи.

Номер слайду 7

Характерними рисами погіршення екологічного стану є радіоактивне, хімічне та фізичне забруднення повітряного басейну, поверхневих і підземних вод, руйнування та забруднення землі. Великомасштабні осушувальні роботи на Поліссі призвели до падіння рівня ґрунтових вод і ерозії ґрунтів. У результаті катастрофи на Чорнобильській АЕС та радіоактивного забруднення ускладнилося використання ґрунтів та лісу, склалися загрозливі умови для проживання населення.7

Номер слайду 8

Потужним народногосподарським комплексом з високо розвинутою промисловістю, інтенсивним багатогалузевим сільським господарством є Дніпропетровщина. Розвиток промисловості відбувається переважно екстенсивним шляхом, з здійсненням неповного комплексу заходів з охорони навколишнього природного середовища.8

Номер слайду 9

Довгострокове поєднання вуглевидобутку з роботою металургійних, нафтохімічних і машинобудівних підприємств призвело до того, що Донбас став найбільш забрудненим регіоном не тільки в Україні, а й у світі. Це вимагає суттєво змінити структуру територіально-виробничого комплексу Донбасу, перейти на маловідходні ресурсозберігаючі технології з метою зменшення токсичності відходів, утилізації або ліквідації їх скупчень.

Номер слайду 10

Одна з величезних екологічних проблем, яка з'явилася в останні десятиріччя, - проблема прісної (питної) води. На одного жителя України в засушливий рік припадає в середньому 1 тис. кубометрів води. А за нормами ООН країна, де на одну людина припадає менше 15 тис. кубометрів у рік, вважається водонезабезпеченою. Статистика свідчить про те, що в Україні задіяні вже всі водні ресурси.

Номер слайду 11

11 Як відомо, основним джерелом прісної води є басейн р. Дніпро. Але його екологічний стан викликає особливу тривогу. Щорічно в Дніпро скидається 1,5 куб. км забруднених стоків. Аналогічне становище з водним басейном р. Десна. У цих річках у десятки разів зросли (порівняно з нормами) концентрації органічних речовин, солей алюмінію та важких металів, підвищилася бактеріальна забрудненість.

Номер слайду 12

12 Упродовж останніх років річний обсяг видобутку мінеральної сировини в Україні становить 1 млрд. т, а гірничої маси - близько 3 млрд. тон, тобто в розрахунку на кожну тонну мінеральної сировини видобувається ще 2 тонни породи.

Номер слайду 13

13 На поверхні землі накопичилося понад 20 млрд. тон твердих промислових відходів, що в розрахунку на 1 кв. км перевищує 30 тис. тон. Під цими відходами знаходиться 200 тис. га родючих земель.

Номер слайду 14

Щодо екології дуже складним є Чорне та Азовське море. Через забруднення їх відходами людської діяльності закриваються пляжі Одеси,Бердянську, Залізного порту, Скадовську оскільки в забрудненому середовищі швидко розмножується кишкова паличка.

Номер слайду 15

Екологічна шкода, яка заподіюється Україні Чорноморським флотом, оцінюється майже в 20 млн. дол. США. Міжнародна екологічна організація "Грінпіс" відзначає, що Чорне море забруднене в десятки, а в деяких місцях і в сотні разів більше, ніж центральні частини Світового океану. До всіх проблем Чорного моря в останні десятиріччя додалася ще одна - ерозія берегів.

Номер слайду 16

За розрахунками незалежних експертів України, на вирішення екологічних проблем доведеться витратити 1-1,5 трлн. дол. США, і роботи повинні тривати 8-10 років.

Номер слайду 17

Шляхи вирішення

Номер слайду 18

Заходи щодо поліпшення довкіллятехнологічні — розробка і впровадження нових технологій, очисних споруд, видів палива;економічні - вкладання коштів у розвиток нових, ресурсозберігаючих технологій;освітянсько-виховні - формування екологічної культури, насамперед у молоді.

Номер слайду 19

ЗБЕРЕЖЕМО ЖИТТЯ НА ЗЕМЛІ РАЗОМ!

Номер слайду 20

Дякую за увагу!

pptx
Додано
26 грудня 2023
Переглядів
190
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку