Електричний заряд. Електрична взаємодія.

Про матеріал
Презентація демонструє матеріали з теми "Електричний заряд. Електрична взаємодія" у доступному для учнів форматі. Матеріали підготовлені для демонстрації під час он-лайн уроку у 8 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Електричний заряд. Електрична взаємодія ФІЗИКА 8 КЛАС

Номер слайду 2

Електризація тіл Грецький мислитель Фалес Мілетський за шість століть до нашої ери натирав хутром шматок бурштину та спостерігав, як після цього бурштин починав притягувати до себе пір'я птахів, пух, соломинки, сухе листя. Тіла, що мають властивість притягувати інші тіла, називають наелектризованими. Процес, у результаті якого тіла набувають властивості притягувати інші тіла, називають електризацією тіл.

Номер слайду 3

Наелектризовані тіла притягують не тільки ворсинки, соломинки, клаптики паперу, але й металеві предмети, грудочки землі й навіть тоненькі струмені води або масла. Електризація тіл В електризації завжди беруть участь два тіла. При цьому електризуються обидва. !!!

Номер слайду 4

Електричний заряд Щоб мати можливість кількісно визначати інтенсивність електричної  взаємодії, було введено фізичну величину - електричний заряд. Електричний заряд   - це фізична величина, електричної взаємодії (притягання чи відштовхування) заряджених частинок.

Номер слайду 5

Електричний заряд Набути електричного заряду тіло може під час електризації через дотик (тертя) або через вплив.

Номер слайду 6

Властивості електричного заряду: Носієм електричного заряду є частинка. Електричний заряд не існує окремо від частинки. Існує два роди електричних зарядів - позитивні та негативні. Додаткову оцінку можна отримати підготувавши розповідь про дослід французького фізика Шарля Дюфе у XVIII ст., який наштовхнув його на думку про існування двох видів електрики.

Номер слайду 7

Однією з негативно заряджених частинок є електрон, а однією з позитивно заряджених - протон. І мікрочастинки і макроскопічні тіла можуть мати заряд, а можуть бути нейтральними. Наприклад, нейтральними частинками, заряд яких дорівнює нулю, є нейтрони.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Найпоширенішим прикладом електризації є електризація тертям.  Під час електризації тіло приймає або віддає деяку кількість електронів, набуваючи, відповідно, негативного чи позитивного заряду. 

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Властивості наелектризованих тіл Тіла, що мають заряди протилежних знаків, притягуються. Тіла, що мають заряди одного знака, - відштовхуються. 

Номер слайду 12

Питання Як пояснити виникнення на одному з натертих тіл позитивного заряду, а на другому негативного? Чому метали внаслідок натирання їх вовною або шовком електризуються тільки позитивно?

Номер слайду 13

Домашнє завдання Зробити конспект за презентацією вчителя. Прочитати § 19. Вправа 19, №1 письмово Виконання домашньої роботи у зошитах буде перевірено методом збору та оцінювання робіт після закінчення дистанційного навчання.

ppt
Додано
15 лютого 2021
Переглядів
8657
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку