Есе на тему: "Щоб здоровим стати, корисні продукти потрібно вживати"

Про матеріал
У даному есе учениця 11 класу розповідає про свій власний досвід, щодо здорового харчування. Харчування – це необхідний процес для підтримання життя людини. Без вживання їжі та води людина може прожити лише кілька діб. Але для того, щоб бути здоровим, потрібно не просто харчуватись, а харчуватись правильно. Здорове харчування передбачає вживання продуктів у правильному режимі та кількості, крім того, смороду мають бути збалансованими. Рекомендований добовий режим вживання їжі чотириразовий – сніданок, обід, полуденок та вечеря. Кількість їжі для споживання залежить від віку та рівня активності (розумової й фізичної) та години доби. Їжа повинна містити достатню кількість білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мікроелементів та води Найважливішими сполуками для підтримання життя людини є білки, вітаміни та мікроелементи. Тому потрібно підбирати продукти так, щоб усі ці елементи були збалансовані.
Перегляд файлу

Есе на тему: «Щоб здоровим стати – корисну їжу треба вживати»

Здоровий спосіб життя – це життєдіяльність людини, спрямована на поліпшення та збереження здоров’я за допомогою правильного харчування, повноцінного  режиму сну та відмови від шкідливих звичок.

На мою думку здоров’я людини дуже страждає від шкідливої їжі, ще її називають за кордоном – їжа – сміття. І через цю проблему починаються різні хвороби, такі як:  ожиріння, діабет другого типу, серцево – судинні захворювання, онкологічні захворювання  і т. д. Я, як людина, яка веде здоровий спосіб життя та правильно харчується, хочу розібратися в цій проблемі та як правильно харчуватися, щоб уникнути різних проблем та не влаштовувати голодування організму. 

Правильне харчування  впливає на здоров’я всього організму і є невід’ємною умовою здорового харчування. Раціональне вживання продуктів допомагає досягнути високої працездатності та активності протягом усього життя і недотримання найголовніших правил скорочує тривалість нашого життя  та провокує появу неінфекційних хвороб різного типу. Отже, які  ж існують правила здорового харчування:

Повноцінний раціон має містити різні продукти багаті на вітаміни та співвідношення білків, жирів та вуглеводів. Наведу приклад  правильного харчування:

  1. Дотримуватися правильного режиму дня та приймати їжу невеликими порціями 3 – 5 разів на день;
  2. Вживати достатню кількість продуктів різного виду: овочі, фрукти, горіхи, злаки, яйця, рибу, молочні продукти;
  3. Вилучити з раціону страви з великим вмістом цукру, солі та жирів;
  4. Пити достатньо води і не вживати алкоголь.
  5. Споживати ту кількість калорій, яка відповідає віку, статі та способу життя;

Середня норма калорій при правильному харчуванні, на день для жінок становить  1800 – 2200 калорій, а для чоловіків 2400 – 2800 калорій.

Починати правильне харчування потрібно поступово. Для цього потрібно:

  1. Відмовитися від частого вживання смаженої їжі і віддати перевагу запіканню і варінню;
  2. Замінити жирне та червоне м'ясо  іншими варіантами: курятиною, рибою або бобовими;
  3. Ввести в раціон більше овочів, вони можуть бути й основною стравою, а не тільки салатом;
  4. Замінити солодощі та випічку на фрукти, горіхи, сухофрукти. Це дуже смачно і корисно.

Меню правильного харчування.

Тарілка правильного харчування має складатися на половину з овочів і фруктів, на четвертину з цільнозернових продуктів і на четвертину з білків. Меню правильного  харчування містить їжу багату на  вітаміни та мінерали, яку слід вживати невеликими порціями 5 разів на день. Ось приклад меню харчування на один день:

  1. Сніданок: вівсянка з фруктами та зеленим чаєм без цукру. Рекомендований час сніданку – 7.00 – 8.00;
  2. Другий сніданок: яблуко. Рекомендований час вживання другого сніданку – 10.00 – 11.00;
  3. Обід: гречка, куряча котлета приготована на пару і запечена, овочевий салат. Рекомендований  час вживання обіду – 12.00  - 13.00;
  4. Полуденок: ягоди, наприклад: чорниця, малина або смородина. Рекомендований час вживання – 15.00 – 16.00;
  5. Вечеря: запечений хек з овочами. Рекомендований час вживання вечері – 17.00 – 18.00.

Ведіть здоровий спосіб життя та правильно харчуйтеся, адже це дуже корисно для життя та здоров’я людини. Тому з власного досвіду скажу, що корисне харчування – це круто!

У мене діабет 1 типу, при кожному прийомі їжі я колю інсулін, але навіть через багато труднощів я не здалася і радію кожній хвилині свого життя. Корисне харчування та правильний раціон – це мій спосіб життя, завдяки ньому я почуваю себе бадьорою та здоровою. Навіть  така хвороба, як у мене, не дає поводу здаватися. Корисне харчування, це дуже смачно і на заміну шкідливій їжі є багато корисних та натуральних продуктів. Я була дуже рада поділитися своїм досвідом.

Білокінь Крістіна –

 учениця 11 класу

КЗ «Перчунівський ліцей»

Піщанобрідської сільської ради.

 

docx
Додано
7 лютого
Переглядів
174
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку