"Електрика в нашому житті. Перша у світі лампа розжарювання"

Про матеріал
Тема: Електрика в нашому житті. Перша у світі лампа розжарювання Мета: ознайомити учнів з історією створення, випробування та патентування лампи розжарювання, висвітлення роботи як вітчизняних так і зарубіжних науковців з даної тематики, розвиток мислення, виховання почуття гідності та відповідальності Роботу підготувала учениця 8-А класу Стрєльцова Валерія Вчитель: Олеярник Олександр Вікторович
Перегляд файлу

КЗЗСО №22

 

 

 

 

 

ПРОЕКТ

за темою:

«Електрика в нашому житті.Перша у світі лампа розжарювання»

 

 

Виконала:

учениця 8-А класу

Стрельцова Валерія

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Краматорськ

2021

Лампа розжарювання історія винаходу починається в 1809 році. У той час якийсь англієць на ім'я Деларю створює першу в світі лампу розжарювання, в основі якої була платинова спіраль. Нею користувалися аж до 1854 року, коли німецький дослідник Генріх Гебель зробив подібний винахід. Правда його лампа, на відміну від лампи Деларю, яка була далека від сучасного аналога, була більш досконалою. За задумом Гебеля вона постала як вакуумний посудину з обвугленою бамбуковій ниткою всередині. Наступні 5 років учений продовжує роботи удосконалення лампи.

У 1874 році винахідником нової лампи став Олександр Лодигін, який створив нитяну лампу і навіть отримав патент на неї.

Подібний винахід знову було створено в 1878 році британським вченим Джозефом Вільсоном Сваном. Лампа британця представляла собою посудину з вугільним филаментом. Завдяки йому винахід від інших відрізнялося яскравим освітленням.

 В цей же час американський дослідник Томас Едісон проводив подібні дослідження в цій області. У процесі він навчився створювати лампи розжарювання з різних матеріалів. У 1879 році методом проб і помилок американець винайшов лампу з платинової ниткою розжарювання всередині. Через рік Томас Едісон порахував, що його винахід не настільки вдало і зупинив свій вибір на посудині, в основі якого вугільне волокно. Це була перша лампа в світі, яка могла працювати цілих 40 хвилин не гаснучи.

З появою лампочки Едісона російський вчений Лодигін декількома роками пізніше винайшов кілька видів ламп, в основі яких були металеві нитки розжарювання. Найяскравіший його винахід - це лампа з вольфрамовою ниткою. Патент на неї вчений продав відомій компанії «Дженерал Електрик». Однак висока собівартість продукту призвела до того, що його практично не випускали.

Останній винахідник, який зробив внесок у розвиток виробництва ламп, це ІрвінгЛенгмюр. Завдяки його зусиллям лампа розжарювання придбала сучасний вигляд. За основу вчений взяв вакуумну колбу, наповнив її інертним газом і забезпечив поліпшеною вольфрамової ниткою. Так термін її дії значно збільшився і нові лампи стали доступні кожній людині на увазі надійності і дешевизни.

Спроби подолати темряву, прогнати її приймалися людьми з давніх часів. Для цього використовували найрізноманітніші джерела освітлення: налите в глиняний посуд масло і палаючий гніт, факели, скіпки, свічки з воску і сала. Але все такі світильники «працювали» від джерела відкритого вогню і були пожежонебезпечні. Новою епохою в історії освітлення стало винахід електрики і першої лампи в кінці XIX століття.

Перші спроби створити постійне джерело світла, який працював би від електричної мережі. Примітно, що тих, хто придумав лампу розжарювання, виявилося аж троє.

Російський вчений Лодигін Олександр Миколайович - винахідник, який створив лампу розжарювання. У ній застосовувався прожарюємо без кисню вугільний стрижень, поміщений в герметично запаяний посудину. Вакуум всередині не дозволяв ниткам розжарювання швидко окислюватися, що продовжує їх термін служби. Згодом Лодигін запропонував використовувати вольфрамові нитки або скорочення в спіралі молібденові.

Лодигін - перший, хто винайшов лампочку і отримав патент

Англієць Джозеф Вілсон Суон отримав патент в 1878 році. Це був вдосконалений варіант лампи Лодигіна: всередині колби перебувала розріджена киснева атмосфера, що підвищувало термін її служби.

Коли ж Томас Едісон вперше продемонстрував електричну лампочку? Його патент датується 1879 році. Винахідник запропонував використовувати платинову нитку, але вже через рік він повернувся до вугільного волокна. Завдяки наполегливій роботі і тисячам дослідів Едісону вдалося отримати лампу, яка працювала більше 1,2 тисяч годин. Також винахідник активно просував свій винахід, брав участь у створенні централізованого електропостачання та освітлення, організував першу компанію з виробництва ламп.

Едісона називають «батьком» електричних ламп

 

Повна хронологія винаходів:

1802 р

Електрична дуга Василя Петрова.

1808 р

Гемфрі Деві описав дугового електричний розряд між двома вугільними стрижнями, створивши першу лампу.

1838 р

Бельгійський винахідник Жобар, створив першу лампу розжарювання з вугільним сердечником.

1840 р

Уоррен де ла Рю створив першу лампочку з платинової спіраллю.

1841 р

Англієць Фредерік де Молейн запатентував лампу з платинової ниткою і вуглецевим наповненням.

1845 р

Кінг замінив платиновий елемент на вугільний.

1845 р

Німець Генріх Гебель створив прототип сучасної лампочки.

1860 р

Англієць Джозеф Суон (Свон) отримав патент на лампу з вуглецевої папером.

1874 р

Олександр Миколайович Лодигін запатентував лампу з вугільним стрижнем.

1875 р

Василь Дідріхсон удосконалив лампу Лодигіна.

1876

Павло Миколайович Яблочков створив каолінову лампу.

1878 р

Англійський винахідник Джозеф Вілсон Суон запатентував лампу з вугільним волокном.

1879 р

Американець Томас Едісон запатентував свою лампу з платинової ниткою.

1890 р

Лодигін створює лампи з нитками розжарювання з вольфраму і молібдену.

1904 р

Шандор Юст і Франьо Ханаман запатентували лампу з вольфрамовою ниткою.

1906 р

Лодигін запустив виробництво ламп в США.

1910 р

Вільям Девід Кулідж удосконалив метод виробництва вольфрамових ниток.

Величайший изобретатель-бизнесмен 19-го века

1

 

docx
До підручника
Фізика 8 клас (Бар’яхтар В. Г., Божинова Ф. Я., Довгий С. О., Кі-рюхіна О.О. (за ред. Бар’яхтар В. Г., Довгого С.О.))
До уроку
§ 35. Електричні нагрівальні пристрої. Запобіжники
Додано
22 червня 2021
Переглядів
650
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку