Експериментально-дослідницька робота "Вирощування мікрозелені взимку"

Про матеріал
В роботі досліджено різні види мікрозелені, на чому її краще вирощувати, та умови росту в домашніх умовах.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

Конкурс експериментально – дослідницьких робіт

«Юний дослідник»

 

Номінація «Рослини навколо нас»

 

Вирощування мікрозелені взимку

 

                                 

 

 

 

 

 

 

 

Зміст

 

 

Вступ   

 1. Що таке мікрозелень?

2. Корисні властивості мікрозелені.

3. Рослини для мікрозелені.

4. Вирощування мікрозелені в домашніх умовах.

5. Мої дослідження.

6. Збираємо урожай.

7. Висновок.

8. Список використаних джерел.

9. Додатки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступ

У сучасному житті все більшою популярністю стала користуватися мікрозелень. У чому ж унікальність цього продукту?

Мікрозелень – це їстівні маленькі рослини, яким дають дорости до пари справжніх листків. Пророщувати це диво можна як у грунті, так і методом гідропоніки. Рослинки не потребують удобрення, бо енергії насіння вистачає саме на той період часу, до якого їх вирощують. Цей період для кожної культури свій, але в середньому складає 7-10 днів. Про користь використання мікрозелені написано не один десяток наукових статей. Дослідники з’ясували, що мікрозелень дає можливість отримати максимум від мінімуму, тобто саме в фазі одного-двох листочків в рослинах міститься найбільша кількість корисних вітамінів, мінералів і речовин. Дуже добре справляється з авітамінозом, позитивно впливає на процес травлення, добре засвоюється. Це абсолютно натуральна та екологічно безпечна їжа. Тому дізнавшись про таку якість «маленьких» рослин, багато людей почали пробувати вирощувати мікрозелень самостійно. Вона росте дуже швидко та, в основному, її не потрібно готувати. Зараз мікрозелень набула поширення в країнах Європи, де звичайні домогосподарки вирощують у себе вдома на підвіконні понад 40 видів рослин. До того ж відкрилося багато ферм у містах по всьому світі.

Слідом за європейцями, українці також намагаються осягнути науку вирощування зелені в домашніх умовах. Незважаючи на те, що вітчизняна петрушка і звичний кріп добре ростуть на дачних ділянках, на підвіконнях з їх насіння виходять тонкі, кволі і абсолютно даремні паростки. Виявляється, що для досягнення потрібного ефекту зовсім не потрібно купувати спеціальні фітолампи і добрива. Досить спробувати виростити на підвіконні мікрозелень. 

Метою даної роботи є встановити, чи можливо виростити  у домашніх умовах в зимовий період мікрозелень, та визначити чи підходить вибраний нами сорт для вирощування на підвіконні.

 Завдання дослідження:

  • Вивчити літературу по вибраній темі;
  • Ознайомитись із необхідними умовами для вирощування мікрозелені  взимку вдома;
  • Провести поетапне спостереження за ростом та розвитком зелені ;
  • Визначити, який вид грунту  є більш придатним для вирощування мікрозелені.

Практичне значення: підготовлений матеріал може бути використаний на уроках природознавства в початкових класах і на уроках біології.

Об'єкт дослідження: крес-салат.

 

C:\Users\Brux\Desktop\салат\IMG_6873.JPG

 

 

 

 

 

 

 

  1. Що таке мікрозелень?

Мікрозелень – це щось середнє між пророщених зернами і повністю дозрілими плодами, вона являє собою початкову стадію зростання самих різних насіння, той етап, коли з зернятка здалося буквально пару листочків. У мікрозелені міститься приблизно в 30 разів більше корисних речовин, ніж у довго лежали на грядці овочах або визрілої зелені, при цьому вона набагато смачніше досить специфічних пророщених зерен. Мікрозелень можна їсти прямо з грядки, додавати в салати і свіжі коктейлі. Ще один безперечний плюс мікрозелені – простота вирощування.

 Мікрозелень – це їстівні маленькі рослини, яким дають дорости до пари справжніх листків. Пророщувати це диво можна як у грунті, так і методом гідропоніки. Рослинки не потребують удобрення, бо енергії насіння вистачає саме на той період часу, до якого їх вирощують. Цей період для кожної культури свій, але в середньому складає 7-10 днів.

Мікрозелень здатна активно рости без використання будь-яких добрив і стимуляторів. Запасу поживних речовин і життєвої сили в насінні вистачає для активного зростання. Таким чином, одержувана мікрозелень — екологічно чистий і органічний продукт.

  1. Корисні властивості мікрозелені.

Мікрозелень - справжня скарбниця корисних речовин. Вона допомагає побороти хронічну втому, шкідливі вільні радикали. Регулярне вживання покращує в організмі обмін речовин, поповнює запас вітамінів і мікроелементів. Зелень також багата каротиноїдами і є потужним антиоксидантом. З переваг мікрозелені слід особливо відмітити:

  • можливість вживати як в обробленому вигляді, так і в сирому;
  • можливість вирощування практично у будь-якому місці, включаючи підвіконня міської квартири;
  • швидкий ріст зелені - для появи готових до вживання листочків потрібна усього один-два тижні;
  • висока концентрація корисних мінеральних речовин і мікроорганізмів.

Мікрозелень легко засвоюється організмом, безпечна і практично не має протипоказань для вживання.

3. Рослини для мікрозелені.

Існує безліч видів мікрозелені і кожен з них має власну цінність і неймовірно дивовижний вид. Крім того, що кожен вид паростків акумулює в собі концентрат мікроелементів, білків і вітамінів. Все це необхідно кожному з нас для підтримки повноцінного і бадьорого стану організму, збереження молодості і захисту від факторів навколишнього середовища.

Мікрозелень буряка

Бурякові паростки добре додавати до салатів і других страв. Вони мають тонізуючий ефект завдяки високому вмісту мікроелементів і комплексу вітамінів. Зміцнюють імунітет і благотворно впливають на систему травлення.

Мікрозелень руколи

Рукола цінується за своєрідне поєднання ефірних масел, вітамінів, каротину і мінеральних речовин. Паростки руколи - природне джерело йоду і вітаміну С. Досить інтенсивно впливає на обмін речовин в організмі, сприяє виведенню холестерину і підвищення рівня гемоглобіну. Ароматичность і легкий горіхово-гірчичний смак роблять її популярною в якості пікантного гарніур до м'ясних, рибних страв, як добавки в салати з овочів, фруктів, сиру, морепродуктів.

Мікрозелень редису

Приємно-пекучі на смак листочки редису - чудова пікантна добавка до бутербродів, салатів із сирих овочів, страв з м'яса. Містять комплекс вітамінів, мінеральних елементів, тіамін, рибофлавін і ефірні масла. Покращують травлення і володіють помірним жовчогінним і протинабряковими властивостями.

Мікрозелень міцуна

Міцуно - листова японська гірчиця. Її пряно-перцеві паростки повні смаку і аромату. Вони сприяють регулювання водного обміну в організмі, очищають стінки судин від бляшок. Молоді листочки Міцуно можна їсти просто так або змішувати з листочками інших культур. Додадуть приємною гостроти бутербродів, посилять яскравість, аромат і поживну цінність салату.

Мікрозелень базиліку

Паростки базиліка з приємним ароматом і злегка пекучим смаком відмінно поєднуються з усіма овочевими, м'ясними, рибними стравами. Чи стануть відмінною добавкою до супів, сиру, омлетів і особливо до салатів. Містять цукру, каротин, вітаміни С, В2, РР, ефірні масла. Стимулюють травлення.

Мікрозелень гірчиці

У паростках гірчиці переважають аскорбінова кислота і рутин (вітаміни С і Р) - прекрасний засіб, який попереджає старіння стінок кровоносних судин. Молоді листочки вживають як в свіжому, так і у відварному вигляді. Завдяки перцевому смак і тонкому аромату додадуть легку гостроту м'ясних і рибних страв, овочевих салатів і закусок. Ця пікантна добавка до їжі стимулює апетит і кровообіг.

Мікрозелень дайкону

Молоді листочки дайкона багаті вітамінами A, B1, B2, C, РР і мінеральними речовинами. Їх вживання підсилює захисні сили організму і стимулює виділення шлункового соку, покращуючи травлення. У свіжому вигляді - чудова добавка до овочевих салатів і м'ясних страв, у відварному - використовується в супах.

Мікрозелень капусти червоної

Паростки червонокачанної капусти характеризуються високою концентрацією вітамінів, вуглеводів, ферментів, фітонцидів, мінеральних та інших корисних речовин. У них в два рази більше вітаміну С і в 4 рази більше каротину, ніж в білокачанних аналогах. Завдяки цьому зміцнюють імунітет, стимулюють травлення і попереджають млявість шлунка, мають тонізуючий ефект. Добре використовувати в свіжому вигляді, додаючи в салати та м'ясні страви.

Мікрозелень кресс-салат

Кресс багатий вітамінами групи В, вітаміном С, каротином, рутином, мікроелементами. Має загальнозміцнюючу дію, покращує травлення, сон і самопочуття, знижує артеріальний тиск. Його соковиту зелень з приємним ніжно-пряним присмаком, широко використовують в кулінарії. Додають у салати, супи і соуси, подають до м'ясних і рибних страв, гарнірів і бутербродів.

4. Вирощування мікрозелені в домашніх умовах.

Вирощування мікрозелені в домашніх умовах –процес простий і цікавий. Робити це можна двома способами.

БЕЗ ҐРУНТУ. Насіння замочити на ніч. Невеликий контейнер наповнити тирсою (листяних дерев), покласти зверху вологу вату, марлю, паперові рушники, агроволокно тощо. Коли насіння набрякне, промити його і дуже густо посипати по поверхні марлі, поприскати водою з пульверизатора, накрити плівкою, поставити у тепле темне місце. Щодня провітрювати і зволожувати (“ґрунт” має бути постійно вологим!). Коли з’являться стебла (на 3–4 день), зняти плівку і поставити контейнер на добре освітлене підвіконня. Зрізати зелень можна тоді, коли вона буде заввишки 4 см і з’являться 1–2 справжніх листочка (через 5–14 днів після висівання). Щоб мікрозелень росла швидше, поливати (пирскати) краще теплою водою.

У ҐРУНТІ. Знадобиться широкий неглибокий контейнер, субстрат для овочевої розсади (біогумус і кокосове волокно 1:2), дренаж (дрібна галька або керамзит), поліетиленові ковпачки-теплички. Вирощувати так само, як і без ґрунту.

Найкраще підходить для посіву мікрозелені субстрат нейтральної реакції — такий, як кокосове волокно або торф. Причому слід використовувати лише дрібний торф. Товщина шару субстрату, в який проводиться сівба, має бути близько 1-1,5 см.

Щодо вимог до посіву, то у різних культур вони різні. Насіння одних краще не прикидати зверху субстратом (наприклад, крес-салат), других — навпаки, варто засипати на 3-4 мм (салат, буряк, люцерна в цьому випадку дають дружніші сходи), для третіх цей момент не має особливого значення (наприклад, гірчиця).

5. Мої дослідження.

Для нашого дослідження ми вибрали насіння крес- салату, яке купили в магазині. Для визначення найбільш ефективних умов вирощування мікрозелені ми вирішили використати ґрунт, кокосовий субстрат, тирсу, які насипали у підготовлені контейнери, двічі на день обприскували салат водою.

1.02.20р. у підготовлені контейнери висіяли насіння салату, зволожили грунт та накрили плівкою;

2.02.20р. почало проростати насіння;

3.02.20р. почали проявлятися перші сходи;

4.02.20р. салат зійшов у всіх контейнерах;

5.02.20р. з’явилися листочки, висота рослинок становила 1см.;

6.02.20р. висота становила 2 см.;

8.02. 20р. висота рослинок 3-4 см.;

9.02.20р. ми зрізали вирощену зелень для салату.

 Від посадки насіння до зрізання салату пройшло 9 днів. В ході дослідження ми вияснили, що для вирощування мікрозелені найкраще підходить кокосовий субстрат, оскільки він краще утримує вологу.

 

 

 

 

Висновки

Мікрозелень – культура, що користується попитом протягом усього року. Отримати мікрозелень в домашніх умовах досить просто. Для цього необхідне світло, тепло і вологість. Дуже добре відчуває вона себе навіть в зимовий час на підвіконні,

В принципі, на своєму міському підвіконні можна отримати відмінний урожай мікрозелені, але тільки якщо кожен день провітрювати посіви і стежити, щоб грунт не пересихав.

Відсутність навіть мінімального підживлення - гарантія того, що зелень буде екологічно чистою і  корисною.

Тепер Ви знаєте, як виростити модну і вигідну для здоров'я мікрозелень самому, навіщо це робити, і як застосувати плоди своєї праці. Спробуйте, і вам обов'язково сподобається ніжний, незвичайний і приємний смак молодих листочків, не кажучи вже про те, як вони прикрасять ваші повсякденні страви.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додатки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
7 квітня 2023
Переглядів
1175
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку