Фізичне доміно «Хвильова оптика». 11 клас

Про матеріал
Фізична гра «Доміно», сприяє активізації пізнавальної діяльності, підвищує інтерес до предмета, спонукає учня до розумової активності. Гра дозволяє швидко провести контроль або актуалізацію знань по темі. Учні з задоволенням погоджуються «пограти». Вони не бояться, їм здається, що все це легко. Гру «Доміно» можна використовувати на різних етапах уроку: актуалізація та контроль знань учнів, вивчення і закріплення матеріалу.
Перегляд файлу

Фізична  гра «Доміно»,  сприяє активізації пізнавальної діяльності, підвищує інтерес до предмета, спонукає учня до розумової активності. Гра дозволяє швидко провести контроль або актуалізацію знань по темі. Учні з задоволенням погоджуються «пограти». Вони не бояться, їм здається, що все це легко.

Гру «Доміно» можна використовувати на різних етапах уроку: актуалізація та контроль знань учнів, вивчення і закріплення матеріалу.

Підготовка до гри.

Для проведення гри потрібно : роздрукувати таблицю, розрізати на картки (рядок таблиці), роздати учням.

Правила гри.

У грі бере участь весь клас. Кожен учень отримує набір карток. Починати гру можна з будь-якої картки. Гравці по черзі виставляють свої картки так, щоб кожна наступна картка була логічним продовженням  попередньої.

Поради. Кількість карток вчитель можете визначати сам. Це залежить від мети уроку і від рівня підготовки учнів, а також від кількості учнів у класі.


Фізичне доміно

«Хвильова оптика».

11 клас

Дифракційна ґратка

Явище накладання хвиль, унаслідок якого в деяких точках простору спостерігається стійке в часі посилення (або послаблення) результуючих коливань.

Інтерференція

Корпускулярно-хвильовий

дуалізм

Кожний окремий квант світла поводиться як частинка, а сукупність квантів поводиться як хвиля

Швидкість поширення світла

300 000 км/с

Умова інтерференційного максимуму

Застосування інтерференції

Просвітлення оптики, оцінка якості шліфування поверхні виробу, точне вимірювання коефіцієнтів лінійного розширення матеріалів, виявлення досить малих концен- трацій домішок у газах і рідинах

Умова інтерференційного мінімуму

Томас Юнг - краткая биографияТомас Юнг

Цей вчений спостерігав на екрані інтерференційну картину: чергування світлих і темних смуг у випадку монохроматичного світла та чергування райдужних смуг у випадку білого світла.

Явище обгинання хвилями перешкод або будь-яке інше відхилення поширення хвилі від законів геометричної оптики

Дифракція

Хід променів після дифракції паралельного пучка світла на вузькій щілині

Формула дифракційної ґратки

Оптичний пристрій, дія якого заснована на явищі дифракції світла і який являє собою сукупність великої кількості паралельних штрихів, нанесених на певну поверхню на однаковій відстані один від одного

 

Використана література:

Фізика (рівень стандарту, за навчальною програмою авторського колек- тиву під керівництвом Локтєва В. М.) : підруч. для 11 кл. закл. загал. серед. освіти / [Бар’яхтар В. Г., Дов гий С. О., Божинова Ф. Я., Кірюхіна О. О.] ; за ред. Бар’яхтара В. Г., Довгого С. О. — Харків : Вид-во «Ранок», 2019. — 272 с.

docx
Додано
20 лютого 2022
Переглядів
420
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку