Формування історичних понять і термінів на уроках історії

Про матеріал
Цей матеріал учитель зможе використати під час вивчення нового матеріалу, коли учням потрібно пояснити те чи інше поняття чи термін, а також під час закріплення матеріалу. Можна також запропонувати учням дані завдання у вигляді історичного диктанту тощо.
Перегляд файлу

Поняття і терміни

                

6-7 класи

 

1. Рівень розвитку суспільства, коли між людьми виникає нерівність й утворюється держава, з’являються міста, писемність… ( цивілізація )

2. Людина, пристосовуючись до нових умов життя, також змінювалась. Щоб вижити ці люди об’єднувались у сталий колектив, що складався з кровно споріднених родичів - це…..(рід)

3. Близько 40 тис. років тому, за дослідженнями вчених, з’явилась людина нового типу. Сліди цієї людини було знайдено в печері Кро - Маньйон, на  півдні Франції. Ця людина жила в Європі, в тому числі і на території України. Умовна назва цієї людини ……. ( кроманьйонець )

4. Праця жінок давала можливість пережити важкі часи в разі невдач на полюванні. Усі члени роду добре усвідомлювали, хто його мати. Жінки відігравали виняткову роль у догляді за дітьми, підтриманні домашнього вогнища. За цих умов жінка відігравала провідну роль в людських колективах. Така форма суспільства отримала назву ………. ( матріархат )

5. Важливим у житті людей стало відкриття металів: спочатку це була мідь. Відкриття металів змінило роль чоловіка у розподілі праці суспільства і зумовило перехід до ………. ( патріархату )

6. Суспільство, яке навчилося забезпечувати себе продовольством, також здійснило перехід від привласнювального способу ведення господарства до відтворювального. Це було докорінним переворотом у розвитку трудової діяльності людей, тому вчені назвали цю подію ………. ( неолітична революція )

7. Визначити, про яку форму релігійних уявлень йдеться у наведених прикладах:

А) Орнамент на посуді, вишивка на рушнику - все це речі, яким стародавня людина приписувала захисні властивості. Для захисту від злих чар на тіло колись наносили татуювання, а обличчя розмальовували. Так виникла традиція наносити на обличчя косметику………. ( магія )

Б) Якось під час спекотного літа водойма, в якій жили черепахи, висохла. Тоді черепахи вирішили знайти собі нове місце для житла і вирушили в путь. Найтовстіша черепаха, щоб полегшити собі дорогу, зняла панцир. Так і йшла без панцира доти, доки не перетворилась на людину - предка роду Черепахи………. ( анімізм )

В) Майже всі місця на світі - небо, повітря, земля, гори і ліси - населені, за уявленням роду, різними духами, яких бояться і поважають……… ( фетишизм )

8. Назва цієї рослини, заростями якої густо вкрита долина Нілу, перекладається з давньоєгипетської як “царська”. Якби єгиптяни не навчились її так використовувати, то частина відомостей з історії цієї країни була б остаточно втрачена для нащадків…..

( папірус )

9. Цей пристрій був необхідний землеробу. За його допомогою зрошували сади, городи, до яких не доходила вода під час розливу Нілу…….. ( шадуф )

10. Держава, створена в результаті підкорення інших країн і народів………. ( імперія )

11. Поселення людей, які переселились на нову територію з іншої країни………. ( колонія )

12. Замкнені стани, які різняться своїм місцем в суспільстві Індії….

( варни )

13. На Русі напіввільні селяни, які брали у землевласника позику (купу) і за це мусили виконувати феодальні повинності……..

( закупи )

14. На Русі напівзалежні люди, які, уклавши угоду (ряд) з феодалом, відбували феодальну повинність…….. ( рядовичі )

15. Назва великого та впливового православного чоловічого монастиря, підпорядкованого безпосередньо вищій церковній владі……. ( лавра )

16. Вище звання православних єпископів…… (митрополит )

17. Церковно - адміністративний округ , яким завідує митрополит….. ( митрополія )

18. Форма правління, за якої найвища державна влада зосереджена в руках однієї особи - монарха, що управляє країною з одного центру…… ( централізована монархія )

19. Народні збори на Русі всього дорослого вільного чоловічого населення, на яких приймали рішення з важливих громадських і державних справ…… ( віче )

20. Спільне правління двох ( трьох ) політичних діячів…….

( дуумвірат ( тріумвірат ) )

21. Збори удільних князів Русі - України, які скликав великий князь київський без визначеної періодичності. Учасники з’їздів намагалися вирішувати найважливіші військові справи, погоджувати міжусобні суперечки тощо…… ( снеми князів )

22. Написи на шматках берести, корі берези, зроблені за допомогою спеціальних писал - загострених металевих паличок…. ( берестяні грамоти )

23. Кам’яні статуї, які встановлювали над курганами - похованнями половецької знаті…….. ( половецькі баби )

24. Поступове приєднання, включення земель однієї держави до іншої зі збереженням, переважно тимчасово, існуючих соціально - економічних відносин…… ( інкорпорація земель )

25. Об’єднання, союз на певних умовах держав під зверхністю одного монарха…… ( унія )

26. Слово тюркського походження, що означає вільну озброєну людину. Спочатку застосовувалось для жителів Дикого Поля, які на свій страх і ризик на цій території займались різними промислами. Згодом стало позначати соціальну верству…….

 ( козак )

27. Полонені, яких захоплювали турки й татари під час нападів на Велике князівство Литовське, Польщу, Московську державу…… ( ясир )

28.Привілейований стан у Польщі, Угорщині, Литві, на українських і білоруських землях. що в XIV - XVIII ст. входили до складу Польського королівства і Великого князівства Литовського. Належність до цього стану забезпечувала людині широкі права і привілеї. Головними обов’язками були - військова служба власним коштом і сплата невеликого грошового збору…….

 ( шляхта )

29. Найбільш знатні представники шляхти……… ( магнати )

30. Багатогалузеві господарські комплекси, які базувались на постійній щотижневій панщині залежних селян і були зорієнтовані на товарно - грошові відносини, хоча й зберігали риси натурального господарства……. ( фільварки )

docx
Додав(-ла)
Kokhanivska Katerina
Додано
1 березня 2021
Переглядів
457
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку