Флеш-картки до теми: "Рослина - живий організм".

Про матеріал
Флеш-картки з біології, які відповідають діючій програмі та містять вправи, що розвивають у дітей ключові компетентності, інтерес до навчання та творчої діяльності. Завдання до кожної теми підібрані так, що їх можна застосовувати для фронтальної, групової та індивідуальної роботи з учнями.
Перегляд файлу

Рослина – живий організм.

ФотосинтезФотосинтез

Фотоси́нтез (від грец. Φωτοсвітло та грец. σύνθεσις  синтез, сукупність) — процес синтезу органічних сполук з вуглекислого газу та води з використанням енергії світла й заучастю, фотосинтетичних пігментів (хлорофіл у рослин, бактеріофіл і бактеріородопсин у бактерій).

Фотосинтез — єдиний процес у біосфері, який призводить до засвоєння енергії Сонця і забезпечує існування як рослин, так і всіх гетеротрофних організмів.

 

Повітряне живлення рослин

 

Повітряне живлення – це процес поглинання та засвоєння з повітря вуглекислого газу, який є вихідним продуктом для фотосинтезу. СO2 є джерелом Карбону для синтезу  рослинами власних органічних сполук. Крім того, листок забезпечує поглинання світлової енергії для фотосинтезу.

 

 

 

 

 

 

 

Дихання (у рослин) Дихання у рослин — урок. Біологія, 6 клас.

 

 

 

Річ у тім, що в живих клітинах рослин процес  дихання відбувається цілодобово, хоча на світлі швидкість утворення кисню в результаті фотосинтезу зазвичай перевищує швидкість його поглинання. Так само як і у тварин, клітинне дихання рослин протікає в спеціальних клітинних мітохондріях.

 

Випаровування води рослинами (транспірація) Випаровування води, або транспірація, значення випаровування » Допомога  учням

 

 

 

Транспірáція (від лат. trans — через, spiro — дихання) — процес випаровування води з поверхні рослин, що відбувається через продихи та кутикулу. Основним органом транспірації є листок. Інтенсивність транспірації залежить від температури, вологості повітря, швидкості вітру, світла, концентрації вуглекислого газу.

Орган

РОСЛИНИ, ОЗНАКИ РОСЛИН, ЗНАЧЕННЯ РОСЛИН, ГРУПИ РОСЛИН. » Допомога учням

 

Орган – це частина організму, яка має певну будову, форму, та виконує притаманну йому функцію.

     Вегетативні органи

Вегетативні органи рослин | Тест з біології – «На Урок»

 

Вегетати́вні о́ргани — частини тіла вищих рослин, які виконують основні функції живлення та обміну речовин із зовнішнім середовищем. Не беруть безпосередньої участі в спороутворенні та статевому розмноженні, але можуть виконувати функцію вегетативного розмноження. До вегетативних органів відносять корінь, стебло, листок і бруньку.

 

 

 

 

Генеративні органи

Генеративні органи рослини

 

 

 

 

 

Генеративні (лат. organa generativa) чи репродуктивні (лат. o. reproductiva) органи  органи, за допомогою яких відбувається розмноження рослин. До генеративних органів рослин належать насінина, квітка та плід.

 

Авторський сайт ©

 

 

Автотроф - це організм, який може виробляти власну їжу, використовуючи неорганічні речовини. На відміну від них, гетеротрофи - це організми, які не можуть виробляти власні поживні речовини і потребують споживання інших організмів, щоб жити. Автотрофи є важливими частинами екосистеми, відомими як виробники, і вони часто є джерелом їжі для гетеротрофів.

        Голонасінні

15 цікавих фактів про голонасінні рослини та їх різновиди

 

 

 

Голонасінні рослини — це наземні, зазвичай вічнозелені дерева і чагарники (іноді і ліани).
У голонасінних рослин є органи — стебло, корінь і листя. Розмножуються і поширюються ці рослини насінням. Свою назву голонасінні отримали тому, що їх насіння лежить відкрито на поверхні луски шишок.

           Клітина

Конспект уроку з біології 7 клас - Клітина рослин. Основні процеси  життєдіяльності рослини. Лабораторна робота №1 «Будова клітини рослин» -  yrok.net | урок нет

 

Кліти́на (лат. cellula — комірка) — структурно-функціональна одиниця всіх живих організмів, для якої характерний власний метаболізм та здатність до самовідтворення. Від середовища, яке її оточує, клітина відмежована плазматичною мембраною (плазмалемою). Розрізняють два типи клітин: прокаріотичні, що не мають сформованого ядра, характерні для бактерій та архей, та еукаріотичні, в яких наявне ядро, властиві усім іншим клітинним формам життя, зокрема рослинам, грибам та тваринам. Всі організми поділяються на одноклітинні, колоніальні та багатоклітинні.

Запилення

Запилення — види, способи, роль процесу в житті рослин

 

Запилення  це процес перенесення пилкових зерен до частин рослини, у яких розміщені насінні зачатки з яйцеклітинами. У квіткових рослин запилення – це перенесення пилку з пиляка тичинок на приймочку маточки, у голонасінних пилок потрапляє безпосередньо на насінний зачаток. Відбувається запилення під час цвітіння квіткових рослин, а в голонасінних – під час формування шишок. У квіткових рослин розрізняють два способи запилення: самозапилення і перехресне запилення.

 

 

Корінь та його видозміни - презентация онлайн

 

Видозміни кореня — це явище зміни будови кореня, що забезпечує пристосування рослини до умов існування, виконання певної специфічної функції. Видозміни коренів, в першу чергу, пов’язані з виконанням рослиною особливих функцій, в зв’язку, з чим значно змінюється їх будова.

 

 

Екосистеми: структурна організація, властивості та характеристики.

 

Екосистема - це сукупність живих організмів, що обмінюються безупинно енергією, речовиною й інформацією один з одним і з навколишнім середовищем.

 

Видозміни пагонів

Презентація "Відозміни пагона"

 

Видозміни пагонів — це видозміни частин стебла — пристосування, які допомагають рослинам вижити і пристосуватися до несприятливих обставин.

 

 

Презентация на тему: "Будова та різноманітність листків. Розмаїтість  листків Листок – важливий вегетативний орган рослини Розмаїття його форм  вражає нас своєю неповторністю.". Скачать бесплатно и без регистрации.

 

Листок — це зовнішній орган рослини, бічна частина пагона. Листки бувають різних розмірів та форм. У рослин вони найчастіше пластинчасті. Розміри листків сягають від 2 міліметрів (у ряски) до 10 метрів (у пальм). У листках міститься речовина — хлорофіл. Вона й забарвлює листки у зелений колір.

Більшість листків складається з чотирьох частин: основи листка, прилистків, черешка та листкової пластинки.