Експерементально-дослідницька робота з природознавства "Умови проростання рослин"

Про матеріал

Експерементально-дослідницька робота з природознавства "Юний дослідник".

Тема: Умови проростання рослин.

Мета даної роботи: вивчити умови проростання рослин та з`ясувати етапи розвитку насіння рослин на прикладі насіння квасолі звичайної.

Перегляд файлу

Міністерство освіти і науки,молоді і спорту України

Дніпропетровське відділення Малої академії наук України

Природничий факультет

Секція природознавства

 

 

 

 

 

 

Експериментально-дослідницька  робота

з природознавства  «Юний дослідник»

 

            Напрямок «Рослини навколо нас»

«Умови проростання рослин»

 

 

                                                   Експериментально-дослідницьку роботу виконав

                                                   учень  6 – А класу КЗШІ І-ІІ ст.№4   

                                                   Подвальний Валентин Дмитрович

 

                                                    Керівник: вчитель біології  КЗШІ І-ІІ ст.№4                                                                                                               

                                                    Підберезна Владилена Андріївна

 

 

 

 

 

Кривий Ріг

2017

 

 

Зміст

 

1.Вступ……………………………………………………………..3

1.1.Умови проростання рослин…………………………………...3

2. Дослідження умов проростання рослин………………………6

3.Висновки…………………………………………………………7

4.Список літератури……………………………………………….8

5.Додатки…………………………………………………………..9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.Вступ

1.1.Умови проростання рослин

 

 

«Природа так про все подбала,

що повсюди ти знаходиш, чому вчитися».

Леонардо да Вінчі.

 

Насіння квіткових рослин може тривалий час перебувати у несприятливих умовах, зберігаючи життєвість зародка. Прорости і дати початок новій рослині може насіння з живим зародком, таке насіння називають схожим. Деяке насіння зберігає схожість протягом 5-6 днів (верба, тополя), багато овочевих рослин — 4-5 років, хлібні злакові -8-12, бур’яни — до 25-40 років. Щоб насіння не втратило схожість, його слід зберігати в сухому, провітрюваному приміщенні при температурі 4...5 °С.

Для проростання насіння необхідною є сукупність сприятливих умов: наявність певної температури, води, повітря.

Діапазон коливань температури, при якій може проростати насіння, залежить від того, звідки воно походить. Для рослин півночі потрібна більш низька температура, ніж для рослин, які мають південне походження. Так, насіння пшениці проростає при температурі від 0° до +1 °С, а кукурудзи — при +12 °С. Це потрібно враховувати під час визначення термінів висівання. Важливою умовою для проростання насіння також є наявність води. Прорости може лише добре зволожене насіння. Це ви могли побачити на досліді з проростання квасолі.

Для активного дихання зволоженого насіння необхідний доступ кисню з повітря. Під час дихання виділяється тепло. У зволоженого насіння дихання активніше, ніж у сухого. Якщо сире насіння зберігається товстим шаром, воно швидко нагрівається і може зіпріти, що призведе до руйнування зародка. Тому для зберігання засипають лише сухе насіння і тримають його в добре провітрюваних приміщеннях.

Для висівання слід відбирати велике і повноцінне насіння без домішок насіння бур’янів.

Під час сівби треба враховувати глибину загортання насіння у грунт. Дрібнонасінні культури потрібно сіяти на глибину 1—2 см (цибуля, морква, кріп), великонасінні — на 4—5 см (квасоля, гарбуз). Глибина загортання насіння залежить також від типу ґрунту. На легких ґрунтах (піщаних), де водний режим менш стійкий, дрібне насіння потрібно висівати глибше, ніж на важких (глинистих) ґрунтах. Глибину висіву збільшують також, якщо в ґрунті мало вологи.

Для того, щоб з насінини виросла нова рослина, відбувається ріст зачаткової рослини (зародка), яка є у насінині. У насіння всіх рослин проростання починається видовженням зародкового корінця і виходом його назовні насінини, після чого він перетворюється у головний корінь рослини. Потім витягується стебельце разом з сім’ядолями і нарешті починає рости брунька, даючи початок головному стеблу. Витягуючись, стебельце виносить на світло перші органи проростка — сім’ядолі. Лише після цього можливі формування і ріст надземних частин молодої рослини.

Потім клітини ростуть та діляться. Спочатку за рахунок поживних речовин, які є у сім’ядолях та води, що надходить з ґрунту. Ріст рослини неможливий без її розвитку. В міру того, як утворюються нові клітини, відбувається їхній розподіл, тобто пристосування до виконання специфічної функції. Наприклад, клітини кореня пристосовуються так: одні — до поглинання води та розчинених у ній поживних речовин, інші — проведення цих речовин до стебла та листків, ще інші — активного поділу, внаслідок чого корінь постійно росте.

 

 

 

 

 

Тема: Умови проростання рослин.

 

Мета: вивчити умови проростання рослин та з`ясувати етапи розвитку насіння рослин на прикладі насіння квасолі звичайної.

 

Обладнання: насіння квасолі звичайної,4 скляних посудини,вода,рослинна олія.

 

Місце проведення: дім

 

Час проведення: грудень 2016 року

 

Завдання:

1.Вивчити літературу про вплив умов на проростання насіння рослин.

2.Дослідити хід розвитку насіння.

3.Зафіксувати та оформити фото звіт з даної теми.

4.Мати практичний досвід щодо пророщування насіння рослин,який я зможу застосовувати у подальшому житті.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

№ посудини

Дата закладки досліду

Опис умов

досліду

Що виявлено

Висновок про вплив фактора на проростання

І посудина

03.12.16.

Насіння з доступом повітря,але без води

1 день-без змін

2 день-без змін

3 день-без змін

4 день-без змін

5 день-без змін

6 день-без змін

Одного доступу повітря для проростання не вистачає

ІІ посудина

03.12.16.

Насіння замочене у воді,є доступ повітря,але знаходяться при низькій температурі(у холодильнику)

1 день-без змін

2 день-насіння трохи       набубнявіло

3 день-без змін

4 день-без змін

5 день-без змін

6 день-без змін

При низькій температурі насіння довго проростає,або не проростає взагалі

ІІІ посудина

03.12.16.

Насіння у воді,в теплі,але без доступу повітря(зверху залита рослинна олія)

1 день-без змін

2 день-насіння трохи набубнявіло

3 день-без змін

4 день-насіння більше набубнявіло

5 день-насіння набубнявіле

6 день-в одній насінині проклюнувся корінець

При наявності води,тепла,але без доступу повітря насіння довго проростає

ІV посудина

(КОНТРОЛЬНА)

03.12.16.

Насіння у воді,є доступ повітря та тепло

1 день-без змін

2 день-насіння трохи набубнявіло

3 день-в одній насінині проклюнувся зародковий корінець

4 день-зародкові корінці з`явилися у всіх насінинах

5 день-корінці добре проросли

6 день-у всіх насінинах з`явилося зародкове стебло

Сукупність таких умов,як вода,тепло та повітря позитивно впливає на швидкість проростання насіння рослин

                           2. Дослідження умов  проростання насіння

3. Висновки

 

Для проростання насіння потрібна сукупність таких умов:

  •                                     достатнє зволоження ;
  •                                     доступ повітря ;
  •                                     певна температура.

А для де-яких видів ще й світло. Для кожного виду рослин ці умови специфічні, тобто підходять лише йому.

Потрапляючи в сприятливі умови,насінина вбирає воду й бубнявіє.

Водночас активується її дихання,запасні органічні речовини переходять у доступну для споживання зародком форму(наприклад,нерозчинний крохмаль перетворюється на розчинні цукри). Частина цих речовин витрачається на забезпечення зародка енергією,частина-на утворення речовин,необхідних для поділу та росту клітин.

Спочатку проростає зародковий корінь,а потім-пагін. Корінь прориває насінну шкірку,та росте в глиб грунту, а пагін спрямовується до його поверхні.

Можна зробити висновок,що перед сівбою насіння слід перевірити на схожість,а також враховувати біологічні особливості рослин,визначити час сівби та глибину загортання.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Список літератури

 

1.Остапченко Л.І, Балан П.Г.,Біологія:підруч. для загальноосвіт. навч. закл. . –К.: Генеза, 2014.- 224 с. – Ст. 137-138.

 

2Агрономія. Н.Н. Трет'якова М.: Академія, 2004 - 480с.[Електронний ресурс]. Режим доступу : http://byology.ru

 

3.Макрушин М.М., Макрушина Є.М. ,Насінництво: підручник. -Сімферополь: Аріал , 2011. - 476 с.- Ст. 211.[Електронний ресурс]. Режим доступу : http://www.twirpx.com/file/1493891/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додатки

Додаток 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис.1.Будова насінини квасолі звичайної

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис.2.Проростання насінини квасолі звичайної

Додаток 2

Перший день експерименту

Другий день експерименту

Третій день експерименту

Четвертий день експерименту

П`ятий день експерименту

Шостий день експерименту

1

 

Станьте першим, хто оцінить розробку

Щоб залишити свій відгук, необхідно зареєструватись.

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
doc
Додано
5 січня
Переглядів
1475
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку