Етапи створення презентації та вимоги до її оформлення

Про матеріал

Конспект уроку для 6 класу з теми "Етапи створення презентації та вимоги до її оформлення", відповідно до програми 2018 року, за підручником Бондаренко. Урок написано з урахуванням компетентнісного підходу до навчання.

Перегляд файлу

Етапи створення презентації та вимоги до її оформлення

Мета уроку:

  • сформувати предметні компетентності: сформувати уявлення про етапи розробки та вимоги до презентацій, розглянути структуру презентації та елементи дизайну;
  • розвивати ключові компетентності:
  • здатність спілкуватися рідною та іноземними мовами  (уміння сприймати, розуміти інформацію подану за допомогою комп’ютерних презентацій)
  • навчання впродовж життя (уміння розуміти та застосовувати етапи створення презентацій та вимоги до оформлення презентацій);

Тип уроку: Комбінований.

Обладнання та наочність: дошка, комп’ютери з підключенням до мережі Інтернет, підручник, навчальна презентація.

Програмне забезпечення: браузер, пакет офісних програм, редактор презентацій Microsoft Office PowerPoint.

Хід уроку

І. Організаційний етап

  • привітання
  • перевірка присутніх
  • перевірка готовності учнів до уроку

ІІ. Актуалізація опорних знань

Фронтальне обговорення призначення та вимог до презентації, понять: макет слайда, дизайн слайда, дизайн презентації.

ІІІ. Формулювання теми, мети й завдань уроку; мотивація навчальної діяльності

Слово вчителя. Презентація – це візуальний супровід виступу доповідача, а тому вона має зацікавлювати глядачів своїм дизайном і  особливістю подання матеріалу. Ви дізнаєтесь на уроці, як зробити презентацію цікавою і якісною.

IV. Сприйняття та усвідомлення нового матеріалу

Пояснення вчителя з елементами демонстрування презентації

(використовуються можливості локальної мережі кабінету або проектор)

Як і будь-яка інша робота, за умови чіткого планування, презентація може бути розроб- лена порівняно швидко. Процес розробки презентації включає такі етапи:

  1.   Визначення теми презентації. Чітко сформульована тема дозволить уникнути пошуку зайвих матеріалів, а отже прискорить розробку презентації.
  2. Збирання матеріалу з теми (текст, малюнки, анімація, відео, звук) та розподіл його за слайдами (структурування).

Подальша робота проводиться у середовищі програми для створення презентацій.

  1. Вибір оформлення слайдів. Залежно від мети розробки, можуть бути використані зразки оформлення з колекції Power Point або розроблене власне оформлення.
  2. Розміщення на слайдах матеріалів. При цьому, залежно від виду та обсягу матеріа- лів, для кожного слайда вибирають готову розмітку або налаштовують власну.
  3. Додавання анімаційних ефектів і/або музичного супроводу.
  4. Перегляд презентації. При першому перегляді презентації можуть бути виявлені недоліки: невдало підібране оформлення; пропуск слайдів; перевантаженість окремих слайдів текстом, анімаційними ефектами тощо.
  5. Збереження презентації. Завершену презентацію зберігають у форматі Демонстра- ція PowerPoint (*.ppts).

Такі файли відкриваються зразу в режимі перегляду. Якщо ж планується продовження роботи над презентацією, то слід вибрати формат файлу Презентація PowerPoint (*.pptx).

Для того, щоб презентацію можна було переглянути навіть на комп’ютері, на якому не встановлено PowerPoint, слід, натиснувши кнопку Office, в розділі Опублікувати вибрати команду Підготувати для компакт-диска. В діалоговому вікні, що з’явиться, треба натиснути кнопку Копіювати в папку. Після вибору папки і підтвердження дій у зазначеній папці з’являться файл, необхідні для показу презентації без програми PowerPoint.

Залежно від призначення та обсягу презентації кожен з етапів може вимагати більше або менше часу і зусиль. Якщо передбачається презентація результатів розробки проекту, то робота може бути розподілена між учасниками проекту і тоді деякі етапи відбуватимуться одночасно.

Вимоги до оформлення презентації

Для того, щоб презентація добре сприймалася і допомагала реалізувати задум доповіда- ча, потрібно дотримуватися певних вимог.

Презентація не є конспектом виступу, тому текстове наповнення повинне бути лаконіч- ним. Слід пам’ятати, що, можливо, презентація демонструватиметься на екрані у залі великій кількості людей, і увага при цьому повинна бути сконцентрована на доповідачі. Великі текстові фрагменти відвертають увагу слухачів, а дрібний шрифт вимагає при читанні додаткових зусиль.

Якщо у виступі оголошуються певні ряди числових даних, то на слайді презентації слід продемонструвати діаграму, яка їх ілюструє.

Для всієї презентації здебільшого використовують однакове оформлення слайдів. Проте, якщо потрібно привернути увагу до окремих ідей, проблем, то для певних слайдів можна застосувати особливе оформлення (інший колір, графічні елементи, анімацію).

Оформлення слайдів не повинне заважати сприйняттю доповіді і змісту презентації.

Це зауваження стосується й анімаційних ефектів. Потреба у них залежить від призна- чення презентації: якщо вона має розважальний характер, то музичне і анімаційне оформлення буде доречним, проте для ділового виступу варто обмежитись невеликою кількістю анімаційних ефектів, які підкреслюють найважливіші думки, факти, і, здебільшо- го, зовсім відмовитись від звуків і музики.

Якщо планується опублікування презентації в Інтернеті, то слід дотримуватися авторсь- ких прав на використані зображення, звукові та відеоматеріали.

Структура презентації

Якщо на етапі збирання матеріалу він був чітко розподілений за слайдами, то швидко підготувати основу майбутньої презентації можна в режимі структури (рис. ??). Замість додавання слайдів вручну, достатньо набирати з клавіатури заголовки слайдів і натискати Enter: одночасно з цим будуть створюватись слайди. В режимі структури кнопки керування відступом  діють  подібно  до  багаторівневих  списків:     – понижує рівень заголовка, перетворюючи його на пункт списку на попередньому слайді; – перетворює пункт списку на заголовок окремого слайду.

Елементи дизайну презентацій

Робота над дизайном презентації передбачає налаштування таких елементів: параметри сторінки, колірна гама, шрифти, ефекти для фігур, фон. Засоби, які дозволяють це зробити,

зібрані на вкладці Дизайн.

Залежно від мети, презентація може демонструватись на екрані або друкуватись на папері. Тому є можливість у вікні Параметри сторінки вибрати зі списку як один з типових розмірів екрана, так і один зі стандартних форматів паперу.

Важливою складовою дизайну слайда є колірна гама. Кольорів у презентації не слід використовувати занадто багато, а їх гармонійне поєднання, за умови вдалого вибору кольорів, сприяє кращому сприйманню матеріалу доповіді. Особливої уваги вимагає тло, на якому розміщено текстові блоки: текст

легше читати, якщо кольори тексту і тла  відрізняються за тоном і яскравістю (рис.

??).

Підбираючи шрифт потрібно мати на увазі, що не всі шрифти однаково добре читаються. Тому у презентаціях, призначених для

виступу слід уникати використання декоративних шрифтів зі складною

формою літер (рис.??). Проте, наприклад, у презентації-фотоальбомі такі шрифти можуть бути доречними.

Оцінювання презентацій

Таким чином, щоб оцінити якість презентації, слід звернути увагу на:

  • відповідність темі;
  • повноту охоплення теми;
  • доцільність макетування слайдів та форматування вмісту;
  • доречність дизайну та використання анімації, звукового оформлення;
  • зручність користування (у випадку застосування елементів керування переглядом; див. далі).

 

V. Засвоєння нових знань, формування вмінь

Практичне завдання.

Робота за комп’ютером

  1. Повторення правил безпечної поведінки за комп’ютером.
  2. Інструктаж учителя.
  3. Практична робота за комп’ютерами.
  4. Вправи для очей.

VI. Підбиття підсумків уроку

Фронтальне опитування

  1. Які етапи створення комп'ютерної презентації? Схарактеризуйте їх.
  2. Які вимоги до структури комп'ютерної презентації?
  3. Які вимоги до вмісту комп'ютерної презентації?
  4. Які вимоги до оформлення об'єктів комп'ютерної презентації?
  5. Які етапи створення комп'ютерної презентації? Схарактеризуйте їх.

VІІ. Домашнє завдання

VІІІ. Оцінювання роботи учнів

 

docx
Додано
9 листопада 2018
Переглядів
9198
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку