Есе "Читання в моєму житті"

Про матеріал
Есе вчителя початкових класів про те, як читання вплинуло на розвиток особистості.
Перегляд файлу

Есе “Читання в моєму житті”

Важко уявити, як склалося б моє життя, якби у ньому не було книжок. Книга необхідний атрибут у житті кожної людини.  Книга відкриває перед нами таємниці життя, в скрутні хвилини дає корисні поради, допомагає розібратися в собі та інших, знайти свій життєвий шлях.

         Йдучи до першого класу я не вміла читати, мені це було нецікаво. Я проводила

багато часу з однолітками у дворі і вважала, що це саме найкраще проведення часу.

Прийшовши до школи я швиденько навчилася читати, бо не хотілося бути гіршою

за інших, тому читала заради гарних оцінок.

Моя хрещена, якраз працювала на книжній базі в ті часи, і завжди дарувала мені на всі свята чудові книжки. Так я почала читати. Одна книга…друга…третя… Згодом я стала   бувати у неї на роботі і власноруч вибирала собі книжки для читання. Цей процес я пам’ятаю й досі. Береш у руки книгу…гортаєш її…і вона раптом стає тобі рідною. Це якась магія! Тільки потримавши у руках книжку, я могла обрати  свою, яку залюбки  читала. Я могла гортати книжки годинами. Це було неймовірне відчуття! Ти і тисячі книжок. А як вони пахли…ммм…я заплющую очі і ніби там…на тій книжковій базі…

Ось саме тоді, у 8 років, я відчула як круто проводити свій вільний час наодинці з книгою. Бігати від Шпунтика разом з Незнайкою, вчитися із звірятами у Лісовій школі, подорожувати планетами разом з Алісою, мати в друзях Маленького принца, плакати від образи і болю разом з Гидким каченям, бути щасливою разом з Попелюшкою. Я навчилася  радіти перемогам своїх ліричних друзів, всією душею бути поряд з ними, підтримувати їх та вчитися чомусь новенькому разом з ними чи у них.  А в кінці кожної книги відчувати досаду, від того, що прийшов час розлучатися з друзями і протягом декількох днів завжди сумувала за ними. Мені їх не вистачало! Я давала собі трішки часу для суму, а потім відправлялася у нові знайомства і пригоди.

Читання книжок в дитинстві залишає сильний відбиток саме на емпатію   особистості, тому що ти - це Він, той герой. І читаючи книжку - це все ніби відбувається з тобою. Таке враження, що ти живеш в паралельному світі, маєш декілька різних життів. І ти то тут, то там…Постійно переключаєш тумблер в голові… А в дитинстві це настільки яскраво і цікаво, що саме за цими враженнями,  я б відправилася в дитинство хоча  б на одну главу якось книжки.

Під час пубертатного періоду звичайно книжки змінилися. Я стала читати книжки по догляду за своїм тілом, якою має бути дівчинка, правила етикету, а також полюбляла знайомитися і з рецептами приготування їжі. Тобто література змінилася, в ній не було героїв, вона була спрямована саме на статевий розвиток. І  ці книжки допомагали мені стати із дівчинки дівчиною, а згодом і вплинули на мене як на жінку.  Так я і жила якийсь період без ліричних друзів...

А в 15 років  знову з’явилися   ліричні герої і ці історії з ними були вже  про кохання. Героїні навчили мене певної поведінки з хлопцями. Із книжок я зрозуміла, якою має бути приваблива жінка. І в період з 15 до 20 років читала постійно і не могла зупинитися. Я занурювалася в книжки і забувала про все на світі. А вранці прокидалася трохи раніше, щоб встигнути прочитати хоча б главу, щоб дізнатися, а що ж далі…

Наразі мої книжки пов’язані з психологією, також люблю історичні. Кожному віку свої книжки. Головне: вміти відчути, що саме тобі до вподоби, що впливає на тебе і штовхає вперед.

Скільки ж я прочитала книжок з 8 років і до 44? Важко відповісти на це запитання. Але знаю, що дуже багато!

Я вважаю, що завдяки книгам я та, якою я є сьогодні. Це вони навчили мене багатьом неймовірним та необхідним речам. Книги наповнили мою душу й мій розум.

Цю любов до книг я щеплю своїм дітям та учням.  В наші сучасні часи, коли є інноваційні технології, книги відходять на задній план. Але ніщо так не розвине особистість як книга. Недарма є прислів’я: «Книга вчить як на світі жить». Тому, якщо ми хочемо, щоб діти навчилися жити в цьому світі, ми маємо передати їм любов до читання.

docx
Додано
28 січня
Переглядів
1418
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку