Форма планети Земля.

Про матеріал
Презентація « Форма землі » дає уявлення форму земної кулі, про те, як стародавні люди вважали Землю пласкою. Мотивує знаходити нові відомості про космос та Всесвіт. Розширює знання про те, як змінилися знання в сучасному світі та завдяки кому та чому. Даний матеріал можна використовувати на уроках «Я досліджую світ» та географії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Форма Землі. (до підручника Т.Єресько, О. Безкоровайної,,Я досліджую світ’’ за редакцією М. С. Вашуленка, 4 клас)Підготувала вчитель початкових класів. КЗ Лозівський ліцей ст. №8 Ковальчук Катерина Віталіївна

Номер слайду 2

Відгадайте загадку.

Номер слайду 3

Земля має форму кулі. Її так і називають — земна куля. Форма Землі. У Землі є вісь, довкола якої вона обертається. Вісь — уявна лінія, яка проходить крізь центр Землі від Північного до Південного полюса. Земна вісь трохи нахилена праворуч, завдяки чому змінюються пори року.

Номер слайду 4

Пригадайте : Сонце- це зоря, велечезна розпечена куля. Воно є джерелом світла і тепла на Землі.

Номер слайду 5

Відстань від Землі до Сонця складає 150 мільйонів кілометрів. Сонячні промені долають цей шлях за 8 хвилин.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

9 листопада 1997 року став визначним днем в історії української космонавтики. Саме цього дня Леонід Костянтинович Каденюк став першимпідкорювачем космосу за часів незалежної України.

Номер слайду 8

З давніх-давен люди замислювалися над тим, як влаштований величезний і різноманітний навколишній світ. Спостерігаючи за рухом Місяця, Сонця, планет та зірок, люди багато чого про них дізналися. Поступово накопичувалися знання про Всесвіт і місце Землі в ньому. Різні народи по-різному уявляли світ, який їх оточував. Наприклад, у Стародавній Індії вважали, що плоский диск Землі розташований на спинах гігантських слонів. Слони стоять на черепасі, а черепаха — на змії, яка огортає навколоземний простір.

Номер слайду 9

Стародавні єгиптяни уявляли , що над плоскою Землею розташований небесний купол, який спирається на чотири високі гори. На небесному куполі підвішені небесні тіла.

Номер слайду 10

З часом у людей уявлення про Всесвіт змінювалися. З’явилися докази кулястості Землі . Давньогрецький учений Арістотель ще понад 2 тисячі років тому, спостерігаючи за затемненнями Місяця, звернув увагу на те, що тінь від Землі, яка падає на повний Місяць, завжди округла. Така тінь може бути лише від кулі, а отже, Земля — куля.

Номер слайду 11

Давньогрецький астроном Клавдій Птолемей створив модель побудови Всесвіту. За його вченням, усі небесні тіла рухаються навколо нерухомої Землі. Тривалий час люди справді вважали, що центром Всесвіту є Земля, навколо якої обертаються Сонце, зорі та планети.

Номер слайду 12

Минуло понад 1000 років, перш ніж польському астроному Миколі Копернику вдалося довести, що Земля й усі планети обертаються навколо Сонця.

Номер слайду 13

Сучасні люди знають, що Земля має форму кулі, є знімки з космосу, зроблені з космічних літальних апаратів.

Номер слайду 14

Винайдення телескопа понад 400 років тому, дало людямспромо́жність більше дізнатися про Всесвіт. Першим, хто вдосконалив телескоп і спрямував його в небо, був італійський учений Галілео Галілей. Телескоп Галілео Галілея

Номер слайду 15

Подивіться на світлину Землі з космосу. Розкажіть, яка наша Земля. Що незвичайного ви помітили?Яких кольорів на світлині більше? Чому?Дякую за увагу

pptx
Додано
9 січня
Переглядів
99
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку