Електроенергетика світу

Про матеріал
Презентація за темою "Електроенергетика світу" містить інформацію про найбільші країни-виробники та країни-споживачі електроенергії в світі, відмінності в структурі виробництва електроенергії на електростанціях.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

1 Електроенергетикасвіту

Номер слайду 2

Паливно-енергетичний баланс – це співвідношення між видобутком різних видів палива і виробництвом енергії з одного боку, та витратами палива й енергії (їх використанням у господарстві ) з іншого. Електроенергетика

Номер слайду 3

3 ЗНАЧЕННЯ ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКИЕлектроенергетика – це вид промислової діяльності, що охоплює виробництво електричної енергії, її передавання, розподіл і збут споживачам. Виробництво (генерування) електроенергії – це процес перетворення різних видів енергії на електричну на підприємствах, які називають електростанціями.

Номер слайду 4

ТЕПЛОВА ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКАТеплові електростанції будують поблизу вугільних басейнів, на шляхах транспортування вугілля й нафти або неподалік від споживача. Струм отримують у результаті використання теплової енергії, яку утворюють під час спалювання традиційних видів палива – вугілля, природного газу, мазуту (продукту переробки нафти). Чимало ТЕС одночасно з електричною виробляють і теплову енергію. Їх називають теплоелектростнціями (ТЕЦ).

Номер слайду 5

5 Белхатувська ТЕС — найбільша теплова електростанція на Європейському континенті. ТЕПЛОВА ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКАТЕС виробляє близько 22 відсотків електроенергії в електробалансі Польщі. Найпотужніша ТЕС світу “Туокетуо” в Китаї, працює на вугіллі. Встановлена електрична потужність 6600 МВт. Встановлена електрична потужність 6600 МВт

Номер слайду 6

6 АТОМНА ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКАНа атомних електростанціях (АЕС) на електричну перетворюють теплову енергію, що вивільняється як результат реакції поділу атомних ядер деяких важких хімічних елементів, насамперед урану.

Номер слайду 7

7 АТОМНА ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКАЧорнобильська атомна електростанція (ЧАЕС) біля міста Прип'ять у Київській області була зведена в 1970-80-х роках.26 квітня 1986 року на четвертому реакторі Чорнобильської атомної електростанції (ЧАЕС) стався вибух. Четвертий енергоблок було повністю зруйновано, в довкілля потрапила велика кількість радіоактивних речовин. Довелось повністю евакуювати населення всіх населених пунктів в радіусі 30 кілометрів навколо ЧАЕС, в тому числі й населення Прип'яті та Чорнобиля. Радіоактивна хмара пройшла не лише над європейською частиною СРСР, але й більшою частиною Європи. В березні 2011 року внаслідок 9-бального цунамі на атомній електростанції "Фукусіма", що на півночі Японії, сталася масштабна аварія, яка спричинила суттєвий викид радіації та змусила близько 160 тисяч місцевих жителів залишити свої домівки. Це найбільша в світі атомна катастрофа після аварії на Чорнобильській АЕС 1986 року.

Номер слайду 8

8 ГІДРОЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКАГідравлічні елоктростанції (ГЕС) перетворюють на електричну енергію річок. За абсолютними показниками обсягів виробництва електроенергії на ГЕС світовими лідерами є Китай, Бразилія, США, Канада. Найпотужніша в світі ГЕС/ГАЕС «Сан-Ся» («Три ущелини») розташована в Китаї.

Номер слайду 9

9 АЛЬТЕРНАТИВНЕ ВИРОБНИЦТВО ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ

Номер слайду 10

10 Вітрова електростанція (ВЕС)Розвитку альтернативної енергетики сприяє технологічний прогрес і державні програми із запровадження так званого «зеленого» тарифу – високих закупівельних цін на електроенергію з відновлювальних джерел для заохочення її виробників. АЛЬТЕРНАТИВНЕ ВИРОБНИЦТВО ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇВітряна електростанція (ВЕС) —електростанція, яка за допомогою вітряної турбіни перетворює механічну енергію вітру на електричну. Сонячна електростанція (ВЕС)Сонячна електростанція (АЕС) —інженерна споруда, що перетворює енергію сонячного випромінювання на електричну енергію. Виробництво енергії на ВЕС та АЕС досягло найбільших обсягів у Китаї, США, Німеччині, Японії, Індії.

Номер слайду 11

11 АЛЬТЕРНАТИВНЕ ВИРОБНИЦТВО ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇГеотермальна електростанція (гео. ТЕС)Використовують енергію підземних вод, нагрітих глибинним теплом Землі

Номер слайду 12

12 АЛЬТЕРНАТИВНЕ ВИРОБНИЦТВО ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇБіоелектростанції (біо. ЕС)Виробляють електроенергію з органічних матеріалів (деревини, соломи, продукції рослинництва, відходів життєдіяльності тварин, твердих побутових відходів).

Номер слайду 13

13 АЛЬТЕРНАТИВНЕ ВИРОБНИЦТВО ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇПрипливні електростанції (ПЕС)Енергію морських припливів і відпливів перетворюють на електричну.

Номер слайду 14

14

Номер слайду 15

15

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чікаленко Ганна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Географія 9 клас (Бойко В.М., Дітчук І.Л., Заставецька Л.Б., Гринюк Т. А., Смаль І. В., Харенко І. М.)
Додано
14 лютого 2021
Переглядів
2036
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку