Презентація "Квітка"

Про матеріал
Презентація містить матеріал про будову та функції квітки, різноманіття квіток та їх значення для природи та діяльності людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Квіткапідготувала: вчитель біології, хімії Димуша Ольга Юріївна Опорний заклад КЗ” Малоданилівський ліцей”

Номер слайду 2

Мета уроку. Сьогодні на уроці ви дізнаєтеся про будову квітки та функції;Загальні характеристики; з яких частин складається квітка;біологічне значення для природи та життя людини.

Номер слайду 3

Будова квітки. Квітка - це видозмінений укорочений нерозгалужений пагін з обмеженою здатністю росту, видозміненими листками, призначена для запилення, статевого процесу і утворення насіння та плодів, що формуються у квіткових рослин.

Номер слайду 4

Квітка утворена різними органами: Квітконіжка. Оцвітина. Тичинки. Маточка.

Номер слайду 5

Квітконіжка - це розгалуження стебла або бічний квітконосний пагін, частина квітконоса у суцвітті несе на собі поодиноку квітку. Квітколоже - верхня розширена частина квітконіжки, квітки, частина стебла. До нього кріпляться чашечка, віночок, тичинки і маточка.

Номер слайду 6

Схема будови квітки.

Номер слайду 7

Оцвітина - видозмінені листочки в квітках покритонасінних рослин, які оточують тичинки та маточки. Оцвітина

Номер слайду 8

Листки простої оцвітини можуть бути ніжними та яскравими - пелюсткоподібними, як у тюльпана чи ліліїУ подвійної оцвітини зелені нижні листки називаються чашолистиками - вони утворюють чашечку.

Номер слайду 9

Пелюстки - це яскраво забарвлені верхні листки подвійної оцвітини (утворюють віночок).

Номер слайду 10

Типи оцвітин. Листки оцвітини можуть бути вільними або зростати між собою у трубочку.мал. Зростання частин оцвітини (а.,б.)а. листочків оцвітини нарцисаб. чашолистиків і листочків дурмана Типи оцвітиниа. проста віночкоподібна у тюльпана, б. проста чашечкоподібна у кропиви, в. подвійна у шипшини, г. голі квіти верби (1- тичинки, 2- маточки).

Номер слайду 11

Органи квітки та функціїКвітконіжка - забезпечує квітку поживними речовинами. Квітколоже - приваблює комах для запилення непомітних маточку та тичинки. Чашолистики - захищає квітку від пошкодження, особливо в стані бутона. Чашечка - захищає квітку та її внутрішні частини. Пелюстки - утворюють віночок. Віночок - приваблює комах для запилення. Маточка - виробляє статеві клітини або гамети, які дадуть початок плодам рослин. Тичинки - утворення мікроспори та пилкових зерен.

Номер слайду 12

Будова тичинки. Тичинка (чоловічий орган) - це орган квітки який утворює пилок. Будова тичинки. Будова пиляка

Номер слайду 13

Будова маточки. Маточка - це частина квітки, у якій розвивається насінні зачатки і яка вловлює пилок.кожен елемент маточки є тільцем на ніжці, оточеним покривами. Будова насінного зачатку.

Номер слайду 14

Типи завʼязі. Завʼязь - це потовщена частина маточки в якій міститься насінні зачатки. Типи завʼязі. Віночок - це внутрішня, найпомітніша частина подвійної оцвітини, що пристосувався для приваблення запилювачів. Будова віночка.

Номер слайду 15

Різноманітність квіток.за наявністю головних органів (двостатеві, прості).за симетрією (симетричні, несиметричні).за розташуванням маточки та тичинок:дводомні (маточка і тичинки знаходяться на різних рослинах) приклад Тополя.однодомні (маточки і тичинки знаходяться на одній рослині) приклад Кукурудза.за розміром.

Номер слайду 16

Формула квітки. Формула квітки - це умовне позначення будови квітки знаками, літерами та цифрами.{94 BF7047-A776-4 B5 A-AA00-F603 E3 A1 BDDC}Літера. Значення. Ч(Са або К)Чашечка(Calyx)П(Со або С)Пелюстки(Corolla)Т(А)Тичинки(Androeceum)М(G)Маточка(Gynoeceum)О(Р)Оцвітина проста(Perigonium)Умовні позначення формули квітки.

Номер слайду 17

Значення квітки .для людини: для природи: - харчові продукти, - виробництво органічних речовин,- приправи для страв, - їжа для живих організмів,- аромотерапевтична дія, - частина ландшафту.- медичне застосування, - озеленення (квітництво).

Номер слайду 18

Висновки: Квітка - це видозмінений укорочений нерозгалужений пагін з обмеженою здатністю росту, видозміненими листками, призначена для запилення, статевого процесу і утворення насіння та плодів, що формуються у квіткових рослин. Має складну будову, це пов'язано з функціями та призначенням яке виконує. Маточка та тичинки являються головними органами квітки. Має формулу та діаграму.

Номер слайду 19

Домашнє завдання. Переглянути відео матеріал https://www.youtube.com/watch?v=G2kd6 Di. Tono. Заповнити таблицю у зошиті.{46 A12 D9 E-4370-4 FFD-B9 CE-AB7 BC8 A9688 F} Органи квітки. Функції.квітконіжкаквітколожечашолистикичашечкапелюсткивіночоктичинкиматочка

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 6 клас, Презентації
Додано
1 лютого 2023
Переглядів
783
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку