ФБ-сторінка "Аскольд"

Про матеріал
Відповідно до програми з історії України для 7 класу. Завдання для учня опрацювати додатковий матеріал і заповнити сторінку Фейсбуку. Матеріал можна використовувати на уроках вивчення нового матеріалу, узагальнення знань, а також під час підготовки до ЗНО з історії України.
Перегляд файлу

Завдання: Опрацюйте додатковий матеріал і заповніть сторінку Фейсбук

Аскольд

Із «Повісті минулих літ»

1. Вигнали [чудь, словени, кривичі і весь] варягів за море, і не дали їм данини, і стали самі в себе володіти. І не було в них правди, і встав рід на рід, і були особиці в них, і воювати вони між собою почали. І сказали вони: «Пошукаємо самі собі князя, який би володів нами і рядив за угодою, по праву».

Пішли вони за море до варягів, до русі. Бо так звали ті варягів — русь… Сказали Русь, чудь, словени, кривичі і весь: «Земля наша велика і щедра, а порядку в ній нема. Ідіть-но княжити і володіти нами».

І вибралося троє братів із родами своїми, і з собою всю узяли русь. І пішли вони спершу до словенів, поставили город Ладогу. І сів у Ладозі найстарший [брат] Рюрик, а другий, Синеус, — на Білім озері, а третій, Трувор, — в Ізборську. І од тих варягів дістала свою назву Руська земля.

А по двох літах помер Синеус і брат його Трувор, і взяв Рюрик волость усю один. І, прийшовши до [озера] Ільменя, поставив він город над Волховом, і назвали його Новгородом…

1) Хто такі варяги? За яких умов варязькі князі прийшли до влади в слов’янській землі?

2) В основу якої наукової теорії було покладено наведену легенду?

3) Яку версію походження назви «Русь» подає автор «Повісті минулих літ»?

2. І було в нього [Рюрика] два мужі, Аскольд і Дір, не його племені, а бояри. І відпросилися вони [в Рюрика піти] до Цесарограда з родом своїм, і рушили обидва по Дніпру. Ідучи мимо, узріли вони на горі городок і запитали, кажучи: «Чий се город?». А вони [тамтешні жителі] сказали: «Було троє братів, Кий, Щек [і] Хорив, які зробили город цей і згинули. А ми сидимо в городі їхньому і платимо данину хозарам». Аскольд, отож, і Дір зостались удвох у городі цьому.

Аскольд

Аскольд — напівлегендарний київський князь. Здобув владу, можливо, перед 860 р., загинув у 882 р. Походження імені князя до цього часу викликає запитання. Поширена версія виводить ім’я з давньоісландської мови, що пояснюється нібито його скандинавським походженням. За іншою версією — ім’я має місцеве, слов’янське коріння. Б. Рибаков пов’язував ім’я «Осколд» зі старовинною племінною самоназвою подніпровських жителів — сколоти. Петербурзький письменник Ю. Сяков вважає слово Ashold (або Asholt) іменем готського походження та навіть перекладає його як «честь аріїв». Я. Длугош стверджував, що Аскольд походив із князівської династії, започаткованої Києм, і був рідним братом князя Діра. За іншою версією — був воєводою Діра й успадкував владу після його смерті. За гіпотезою І. Мицька, він був сином князя Олега та братом Діра й Ольги.

У 860 р. Аскольд очолив перший документований самостійний похід Русі на Константинополь. На світанку 18 червня 360 руських кораблів із 8 тис. вояків на борту несподівано з’явилися в Босфорській протоці й узяли столицю Візантії в облогу. Невдовзі наспіла й піша рать. Облога Константинополя тривала цілий тиждень, і, за словами Фотія, «місто ледве не було підняте на спис». Війна завершилася мирною угодою. Штурм русами Царгорода мав величезний резонанс у тогочасному світі. Венеціанський хроніст Іоанн Диякон стверджував, що ті, хто тримали візантійську столицю в облозі, повернулися додому «з тріумфом». За деякими здогадками, частиною угоди з Візантією стало хрещення Аскольда та принаймні частини його вояків. Аскольд воював не лише з візантійцями. У літописі є відомості про його походи проти уличів і печенігів.

 

Князювання Аскольда

Роки

Внутрішня політика

Зовнішня політика

?—882

— Активна політика гуртування навколо Києва східнослов’янських племен.

— Перша спроба хрещення Русі, яка викликала невдоволення серед знаті, що, як і більшість населення Русі, ще дотримувалася язичницьких традицій і не бажала зміцнення князівської влади

— Вихід Київської держави на міжнародну арену, початок боротьби за утвердження на узбережжі Чорного моря (860 р. — організація першого великого походу на Візантію, у результаті чого було укладено угоду, згідно з якою Візантія зобов’язувалася сплатити викуп Русі, гарантувала руським купцям привілеї на торгах у Візантії, а візантійським — у Русі, русичі надавали військову допомогу візантійському імператору)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
29 лютого 2020
Переглядів
735
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку