Фактори,що зумовлюють умови праці

Про матеріал
Умови праці   Це сукупність взаємозв’язаних виробничих, санітарно-гігієнічних, психофізіологічних, естетичних і соціальних факторів конкретної праці, обумовлених рівнем розвитку продуктивних сил суспільства, які визначають стан виробничого середовища та впливають на здоров’я і працездатність людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фактори,що зумовлюють умови праці

Номер слайду 2

Умови праці  Це сукупність взаємозв’язаних виробничих, санітарно-гігієнічних, психофізіологічних, естетичних і соціальних факторів конкретної праці, обумовлених рівнем розвитку продуктивних сил суспільства, які визначають стан виробничого середовища та впливають на здоров’я і працездатність людини.

Номер слайду 3

Працездатність визначається здатністю людини виконувати певну роботу протягом заданого часу і залежить від чинників як суб’єктивного, так і об’єктивного характеру.

Номер слайду 4

Реальні умови праці мають виключати передумови для виникнення травм та професійних захворювань.

Номер слайду 5

Фактори, що зумовлюють умови праці, поділяють на чотири групи:

Номер слайду 6

 Санітарно-гігієнічні фактори. Включає показники, що характеризують виробниче середовище робочої зони. Вони залежать від особливостей виробничого обладнання і технологічних процесів, можуть бути оцінені кількісно і нормовані.

Номер слайду 7

До них входить:-загальні санітарні вимоги;-освітленість;-шкідливі речовини у повітрі;-мікроклімат;-механічні коливання(шум,вібрація);-професійні інфекції.

Номер слайду 8

Психофізіологічні елементи Зумовлені самим процесом праці. З цієї групи лише частина факторів може бути оцінена кількісно.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

До них входять:-фізичне навантаження;-робоча поза;-нервово-психічне навантаження;-режим праці та відпочинку;-монотонність трудового процесу.

Номер слайду 11

Естетичні фактори. Характеризують сприйняття працюючим навколишньої обстановки та її елементів; кількісно вони оцінені бути не можуть.

Номер слайду 12

До них входять:-гармонійність у робочій зоні світло кольорової композиції,звукового середовища;-ароматичність запахів повітряного середовища;-гармонійність робочих поз і трудових рухів.

Номер слайду 13

Соціально-психологічні фактори Характеризують психологічний клімат у трудовому колективі; кількісній оцінці також не підлягають.

Номер слайду 14

До них входять:-спорідненість колективу;-характер стосунків у колективі.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Під час праці людина перебуває під дією цілого ряду факторів, які можуть викликати небажані наслідки, наприклад, надмірне підвищення або зниження температури тіла, підвищення тиску.

Номер слайду 17

Для зменшення впливу таких факторів і забезпечення сталості значень характеристик життєдіяльності організму включаються механізми адаптації, що дає змогу людині пристосуватися до несприятливого впливу санітарно-гігієнічних факторів.

Номер слайду 18

Це досягається за допомогою додаткових витрат мускульної та нервово-психічної енергії, що в свою чергу призводить до відволікання внутрішніх ресурсів працюючого від основного трудового процесу, несприятливо впливає на психофізіологічний стан людини, її працездатність і, як наслідок, відбивається на техніко-економічних показниках підприємства.

Номер слайду 19

Підготувала Студентка групи ПО 35 Лукінчук Іванна

pptx
Додано
15 січня 2022
Переглядів
1905
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку