Елементи STEM-освіти на уроках інформатики

Про матеріал
Елементи STEM-освіти, які можна використовувати на уроках інформатики та на інших предметах та різною віковою категорією учнів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Елементи STEM-освіти на уроках інформатики Під час STEM-уроків в центрі уваги знаходиться не вчитель, а практичне завдання, яке потрібно вирішити. STEM освіта охоплює природничі науки (Science), технології (Technology), технічну творчість (Engineering) та математику (Mathematics).

Номер слайду 2

Яким чином можна впровадити елементи STEM-освіти на уроках інформатики? По-перше, це проведення бінарних уроків, встановлення міжпредметних зв’язків на уроках інформатики. Завдання практичних робіт з інформатики підбирати так, щоб у них були зв’язки з математикою, фізикою, хімією, географією, біологією. Під час проведення бінарних уроків з математики та інформатики можна використати наступні сервіси: Інтерактивних симуляцій Ph. ET або Математичні Додатки Geo. Gebra (9,10 та 11 клас).

Номер слайду 3

При вивченні теми «Спільна робота з документами. Розробка колективного проекту» (11 клас) у можна поєднати географію, худужню культуру і мистецтво (створення карти Google з прикріпленими фотографіями визначних місць і пам’яток архітектури і мистецтва). Для цього використовувати Google Документи або дошку Padlet. По-друге, використання комп’ютерного моделювання. Використовуючи сервіси Інтернету це можуть бути віртуальні лабораторії з хімії, комп’ютерна модель анатомії людини, 3 D моделі онлайн та інші. Можна використати різні форми навчання – групова робота, проектна діяльність, індивідуальне навчання. Третім кроком до впровадження STEM-освіти, є вивчання учнями мов програмування. Оскільки вміння програмувати розвиває конструктивне мислення, розширює кругозір, розвиває логічне мислення та допомагає краще розуміти динамічний світ. У школі діє гурток де учні вчаться програмувати мовою Scratch. Оскільки дана мова схожа до програмування роботів Lego.

Номер слайду 4

Освітні сайти, віртуальні лабораторії, імітаційні тренажери, інтерактивні музеї роблять процес навчання сучасним та творчим. Використання вище наведених інтернет-ресурсів зацікавлюють учнів, а це є важливим стимулом до навчання. У мережі Інтернет є ряд ресурсів для підтримки STEM – навчання, але інтерфейс у них переважно англомовний. Тому перед вчителями стоїть завдання – вміти володіти іноземною мовою.

Номер слайду 5

А як ще можна урізноманітнити урок, щоб він був цікавим?Буває задаємо собі таке питання.

Номер слайду 6

Kahoot! - онлайн сервіс для створення інтерактивних завдань. Дозволяє створювати тести, опитування, вікторини. Платформу можна використовувати під час роботи з будь-якими віковими категоріями учнів, так і для дорослих людей. 

Номер слайду 7

Google-форми. З Google Формами ви можете не лише швидко провести опитування, а й скласти список гостей, зібрати електронні адреси для розсилки новин і навіть провести вікторину.

Номер слайду 8

Learning. Apps.org - онлайновий сервіс, який дозволяє створювати інтерактивні вправи. Він є конструктором для розробки різноманітних завдань з різних предметних галузей для використанням і на уроках, і позаурочний час, і для малечі, і для старшокласників.Інтернет-сервіс мультимедійних дидактичних вправ Learning. Apps.

Номер слайду 9

Мобільний додаток для учителя, що допомагає влаштовувати опитування прямо у класі. Учням видаються спеціальні картоки з QR–кодами з варіантами відповідей (A, B, C і D) - почувши питання, вони піднімають потрібні картки, які вчитель сканує камерою смартфону. PLICKERSPLICKERS дозволяє аналізувати результати окремого студента або вивчати статистику усього класу. Додаток працює на Android і i. OS, а завантажується безкоштовно.

Номер слайду 10

Padlet - мультимедійний ресурс для створення, спільного редагування та зберігання інформації. Це віртуальна стіна, на яку можна прикріплювати фото, файли, посилання на сторінки Інтернет, замітки. Дошка Padlet. Це може бути приватний проект стіни, модерована стіна з кількома учасниками, які будуть заповнювати її інформацією або доступний для читання і редагування будь-яким користувачем майданчик для обміну інформацією. 

Номер слайду 11

Wizer. Me - інтерактивні робочі аркушіСервіс дозволяє створювати інтерактивні робочі аркуші, які можна використовувати при дистанційному навчанні, для домашніх робіт, для роботи в класі на інтерактивній дошці. За допомогою сервісу можна створювати цікаві дидактичні матеріали з будь-якої теми шкільної програми з використанням текстів, відео, аудіо, зображень, у тому числі інтерактивних.

Номер слайду 12

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ленюк Юлія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
6 січня 2022
Переглядів
4288
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку