Фізичні та хімічні явища

Про матеріал
Цілі уроку: сформувати уявлення про фізичні і хімічні явища, ознаки та умови протікання хімічних реакцій, розглянути їх практичне значення в житті.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фізичні та хімічні явища

Номер слайду 2

Цілі уроку:сформувати уявлення про фізичні і хімічні явища, ознаки та умови протікання хімічних реакцій, розглянути їх практичне значення в житті.

Номер слайду 3

Проблемне питання: За якими ознаками ви можете відрізнити фізичне явище від хімічного?

Номер слайду 4

У природі спостерігається велика кількість різноманітних явищ, із якими можна ознайомитися, вивчаючи механічні, теплові, звукові, світлові, магнітні та електричні явища.

Номер слайду 5

Явища, в ході яких не відбуваються утворення нових речовин, називають фізичними. Хімія

Номер слайду 6

Фізичні явища. Внаслідок фізичних явищ змінюється лише: агрегатний стан речовини, форма, чи розміри тіл. Перетворення води на лід та її випаровування, подрібнення цукру на цукрову пудру, веселка – все це приклади фізичних явищ. Під час них жодна речовина не зруйнувалася і жодна нова речовина не утворилася.

Номер слайду 7

В природі відбуваються зміни, внаслідок яких одні речовини перетворюються в інші. Це - хімічні явища або хімічними реакціями.

Номер слайду 8

Хімічні явища. Ознаки хімічних реакцій: Виділення газу. Утворення чи зникнення осаду. Зміна забарвлення. Поява чи зникнення запаху. Виділення чи поглинання тепла. Випромінювання світла.

Номер слайду 9

Визнач, які процеси з перелічених нижче можна віднести до хімічних, а які — до фізичних і чому: а) зимою вода в річці замерзає; б) зі скла виготовляють пляшки, склянки, банки та інший посуд; в) повітря розділяють на кисень і азот; г) нафту використовують для добування гуми; д) кисень підтримує горіння; е) розчин фільтрують; є) залізо іржавіє. Вправа “Визнач явища”

Номер слайду 10

Повернувшись додому з уроку хімії, Василь подумав: «Як же багато навколо хімічних явищ! Наприклад: а) іде тепло від батареї опален­ня; б) запалилася неонова реклама на магазині; в) горять іменинні свічки; г) ма­ма "гасить" соду оцтом, готуючи тісто; д) олійна фарба висихає на повітрі; є) скисає молоко, не випите кішкою; ж) після включення комп'ютера змінюється колір екрана; з) після додавання цукру чай стає солодким; и) з відкритої пляшки "Фанти" виділяються буль­башки газу; к) на цвяхах у гаражі з'являється іржа». Допоможіть учневі розібратися, які процеси хімічні, а які фізичні.Інтерактивна вправа «Виправи помилку»

Номер слайду 11

ПІДСУМОКВправа «Продовж речення»1. Для хімічних речовин характерні ___ 2. Явища під час яких речовини змінюють форму, або агрегатний стан називаються ___3. Явища під час яких відбувається перетворення одних речовин на інші називають ___4. Основними ознаками проходження реакцій є ___

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 7 клас, Презентації
Додано
27 листопада 2023
Переглядів
510
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку