Розробка уроку "Формати аудіо- та відео файлів. Програмне забезпечення для опрацювання об’єктів мультимедіа. Захоплення аудіо та відео, створення аудіо-, відео фрагментів."

Про матеріал

Конспект уроку з інформатики у 8 класі на тему: «Формати аудіо- та відео файлів. Програмне забезпечення дляопрацювання об'єктів мультимедіа. Захоплення аудіо та відео, створення аудіо-, відео фрагментів. Засоби перетворення аудіо- та відео форматів».

Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

Конспект уроку з інформатики

у 8 класі на тему:

 

«Формати аудіо- та відео файлів.

Програмне забезпечення для  опрацювання об’єктів мультимедіа. Захоплення аудіо та відео, створення аудіо-, відео фрагментів. Засоби перетворення аудіо- та відео форматів»

 

 

 

 

Гасюк Світлана Степанівна,

вчитель математики та інформатики

ЗОШ І-ІІІ ступенів с. Заруддя

Зборівського району

Тема. Формати аудіо- та відео файлів. Програмне забезпечення для  опрацювання об’єктів мультимедіа. Захоплення аудіо та відео, створення аудіо-, відео фрагментів. Засоби перетворення аудіо- та відео форматів.

Мета:

навчальна: сформувати знання про формати файлів, що використовуються для зберігання мультимедійних даних, програми для опрацювання об’єктів мультимедіа; формувати вміння виконувати запис аудіо та відео, створювати аудіо- та відео фрагменти, використовувати засоби перетворення аудіо- та відео фрагментів.

розвивальна: розвивати логічне мислення, пам’ять, увагу, сприяти розвитку пізнавального інтересу;

виховна: виховувати самостійність та відповідальність,  інформаційну культуру учнів.

Тип уроку: засвоєння нових знань, формування вмінь.

Обладнання та програмне забезпечення: комп'ютери із встановленою ОС Windows, під’єднані до мережі Інтернет,   підручники, інструктивні картки, комп’ютерна презентація «Опрацювання об’єктів мультимедіа».

Хід уроку

І. Організаційний етап.

Сьогодні ми працюватимемо разом, і я розраховую на вашу старанну працю на уроці та змістовні відповіді. Кожному з вас хочу побажати, щоб ви були:

«У» - усміхненими,

«С» - спокійними,

«П» - прогресивними,

«І» - ініціативними,

«Х» - хоробрими.

«У» - уважними

Генрі Форд говорив:

«Збиратися разом – це початок,

Триматися разом – це прогрес,

Працювати разом – це успіх»

Іншими словами, я бажаю Вам УСПІХУ! (Слайд 1)

ІІ. Актуалізаціа опорних знань

Вправа «Незакінчене речення» (Слайди 2-7)

  1. Повідомлення можна  подавати різними способами: текстом… (числами, графікою, звуком, відео, умовними сигналами, спеціальними символами, комбінованим)
  2. Повідомлення, подані комбінованим способом – це ... (повідомлення, що отримані шляхом поєднання кількох різних способів подання)
  3. Повідомлення, подані комбінованим способом ще називають … (мультимедійними)
  4. Мультимедіа це — поєднання … (різних способів подання повідомлень)
  5. Для введення об’єктів мультимедіа використовують …(відео- та веб-камери, фотоапарати, мікрофони, музичні синтезатори, графічні планшети, смартфони та мобільні телефони, сканери, диктофони)
  6. Програми для створення звукових і відеоданих називають… (редакторами мультимедійних даних)
  7. Програми для про перегляду та прослуховування мультимедійних даних — це … (мультимедійні програвачі та медіаплеєри)

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності. (Слайд 8)

Понад 90 % інформації з навколишнього середовища людина сприймає за допомогою зору і слуху, тому відео- й аудіоматеріали є і найбільш інформативними.

Для створення та перегляду мультимедіа існує багато програм. Ви вже навчилися користуватися деякими з них, наприклад програмами для створення комп’ютерних презентацій, мультимедійним програвачем, графічним редактором тощо.

Під час вивчення даного розділу ви навчитеся створювати й опрацьовувати такі об'єкти мультимедіа, як аудіо та відео, опануєте створення відеокліпу й розміщення матеріалів в Інтернеті.

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

  1. Пояснення вчителя із демонстрацією презентації (Слайди 9-15)

Раніше ви вже ознайомилися з поняттям типу (формату) файлу. Тип (формат) файлу визначає структуру даних у файлі. Вам відомі різні формати текстових і графічних файлів, файлів-презентацій і електронних таблиць. Аудіо- та відеодані також зберігаються у файлах певних форматів, ці файли, як вам відомо, ще називають мультимедійними. Розглянемо приклади форматів аудіо- та відеофайлів з описом їх особливостей.

Тип (формат)

Опис

Розширен­ня імені

Файли, у яких не використовується стиснення або використовується стиснення без втрати даних

WAV або WAVE (англ. waveform audio format - аудіоформат типу хвиля)

Формат звукових файлів, що вико­ристовується як основний для нестиснутих аудіоданих в операцій­них системах сімейства Windows

wav

MIDI (англ. Musical Instru­ment Digital Interface - циф­ровий інтерфейс музичних інструментів)

Формат файлів, що містять коман­ди для відтворення звуку спеціаль­ним пристроєм або програмою - синтезатором

mid, midi

FLAC (англ. Free Lossless Audio Codec - вільний аудіо- кодек без втрат)

Формат для стиснення аудіоданих без втрат, що розповсюджується за ліцензією вільного програмного за­безпечення

flac

Файли, у яких використовується стиснення із частковою втратою даних

МРЗ, точніше MPEG-1/2/2.5 Layer 3 (англ. Motion Picture Experts Group - експертна гру­па з питань рухомих зобра­жень, Layer 3 - третій рівень)

Один з найрозповсюдженіших форматів аудіофайлів. Використовуєть­ся для передавання звукових даних у глобальних мережах, у файлообмінних системах

mp3

МР4 або MPEG-4 Part 14

Файли цього формату зазвичай ви­користовуються для цифрового те­лебачення, зберігання відеофіль мів тощо

mp4

WMA/WMV (англ. Windows Media Audio/Video)

Формат файлів для зберігання і відтворення аудіо/відеоданих, роз­роблений корпорацією Microsoft і стандартно використовується в ОС Windows

wma, wmv

QuickTime (англ. Quick Time - швидкий час)

Формат файлів, що базується на технології збереження і відтворен­ня відео- та звукових даних, яку було розроблено корпорацією Apple

mov

Flash відео

Формат файлів, що використову­ються зазвичай для розповсюджен­ня відео в Інтернеті. Характеризу­ється високим ступенем стиснення даних

flv

 

У зв'язку з тим що більшість аудіо- та відеоданих стискуються з використанням різноманітних алгоритмів (виконується кодування даних), для їхнього відтворення потрібно виконати декодування.

Програми, що містять алгоритми кодування і декодування мультимедійних даних, називають кодеками.

Кодеки входять до складу програм, що опрацьовують аудіо- чи відеофайли, а також можуть випускатися як додатковий набір програм, наприклад K-Lite Codec.

Ви вже ознайомилися з певними програмами для опрацювання мультимедійних даних - аудіо- та відеопрогравачами. Розглянемо більш загальну класифікацію таких програм.

  1. Робота у групах

Учні класу діляться на дві групи.

Завдання для І групи

Опрацювати у підручнику питання «Запис (захоплення) аудіо та відео, створення аудіо-, відеофрагментів», підготувати повідомлення на цю тему.

Завдання для ІІ групи

Опрацювати у підручнику питання «Засоби перетворення аудіо та відеоформатів», підготувати повідомлення на цю тему.

Виступи представників кожної із груп. Вчитель при потребі корегує та доповнює відповіді учнів.

ІV. Засвоєння нових знань, формування вмінь

  1. Інструктаж з БЖД
  2. Робота з комп'ютером

Завдання для І групи

  1. Запишіть у власному виконанні декламацію вірша Т. Г. Шевченка «Заповіт». Збережіть запис у вашій папці у файлі з іменем завдання 4.1.1.wav.
  2. Виконайте запис відео з вікна відео програвача під час відтворення ним файлу відео2.avi (Розділ4\Завдання 4.1\відео 2.avi) з використанням програми запису відео QIP Shot. Збережіть запис у своїй папці у файлі з іменем завдання 4.1.2.wmv.

Завдання для ІІ групи

  1. Запишіть у власному виконанні декламацію вірша Т. Г. Шевченка «Думи мої, думи мої…». Збережіть запис у вашій папці у файлі з іменем завдання 4.1.1.wav.
  2. Виконайте запис відео з вікна відео програвача під час відтворення ним файлу відео2.avi (Розділ4\Завдання 4.1\відео 2.avi) з використанням програми запису відео QIP Shot. Збережіть запис у своїй папці у файлі з іменем завдання 4.1.2.wmv.

 

  1. Виконання комплексу вправ для очей.

V. Підсумок уроку

Виконання інтерактивної вправи «Програми для роботи із звуковими та відеоданими» (http://LearningApps.org/watch?v=pm97g717c16 )

Оцінювання роботи учнів.

VІ. Домашнє завдання

Опрацювати §4.1 із підручника, виконати впр. 2 (с. 137).

 

1

 

docx
До підручника
Інформатика 8 клас (Ривкінд Й.Я., Лисенко Т.І., Чернікова Л.А., Шакотько В.В.)
Додано
4 листопада 2018
Переглядів
3969
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку