Фізичні величини та їх вимірювання

Про матеріал
Розробка презентації до уроку фізики в 7 класі за темою "Фізичні величини та їх вимірювання". Лабораторна робота №1: "Ознайомлення з вимірювальними приладами. Визначення ціни поділки вимірювального приладу"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фізичні величини та їх вимірювання. Міжнародна система одиниць фізичних величин. Фізика 7 клас. Урок 4

Номер слайду 2

Перевірка домашнього завдання. Що таке спостереження? Наведіть приклади фізичних явищ, знання про які ви здобули в результаті власних спостережень. Чим дослід відрізняється від спостереження? Хто і як експериментально підтвердив гіпотезу Ґалілео Ґалілея про те, що повільніше падіння більш легкого тіла пояснюється опором повітря? Назвіть основні методи отримання нових знань у фізичних дослідженнях. Наведіть приклади. Назвіть етапи фізичного дослідження.

Номер слайду 3

Фізична величина. Фізична величина — це кількісно виражена характеристика тіла або фізичного явища.

Номер слайду 4

Міжнародна система одиниць. У романі Жуля Верна «П’ятнадцятирічний капітан» є такий епізод: «Пройшовши кроків триста берегом річки, маленький загін ступив під склепіння дрімучого лісу, звивистими стежками якого їм треба було мандрувати…». Яку фізичну величину мав на увазі автор?Чому дорівнює числове значення цієї величини? В яких одиницях була виміряна величина?

Номер слайду 5

Міжнародна система одиниць. У більшості країн світу діє запроваджена в 1960 р. Міжнародна система одиниць, яку називають Система Інтернаціональна (СІ)

Номер слайду 6

Кратні одиниціКратні одиниці — це одиниці, які більші за основні одиниці в 10, 100, 1000 і більше разів.1 кілометр = 1000 метрів1 км = 1000 м

Номер слайду 7

Частинні одиниціЧастинні одиниці — це одиниці, які менші від основних одиниць у 10, 100, 1000 і більше разів.1 сантиметр = 0,01 метрів1 см = 0,01 м

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Прямі і непрямі вимірювання. Виміряти фізичну величину означає порівняти її з однорідною величиною, взятою за одиницю.Існують два види вимірювань: прямі вимірюваннянепрямі вимірювання

Номер слайду 10

Прямі вимірювання. У разі прямого вимірювання шукане значення фізичної величини отримують відразу.

Номер слайду 11

Непрямі вимірювання. У разі непрямого вимірювання шукане значення фізичної величини визначають за допомогою певної формули, відставивши в цю формулу значення інших фізичних величин, отриманих в ході прямих вимірювань

Номер слайду 12

Вимірювальні прилади

Номер слайду 13

Вимірювальні прилади. Ціна поділки шкали вимірювального приладу — це значення найменшої поділки шкали цього приладу. Щоб визначити ціну поділки шкали вимірювального приладу, необхідно різницю двох будь-яких найближчих значень величини, наведених на шкалі, поділити на кількість поділок між ними.

Номер слайду 14

Вимірювальні прилади. Межі вимірювання приладу — це найбільше та найменше значення фізичної величини, які можна виміряти цим приладом.

Номер слайду 15

Розв’язування задач (усно)Назвіть фізичні величини, прилади для вимірювання яких зображено на рисунках. Наведіть символи для позначення цих величин; їх одиниці в СІ.

Номер слайду 16

Розв’язування задач. Визначте межі вимірювання; ціну поділки шкали шприца.

Номер слайду 17

Ознайомлення з вимірювальними приладами. Визначення ціни поділки шкали приладу. Лабораторна робота №1

Номер слайду 18

Обладнання

Номер слайду 19

Хід роботи1. Розгляньте шкали наявних у вас вимірювальних приладів.2. Заповніть перші п’ять стовпчиків таблиці.

Номер слайду 20

Аналіз експерименту та його результатів. Сформулюйте висновок, у якому зазначте: що саме ви визначали; які результати одержали; для чого можуть знадобитися навички, набуті в ході виконання роботи.

Номер слайду 21

Домашнє завдання. Вивчити: § 4 Впр. 4 (4, 5) - письмово. Експериментальне завдання № 2 ст. 31 (додатково)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Мазуренко Оксана Антонівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
До уроку
§ 4. Фізичні величини. Вимірювання фізичниз величин
Додано
12 вересня 2021
Переглядів
8544
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку