Фільми на історичну тематику

Про матеріал
Художні фільми на історичну тематику. У вигляді таблиці по класам, з коротким сюжетом.
Перегляд файлу

клас

фільм

6

Троя (2004) Фільми, присвячені подіям стародавньої історії і які можна показувати на уроках історії у 6-му класі, зазвичай дуже криваві. Проте це особливості цієї епохи, що яскраво описана у цьому фільмі. Ви можете вибрати декілька найбільш яскравих моментів, що продемонструють вашим учням особливості взаємовідносин греків з іншими країнами, побут та особливості ведення війни тих часів.

300 спартанців (2006) Доволі кривава, проте дуже яскрава історія стародавнього світу. На очах шестикласників розвернеться справжня драма, у якій греки спробують захистити свої землі від нападників, пожертвуючи життям власного царя. Яскравий опис бойового мистецтва стародавнього світу, проте краще не дивитися весь фільм одразу – оберіть для своїх учнів менш криваві сцени.

7

«Ярослав Мудрий» (рос. «Ярослав Мудрый») — український радянський художній фільм 1981 року Перша половина 11 століття. Після смерті великого київського князя Володимира Святославича починається боротьба за Київ між його синами. В ній перемагає один з них — Ярослав. Доба його княжіння була «золотим віком» Русі.

«Леге́нда про княги́ню О́льгу» (рос. «Легенда о княгине Ольге») — український радянський двосерійний історичний художній фільм режисера Юрія Іллєнка. Прем'єра фільму відбулася 27 лютого 1984 року. Фільм у поетичній формі літописів і переказів розповідає історію княгині Ольги, керманички Київської Русі кінця IX — початку X століть. Це розповіді трьох людей, що по-різному ставляться до Ольги: ченця Арефи, ключниці Малуші та онука Володимира

«Ярославна, королева Франції» (рос. «Ярославна, королева Франции») — російський радянський історичний художній фільм кінорежисера Ігоря Масленникова, знятий у 1978 році. Особливість кінострічки в тому, що глядач не побачить саме королеву Франції, декларовану в назві. Він побачить тільки доньку київського князя Ярослава, яку засватав король франків та її довгий і небезпечний шлях у далеку країну, де їй судилося далі жити, бути дружиною короля, стати своєю в чужій для неї батьківщині, народити тамтешнього спадкоємця престолу.

"Король Данило", 2018

Фільм про події 1238-го року, коли Князь Данило і його брат Василь нападають на замок, що стоїть на кордоні. Мешканці цього замку поклоняються невідомому ордену, проте завдяки хитрощам Данилу вдається захопити магістра, який переконує короля стати його союзником у боротьбі з ворогом зі Сходу. Йдеться про Хана Батия, про якого магістр попереджав Данила. У підсумку ворог бере Київ, а Данило розуміє, що відступати не можна і потрібно діяти…

8

Дні королеви (2018) Королева Франції в шістнадцять років і вдова у вісімнадцять. Її змушували знову вийти заміж, адже жінка одна нічого не зможе досягти в XVI столітті. Але Марія Стюарт вирішила вчинити зовсім інакше – вона повернулася до рідної Шотландії, щоб забрати собі трон. У той же час в Англії помер король, а престол дістався Єлизаветі І. Жінка зараз володіє всією Англією та Шотландією, і не збирається віддавати владу двоюрідній сестрі. Як дві жінки мали таку владу у країні, де всюди було верховенство чоловіків – велика загадка. Їх боротьба за трон увійшла в історію, тому що одна з них заради цієї влади віддала навіть свою голову. Немає нічого кращого для ілюстрації теми «Англія»  на уроках всесвітньої історії у 8-му класі. Варто звернути увагу не лише на політичні інтриги, що прекрасно показані у фільмі, а й на їжу, одяг, манеру спілкування, повсякденне життя людей того часу.

Патріот (2000) Це сурова історична драма, що змінить погляд восьмикласників на війну за незалежність сполучених Штатів Америки. Батько великої родини не вважає обов'язковим підтримувати війну за незалежність від Британської імперії, адже він вважає сім'ю головнішою за країну. Один із синів оголошує батька зрадником та відправляється у вир бойових подій.

Гетьман Рік:  2015 Країна:  Україна Фільм розповідає про долю однієї з найбільш суперечливих фігур в історії України, про людину, яка змінила хід історії, і зробила свою країну незалежною. Цей фільм про великого гетьмана України, ім'я якого - Богдан Зиновій Хмельницький. Історія починається з 1647 року, і показує період повстання українського козацтва проти польської шляхти.

«Вогне́м і мече́м» — польський історичний фільм режисера Єжи Гоффмана, випущений 1999 року. Фільм описує пкріод повстання під проводом Б.Хмельницького

ЛЮТЕР (Фильм 2003 года, русский дубляж) біографічний фільм розповідає про життя та реформаторську діяльність Мартіна Лютера

9

«Тарас Шевченко. Заповіт» — український історичний кіносеріал 1992—2005 рр. кіностудії ім. О. Довженка, що розповідає про життя і творчість Великого Кобзаря — Тараса Шевченка.

 

Безпрецедентний за масштабом, сюжетними колізіями, кількістю історичних персонажів і подій, 12-серійний кіносеріал про життя і творчість Тараса Шевченка. Вперше на екрані детальна біографія життя і творчості Тараса Шевченка, без фальсифікацій, у повному висвітленні.

 

При створенні серіалу використано документальні матеріали, кадри кінокласики та ігрові епізоди.

12 років рабства (2013)

1841 рік, Нью-Йорк, США. Соломон Нортап — вільний темношкірий, йому запропонували вигідну роботу у Вашингтоні. Проте, викрали і продали у рабство. Протягом 12 років Соломон переходить від одного рабовласника до іншого, проте він зберігає свою гідність. Це відбувається аж доки Соломон не зустрічається з Семюелем Бассом, борцем з рабовласницьким станом.

 

10

 В бой идут одни старики, 1973 Радянський фільм 1973 року режисера Леоніда Бикова присвячений будням радянських льотчиків, що керують літаками- винищувачами під час Другої світової війни. У фільмі показано трагічний процес форсування річки Дніпро, отож це буде гарна ілюстрація під час розбору цього процесу на уроках історії у 10 класі.

Історичний трилер «Ціна правди»

Прем’єра фільму в Україні - 28 листопада 2019 року.

 

У 1933 році уельський репортер Гарет Джонс шукає свою наступну велику історію. Останні новини приводять його до Москви, де він знайомиться з журналісткою Адою Брукс. Ада відкриває йому очі на «радянську утопію», яка не має нічого спільного з реальністю. І Гарет, попри смертельні погрози, розпочинає своє розслідування. Переховуючись від спецслужб СРСР, крок за кроком він розкриває правду про трагедію українського народу: Голодомор, жорстку цензуру, змову та масові репресії. Саме його викриття згодом стануть підґрунтям для роману «Колгосп тварин» Джорджа Орвелла.

«Голод-33» (1991) – екранізація «Жовтого князя» Василя Барки

Перший художній фільм про штучний голод 1932–1933 років, знятий за мотивами повісті Василя Барки «Жовтий князь». Стрічка україномовна.

 

У 1932 році, попри врожайний рік, у людей відбирають усі запаси, їжу та худобу, аргументуючи це створенням колгоспів. Люди шукають залишки насіння на полях, їдять бур’яни, пацюків, а далі – починають їсти одне одного. «Голод-33» – це чорно-біла трагедія очима маленької голодної дитини, родина якої – звичайні селяни, що через радянський штучний голод також несуть втрати.

«Поводир» – розстріл бандуристів у Харкові: міф чи правда?

На початку 1930-х років до Харкова приїжджає американський інженер Майкл Шемрок разом зі своїм сином Пітером. До його рук потрапляють секретні документи про заплановане масове вилучення продовольства радянською владою. Через цю інформацію Шемрока вбивають, а його син, ставши свідком вбивства батька, втікає з Харкова. Допомагає йому сліпий бандурист Іван Кочерга – в минулому командир роти армії УНР, який зазнав поранення в голову та осліп…

 Експеримент-2: Хвиля ( Die Welle, ФРН, 2008) Сюжет починається у сучасному ФРН. Шкільний учитель Райнгард Венгер отримує завдання вести спеціальний курс, присвячений авторитаризму: до завдання він підходить творчо, обравши більш практичний вектор роботи, бажаючи показати тоталітаризм з середини. Він прагне створити групу, де зв’язки членів будуть дуже міцними, яка має власну символіку, уніформу, ліквідувати типовий західний індивідуалізм — учні тепер сидять на уроках, допомагаючи один одному на контрольних. Зрештою спільнота виходить за межі школи, знаходить нових прихильників, декому “Хвиля” заміняє сім’ю. Але поступово товариство розпочинає наступ на незгодних, а у учнів прокидається жорстокість…

"Крути 1918", 2019

Як нескладно здогадатися за назвою, цей фільм присвячений подіям на залізничній станції крути, а точніше бою, який відбувся у 1918-му. На фоні вирішальних подій для долі України розгортається особиста історія двох братів – Андрія і Олекси Савицьких, які закохані у прекрасну Софію. Під час боротьби за владу уряд УНР посилає чотириста юнаків, серед яких брати Савицькі, на бій проти чотирьох тисяч, які входять до армії ворога.

 

11

Ганді (1982) Біографічний фільм про Махатма Ганді - лідера і ідеолога руху ненасильницького опору проти британського колоніального гніту в Індії. Все своє життя він боровся проти дискримінації та кастової нерівності. Ганді пройшов непростий шлях, і всі його титанічні старання були увінчані успіхом. Він зміг повернути багатьом людям те, що у них було відібрано - свободу і право на власний вибір ...

"Зима у вогні: Боротьба України за свободу", 2015

Ця документальна картина американського режисера Євгена Афінеєвського розповідає про Революцію Гідності в Україні протягом зими 2013–2014. У ній багато інтерв’ю з протестувальниками, медиками, священниками, митцями, які перебували на Майдані. Фільм знімали 28 операторів.

 

Світ вперше побачив картину 2015 року на Венеційському кінофестивалі. "Зима у вогні: Боротьба України за свободу" отримала приз глядацьких симпатій на фестивалі в Торонто.

 

"Кіборги", 2017

Художній фільм "Кіборги" – історія людей, які, незалежно від освіти, професії та мови, приїхали в ДАП захищати Україну. Це не лише воєнна історія, скільки історія про смисли. Цей фільм про те, за що воюють наші хлопці, про що вони думають і чим дихають. У фільмі є все – і внутрішні конфлікти, і любов, і дружба, і силу духу.

Залізна леді

Бурхливе ХХ століття подарувало світові цілу когорту видатних державних діячів, з-поміж усіх особливе й визначне місце посідає Маргарет Тетчер – непересічна особистість, жінка-політик, прем’єр-міністр Великобританії у 1979–1990 роках.

 

docx
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Струкевич О.К., Романюк І.М., Дровозюк С.І.)
Додано
6 січня 2022
Переглядів
2075
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку