Фестиваль європейських країн.

Про матеріал
Захід присвячується Дню Європи, що зазвичай проводиться у травні. Долучаються до заходу учні 10 класів.
Перегляд файлу

НВК «ЛІЦЕЙ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ –

СПЕЦІАЛІЗОВАНА ШКОЛА ІІ СТУПЕНЯ»

ОЛЕКСАНДРІЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

 

 

 

 

Позакласний захід:

 

ФЕСТИВАЛЬ ЄВРОПЕЙСЬКИХ КРАЇН     

 

 

 

 

 

                                               Підготувала вчитель географії

                   Ломака Л. В.

                                                         Позакласний захід для 10 – х класах

 

 

 

 

 

ОЛЕКСАНДРІЯ – 2016

 

Позакласний захід: «Фестиваль європейських країн»

Мета: сформувати поняття європейської інтеграції, сприяти визначенню місця України в європейському співтоваристві, з'ясуванню успіхів України на шляху до Європи; формування культури міжетнічних відносин.  Сприяти розвитку критичного мислення, уміння давати оцінку явищам суспільному життю, сприяти вихованню толерантності і вихованню у дусі пошани прав людини.

Обладнання: проектор, мультимедійна дошка, музичний супровід, політична карта Європи, прапори європейських держав, герби країн, фотовиставка «Заочна подорож країнами Європи», національні костюми.

Міжпредметні зв’язки: історія, географія, українська література, зарубіжна література, правознавство.

Форма проведення: інтелектуальна рольова міні-подорож.

 

Хід заходу:

Учні виконують пісню «Україно моя» Н. Май (СЛАЙД 1 тема-країни Європи та Україна)

(на сцені ведучі)

Ведучий 1

- Земля у Всесвіті – краплина.

На ній вода й материки.

І неповторні всі її частини,

Що розвиваються епохи і віки

Ведучий 2

- Єднає нас, людей, планета,

Яка у Всесвіті одна,

І той, хто близько, чи далеко,

Тобі мов брат, або сестра.

Ведучий 1

-  Нам разом на Землі цій жити,

 Любить і мріять,  будувать, творить

Щоб зберегти її ми мусим щось робити,

Ми мусим діяти, не тільки говорить.

Ведучий 2

-  Що можу я – одна – мізерно мало,

Та разом – сила немала.

Від кожного залежить, щоб на стала

Вже завтра гіршою Земля.

Ведучий 1

 -  Куточків різних на Землі багато.

Європа серед них найкраща нам усім,

Бо саме тут нас народила мати

Європа – наш великий спільний дім! ( Разом)

Ведучий 2

- Добрий вечір, дорогі європейці!

Ведучий 1

- Вітаємо вас, дорогі земляки, українці!

Ведучий 2

- Ми, українці, живемо в самому центрі Європи і відчуваємо себе її часточкою.

Ведучий 1

- Україна обрала свій шлях  до Європейської спільноти і бачить своє майбутнє  в європейській інтеграції.

Ведучий 2

- Ми маємо добре пізнати цю частину планети, де ми живемо і познайомитись з країнами Європи, їх досягненнями і традиціями, культурою і мистецтвом.

Ведучий 1

  • Сучасна Європа – це країни, що об’єдналися заради спільного стабільного розвитку та заради набуття більшої ваги і сили у світі. (Відео країни Європи)

Ведучий 2

  • Прапор Євросоюзу – 12 золотих зірок, що розташовані по колу  на синьому тлі 12 – символічне число – це символ досконалості, гармонії, завершеності. Коло – є символ єдності. Прапор залишається незмінним не дивлячись на розширення ЄС. (Слайд 1)

Ведучий 1

  • Тож давайте познайомимось з деякими країнами Європи.

 

Вчитель:

  1. Доброго дня шановні гості, учасники та журі нашого заходу!
  2. Вітаємо вас на нашому фестивалі європейських країн!
  3. В заході у нас беруть участь учні 10 х класів, які будуть представляти обрані ними європейські країни:

10 А, яка представляє ____________________

10 Б, яка представляє_____________________

10 В, яка представляє_____________________

  1. Хочу представити вам компетентне журі нашого заходу, яке визначить команди у номінаціях: «Креатив ЛІТ», «Інтелектуали ЛІТ» та «Відкриття ЛІТ»,.

Мотивація:

Участь України в загальноєвропейській заходах є серйозним кроком у зміцненні самоідентифікації нашої країни як європейської держави, в залученні її до традицій і цінностей Європи. Важливість цього заходу підкреслюється також формуванням позитивної громадської думки, пов'язаної з інтеграцією України в Європейський Союз.

Виходять ведучі учні:

Ведучий 1

  1. Дата – 9 травня 1950 року – день, коли було запропоновано створити Європейський союз, відзначається щорічно, як День Європи

Ведучий 2

  1. А ви знаєте, що з ініціативою створення цієї міжнародної організації виступило Міністерство закордонних справ Франції.

Ведучий 1

  1. Франція – це законодавиця європейської моди – це шикарний Париж (СЛАЙД 2 фото 1), сонячний Прованс (СЛАЙД  фото 2) і знаменита бургундія (СЛАЙД  фото 3 та підпис команди 10 А)

Виступ команди № 1 (10 А) СЛАЙД 3

Вчитель.

Давайте перевіримо, як добре ви знаєте географічні особливості Європи. На питання дає відповідь країна, яка першою піднімає руку (не викрикувати за викрик питання знімається, а команда отримує минус 1 бал). (Слайд 4-10 – фото усіх країн, які представлені у завданні, після відгадування фото вилітає зі слайда)

Питання (визначити країну за її описом):

  1. Столиця – найбільший порт країни. Має монархічну форму правління. По суходолу межує лише з однією державою. Добре розвинуті видобуток нафти, вугілля та машинобудування. (В. Бр.)СЛАЙД 5
  2. Країна, яка в минулому була однією з найбільших колоніальних імперій світу. Розташована в субтропічному кліматі та по суходолу межує лише з однією країною. (Португалія) СЛАЙД 6
  3. Ця країна Європи майже з усіх сторін обмежена морем. Вузенька смуга суходолу завширшки 48 км з’єднує цю країну з її єдиним суходільним сусідом – Німеччиною, усі інші кордони морські. (Данія) СЛАЙД 7
  4. Більша частина города лежить на лівому березі річки Тібр. Його найстаріша частина лежить на сіми пагорбах.В межах міста розташована карликова держава. (Рим) СЛАЙД 8
  5. В перших століттях нашої ери територія цієї держави була периферією Римської імперії. У 1400 – х роках тут жив князь Влад Тепес, який є прототипом жахливого Дракули. (Румунія). СЛАЙД 9
  6. Чотири тисячоліття назад жителі цієї держави створили високорозвинену цивілізацію. Їм належить ідея демократії. (демос – народ, кратіа - влада). Вони вірили в богів та богинь, що жили на горі Олімп. (Греція) СЛАЙД 10

Виходять ведучі учні:

Ведучий І

Європа – це багаторічна історія, досвід, політичні, духовні традиції європейських народів.

Ведучий ІI

Європа – найцінніша скарбниця досягнень та пам’ятників культури.

Ведучий І

Європа – один із осередків світової цивілізації, батьківщина Великих географічних відкриттів, промислових революцій, великих міст та промислових агломерацій. Вона є колискою міжнародної економічної інтеграції.

Ведучий 2

Ні для кого не секрет, що самої мелодійної в світі є мова, яку використовують жителі Апенинського півострова, тому вислови на італійській мові по-справжньому красиві і чудово лягають на слух. Тим більше, що цей темпераментний південний народ дарував світові багатьох великих людей, цитати яких допомагають іноді посміятися, а іноді і просто задуматися над тими чи іншими ситуаціями, які трапляються в житті людей.

Італія (Слайд 11 ) Виступ команди № 2 (10 Б)

Вчитель.

Давайте перевіримо, як добре ви знаєте господарство, а точніше виробників Європи.  Я називаю марку, а ви називаєте виріб та країну (1+1 бал) На питання дає відповідь країна, яка першою піднімає руку (не викрикувати). (Слайд 12 - 16 – фото усіх країн, які представлені у завданні, після відгадування фото вилітає зі слайда)

  • «Ікарус» (автобуси, Угорщина)
  • «Но - шпа» (лікарський препарат, Угорщина)
  • «Татра» (марка легкових авто, Чехія)
  • «Шанель» (парфуми, Франція)
  • «Фераррі» (авто, Італія)
  • «Байєр» (ліки, Німеччина)

 

Німеччина

Виступ команди № 3 (10 В) СЛАЙД 17

Вчитель.

 (Слайд 18 – «Голопом по Європах»)

Напевно, ви не один раз дивилися ТВ-передачі про різні міста світу. Зараз ми вам пропонуємо опис двох міст. За три спроби ви повинні відгадати кожне з них. Відповіді ви записуєте після кожного сюжету на аркуш паперу(аркуш лежить на сцені для кожного класу окремо). Перший сюжет оцінюється в 3 бали, другий — 2 бали, третій — 1 бал. На роздуми — 10 секунд. Отже, перше місто. Слухаємо.

Ведучий ІI

І місто

I сюжет

Це місто було столицею величезної імперії, створеної не стільки шляхом завоювань, скільки вдалими династичними шлюбами.

На початку XX ст. чехів у цьому місті жило так багато, що його називали другим (після Праги) за величиною чеським містом.

На берегах великої ріки, на якій розташоване це столичне місто, знаходяться столиці ще трьох європейських держав. (Слайд        )

Ведучий І

II сюжет

Однією з найбільш популярних пам'яток цього міста стає Будинок Музики. Тут відвідувачі можуть "подиригувати" філармонічним оркестром (за допомогою електронної диригентської палички та інтерактивного відеоекрану), записати свій власний CD експериментальної музики, а також багато чого довідатися про великих композиторів, чиї імена пов'язані з цим містом (серед них Моцарт, Бетховен і Шуберт ).

Ведучий ІI

III сюжет

У водопровід цього міста подається найкраща вода в Європі, тут досі п’ють воду з-під крана. Далекоглядні політики оберігають це місто, бо з кожним роком більшає кількість бажаючих платити за перебування тут.

А візитними картками національної кухні країни, де розташоване це місто, є бісквітно-шоколадний торт «3ахер», яблучний струдель в гарячому ванільному соусі і крендель (прецль).

Назва цього міста нерозривно пов'язана з такими поняттями, як вальс, ліс, стілець, шніцель.

(Відень) СЛАЙД 19

Ведучий І

Цікавий фактСЛАЙД 20

А чи знаєте ви, що широке поширення кави як популярного в Європі напою почалось у Відні з 1683 і пов’язане з ім’ям українського шляхтича та козака Юрія-Франца Кульчицького. Під час облоги турками Відня у 1683 він, перевдягнувшись у турецький одяг, проніс листа про допомогу місту, за що був щиро нагороджений віденцями, у тому числі 300 мішками кави з турецького обозу. Перебуваючи в Туреччині, Юрій ознайомився із технологією приготування напою, яку вміло пристосував до смаків європейців – почав додавати до кави цукор. Так з’явилася знаменита кава по-віденськи. Згодом Юрій Кульчицький відкрив у подарованому йому будинку кав’ярню, де продавав порцію кави по крейцеру за філіжанку. За деякий час напій набув великої популярності серед віденців. Згодом, за сприяння підприємливого українця, в багатьох куточках міста почали діяти схожі заклади, а Ю. Кульчицький очолив цех продавців кави

Ведучий І

ІІ місто

І сюжет

Люди на цій «землі» оселилися в VI столітті в силу необхідності. Вони ховалися в цих місцях від гонінь з боку своїх ворогів - ломбардійців. Ворог не став переслідувати втікачів, визнавши цей хід дуже небезпечним і невигідним для себе. А вимушені переселенці почали облаштовуватися в цій місцевості, що складається з води і суші.

Безліч колишніх островів, на яких стоїть сьогодні місто, раніше були саме острівками, повністю оточеними водою. На кожному з них стояла церква, яку оточували будинки особливо щедрих парафіян. Далі, ближче до води, тіснилися хати бідняків. Наслідком такого устрою, після об'єднання кістяків в більш-менш цілісний масив, виявилося цікаве явище - нове місто не мало поділу на бідні і багаті квартали. Все було перемішано

Ведучий ІI

ІІ сюжет

Якщо ви прихильник яскравого туризму, то вам не оминути своєю увагою одне з найяскравіших дійств Італії - карнавал.

Захід проводиться з 1094 року, триває рівно 10 днів і влаштовується в лютому - березні, перед Великим Постом. Довгий час карнавальні костюми представляли собою лише кілька варіацій простих чорних плащів і довгоносих масок, але завдяки Джакомо Казанові з XVIII століття гама костюмів значно розширилася.

Карнавал відкриває старовинне видовище - Festa delle Marie, свято, присвячений звільненню місцевих дівчат, викрадених піратами з Істрії. На площі Сан Марко проходять вистави «Комедії дель Арте» за участю всесвітньо відомих персонажів: Арлекіна, П'єро, Панталоне, і Коломбіни. Далі на публіку обрушуються тони конфетті. Тільки після цього починається карнавальний хід. Міські вулиці та площі перетворюються в концертні майданчики, повсюдно влаштовуються феєрверки, в старовинних палаццо проходять бал-маскаради.

Ведучий І

ІІІ сюжет

Якщо раптом ви заблукали в плутанині мостів і каналів - не поспішайте шукати очима поліцейського або приставати до перехожих з благаннями - вказати дорогу до вашого готелю. Краще озирніться і сприймайте те, що трапилося як дивовижну можливість зануритися в чарівну пригоду. І не забувайте, що пішохідні прогулянки або прогулянки по воді, в гондолі або на катері, подарують вам два абсолютно несхожих один на одного види цього міста. І щоб мати про місто повне уявлення, обов'язково треба використовувати обидва способи. Насолоджуйтесь красою Палацу Дожів, мандрівкою на гондолі, відвідайте Морський історичний музей, школу мережива, музей скла.

(Венеція)

Ведучий ІI

Це цікаво.

Гондола — традиційний венеціанський гребний човен. Є одним з символів Венеції, яка розташована на 118 островах, через які перекинуто близько 400 мостів. Тому гондола історично була головним засобом пересування по каналах міста, в даний час вони служать для розваги численних туристів. За оцінкою істориків в XVIII столітті у Венеції налічувалося декілька тисяч гондол. Кількість ліцензій на роботу гондольєром у Венеції жорстко обмежена — 425. Ліцензії можуть передаватися у спадок від батька до сина, тому потрапити до числа гондольєрів сторонній людині непросто. Один човник коштує до 90 тисяч доларів. Кандидат повинен пройти дев’ятимісячне навчання, здати 3 іспити й отримати ліцензію. Розміри і конструкція човна встановлені законом, починаючи з XVIII століття. Довжина човна складає 11,05 метрів, ширина 140 сантиметрів. При виготовленні гондоли застосовується дев'ять сортів дерева. Після виготовлення корпус човна покривають в декілька шарів спеціальним чорним лаком. Максимальна кількість пасажирів, що перевозяться на гондолі складає шість чоловік. Допускається наявність маленької пасажирської каюти для приховування пасажирів від сонця і дощу. Через конструкцію човна, веслуючи гондольєр докладає одне і теж зусилля, як для порожньої, так і повністю завантаженої гондоли.

 

Ведучий І

Ось і підійшов до закінчення наш захід. Перед оголошенням остаточного результату оголошуємо музичну паузу.

 

Музичний номер.

Це мій рідний край

(Наталія Весна)

 

Вдалині за річкою срібний зорепад

І вином порічковим всіх частує сад,

Літньою долиною йду не поспіша

Вишнею й калиною втішена душа.

 

Приспів:

Це край, де я родилась і живу,

Де все для мене рідне — не байдуже,

Де зірка з неба впала у траву,

Щоб ти мене побачив милий друже.

Це край моєї втіхи і сльози,

Із рідним словом, з рідними піснями

Тулюся до вкраїнської краси,

Бо це взяла від батька і від мами.

 

Пахнуть луки травами, пахнуть до знемог

Грішне разом з праведним в силуетах двох,

Музика над тишею, хоч на струнах грай

І душа утішена — це мій рідний край!

 

Приспів.

 

Ведучий ІI

Просимо шановне журі оголосити результати останнього конкурсу та підсумку гри.

Ведучий І

Ми повинні зрозуміти, що Європа є історично сталим регіоном миру. На такій маленькій території розташовані держави, економіка і культура яких тісно переплітаються між собою. І тому Українська держава, маючи великий природний, економічний, культурний, інтелектуальний потенціал, спроможна посісти належне місце серед народів Європи і світу.

Ведучий ІI

Ми — європейці настільки, наскільки ми — українці; і лише відчувши себе справжнім українцем, можна збудувати свій український дім за європейськими стандартами.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Це мій рідний край

(Наталія Весна)

 

Вдалині за річкою срібний зорепад

І вином порічковим всіх частує сад,

Літньою долиною йду не поспіша

Вишнею й калиною втішена душа.

 

Приспів:

Це край, де я родилась і живу,

Де все для мене рідне — не байдуже,

Де зірка з неба впала у траву,

Щоб ти мене побачив милий друже.

Це край моєї втіхи і сльози,

Із рідним словом, з рідними піснями

Тулюся до вкраїнської краси,

Бо це взяла від батька і від мами.

 

Пахнуть луки травами, пахнуть до знемог

Грішне разом з праведним в силуетах двох,

Музика над тишею, хоч на струнах грай

І душа утішена — це мій рідний край!

 

Приспів.

 

Це мій рідний край

(Наталія Весна)

 

Вдалині за річкою срібний зорепад

І вином порічковим всіх частує сад,

Літньою долиною йду не поспіша

Вишнею й калиною втішена душа.

 

Приспів:

Це край, де я родилась і живу,

Де все для мене рідне — не байдуже,

Де зірка з неба впала у траву,

Щоб ти мене побачив милий друже.

Це край моєї втіхи і сльози,

Із рідним словом, з рідними піснями

Тулюся до вкраїнської краси,

Бо це взяла від батька і від мами.

 

Пахнуть луки травами, пахнуть до знемог

Грішне разом з праведним в силуетах двох,

Музика над тишею, хоч на струнах грай

І душа утішена — це мій рідний край!

 

Приспів.

 

 

Клас

Виступ (0 – 5 балів)

1 конкурс

1 країна – 1 бал

2 конкурс

виріб та країну (1+1 бал)

3 конкурс

Перший сюжет оцінюється в 3 бали, другий — 2 бали, третій — 1 бал

10 А

 

 

 

 

10 Б

 

 

 

 

10 В

 

 

 

 

 

 

Клас

Виступ (0 – 5 балів)

1 конкурс

1 країна – 1 бал

2 конкурс

виріб та країну (1+1 бал)

3 конкурс

Перший сюжет оцінюється в 3 бали, другий — 2 бали, третій — 1 бал

10 А

 

 

 

 

10 Б

 

 

 

 

10 В

 

 

 

 

 

 

Клас

Виступ (0 – 5 балів)

1 конкурс

1 країна – 1 бал

2 конкурс

виріб та країну (1+1 бал)

3 конкурс

Перший сюжет оцінюється в 3 бали, другий — 2 бали, третій — 1 бал

10 А

 

 

 

 

10 Б

 

 

 

 

10 В

 

 

 

 

 

docx
Додано
13 січня 2020
Переглядів
1112
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку