Фізичні поля біологічних об’єктів

Про матеріал
А чи може допомогти в цьому фізика? Звичайно так. Адже саме зараз проходить активний процес вторгнення фізики в інші науки, тим паче в медицину. Наприклад , структурна формула пеніциліну була визначена хіміками, але уточнена фізиками.
Перегляд файлу

 

                                                                  Бериславський медичний коледж   

                                                        Херсонської обласної ради

                                                         Дідик Олександр Орестович

Фізичні поля біологічних об’єктів

Джерела медицини губляться в тумані тисячоліть . На сьогоднішній день людство знає  про давні  трактати  Гіппократа, Клеопатри, Гарвея, Парацельса, альБіруні, Ібн Сіна . Наші  предки  успішно лікувалися цілющим зіллям, корінцями, ягодами. Вони  брали від  природи все необхідне  для організму. Сучасний лікар, щоб допомогти хворому , збирає й  аналізує купу інформації .

А чи  може допомогти в цьому фізика?  Звичайно так. Адже саме зараз проходить активний процес вторгнення фізики в інші науки, тим паче в медицину. Наприклад , структурна формула  пеніциліну була визначена хіміками, але уточнена фізиками.

У сучасній  органічній хімії , на якій базуються препарати , присутня методика фізики. Адже без  інфрачервоної  спектроскопії , парамагнітного резонансу й оптики неможливе дослідження  медичних препаратів.  Важливим кроком  є застосування електронного мікроскопа , який визначає структуру  клітин , нервових волокон, що донедавна  було недоступно лікарям. Нині саме фізики досліджують   поля біологічних об’єктів та їх   клітин. Адже хвороба не виникає нізвідки. Спершу вона ранить біополе об’єкта , а  потім  поражає клітину.

Живі об’єкти буквально занурені  в незримий океан різних фізичних полів,як зовнішніх,так і тих, що виробляє сам організм. Можна жартома сказати , що людина знаходиться в « електромагнітному бульйоні». Будь-який  біологічний об’єкт у процесі  життєдіяльності генерує випромінювання ,які, взаємодіючи з обмеженими фізичними полями довкілля,забезпечують йому обмін інформацією. Зараз у медицині  використовують рентгенівські  , ультразвукові і томографічні  методи,  електрокардіографія ,що дозволяють «побачити» динаміку фізіологічних процесів , виявити  порушення в роботі. Можна образно  сказати,що фізичні поля в людському організмі – це робочий ритм фізіологічних процесів.

Людина , як і будь – яке фізичне тіло , джерелом електромагнітного випромінювання.Фізиків цікавлять не самі по собі випромінювання , а можливість  передачі цими каналами  інформації , зв’язаної з ритмом роботи  внутрішніх органів, діяльності мозку людини. Вчені довели,що  наш матеріальний світ – це насамперед світ енергії , тобто світ торсійних полів , який контактує  з усім енергетичним простором Всесвіту. Вимірюючи розподіл полів в просторі ,який оточує людину, можна одержати  інформацію  про температуру та джерела електричних , магнітних , акустичних полів у середині людини. Серце – найсильніше електричних і магнітних полів  в організмі людини, що підтверджує магнітокардіографія. У ряді лабораторій світу зараз йде процес накопичення відповідних даних , що дозволить систематизувати особливості магнітного прояву різних серцевих захворювань. Інший значний успіх магнітокардіографії – спостереження МГК плоду у тілі матері. Чітка локалізація магнітного поля в районі джерела дозволила відокремити сигнали плоду від більш сильних сигналів материнського серця. Таке  відкриття дало можливість дистанційної діагностики функціональної активності внутрішніх органів. Вирішити проблему діагностики з подолання  хвороби  людиною можна тільки  на основі співробітництва  фізиків,біофізиків, психологів і медиків , а також  спеціалістів, які розробляють суперсучасну  вимірювальну апаратуру.

    Вчені довели , що світ на бімолекулярному рівні – це три єдності:  біоматерія ( жива матерія )  , біоенергія (  енергія живого організму ) і спадкоємна інформація  в замкнутому мембранному просторі  клітини , яка передається в спадок одному і тому самому виду. Будь – яка клітина – це унікальна , складна , універсальнаавтоматична «фабрика життя»,  що самостійно  само відтворює себе. Інформація закодована в так званих молекулах ДНК. Інформація не має фізичної природи, але передається  фізичними методами. Це не матерія , і не  енергія. Феномен людського мозку залишається не розкритим ,хоча  його  будова вивчена. «Людський  мозок – найчудесніший  і найтаємничіший об’єкт у  всьому Всесвіті,»- писав Осборн . Щосекунди від різних органів тіла , а не тільки через зір. Слух, нюх, дотик у мозок надходять  десятки мільйонів одиниць інформації. А він видає тільки одну  думку, озвучену мовою. При роботі мозку , основи якої поки  ще багато в чому  загадкові, виникають  як електричні , так і магнітні  поля . Найбільш сильні сигнали  породжує спонтанна ритмічна активність мозку.  За допомогою електроенцефалографії проводилась класифікація  цих ритмів, що дало змогу встановити відповідність між ними і функціональним станом мозку ( неспання, різними фазами сну ) або патологічними  проявами  ( наприклад, епілептичним припадком).Дослідження показали,що електро – і магнітоенцефалограми можуть дуже відрізнятися.

    В організмі людини існує своєрідний годинник. У структурі кожної нашої клітини є хронограф – механізм , який служить для обмеження людського життя на  Землі. Це в 1971 році підтвердив академік А.М. Орловський.

  Поверхня людського тіла безперервно коливається . Ці коливання  несуть інформацію при багатьох процесах всередині організму: дихальних рухах, битті серця, температурі внутрішніх органів. Низькочастотні коливання з частотою нижче декількох кілогерц дають інформацію про  роботу легень, серця,нервової системи.

    Фізичні поля людини – найважливіший розділ медичної та біологічної фізики. Контактні вимірювання електричного поля в даний час мають  практичне застосування в кардіографії  та електроенцефалографії  , адже важливі при виявленні патології серця і головного мозку.

   За допомогою  зміни магнітних полів можна судити  про фізіологічний стан м’язів , внутрішніх органів, шкіри, очей. СВЧ- радіометрія  діагностує  злоякісні пухлини  різних органів : молочної залози,мозку , легенів, метастазів , а також функціонального  стану кори головного мозку. ІК- теплобачення – це спосіб оцінити шкірний кровоток у різних ділянках тіла. Явище акустичного відлуння використовується для діагностики слуху немовлят у перші дні життя. Суттєвою областю  застосування акустотермографії  є вимір глибинної температури в онкології при процедурах, пов’язаних із нагріванням пухлин в глибині тіла за допомогою різних методів:ультрависокими і надвисокими  частотами , ультразвуком , лазерним випромінюванням.

    Отже, можна з упевненістю сказати,що вивчення зміни фізичних  полів людини є дуже важливим  для діагностики багатьох захворювань.

     Я вважаю, що саме фізики і біофізики  зможуть здійснити  нові відкриття , направлені на збереження здоров’я  і життя людини.

 

 

docx
Пов’язані теми
Фізика, Матеріали для друку
Додано
29 травня 2019
Переглядів
894
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку