Формування національної свідомості школярів через систему виховної роботи педагога-організатора

Про матеріал
Опис досвіду впровадження учнівського самоврядування в освітній процес педагога-організатор Мирошниченко Вікторії Іванівни
Перегляд файлу

«Формування національної свідомості школярів через систему виховної роботи педагога-організатора».

Мирошниченко Вікторія Іванівна,

педагог-організатор

Ізюмської загальноосвітньої школи

І-ІІІ ступенів № 11 Ізюмської міської ради

Харківської області,

кваліфікаційна категорія спеціаліст

Національно-патріотичне виховання -   

це сфера духовного життя, яка проникає в усе,
що пізнає, робить, до чого прагне, що
любить і ненавидить людина, яка формується.

В.О. Сухомлинський.

Виховання – це процес систематичного, цілеспрямованого формування особистості, зумовлений законами суспільного розвитку, дією багатьох об’єктивних і суб’єктивних чинників. Процес виховання – цілісний процес, в якому тісно пов’язано безліч факторів: генетична спадковість; соціальна і культурна належність сім’ї; культурна традиція; професійний і соціальний статуси; особливості країни та історичної епохи; психічні особливості; світогляд; виховні впливи на людину з боку окремих груп людей чи соціуму в цілому.

Національне виховання – це виховання маленької особистості на культурно-історичному досвіді рідної країни, суспільства, його традиціях, обрядах, духовності. Завдання національно-патріотичного виховання навчати та ростити соціально активних, інтелектуально-творчих, духовних, наділених патріотичними почуттями, працьовитістю людей.

Патріотизм ( в перекладі з грецької «патріс») – це любов до рідної землі, Батьківщини, відданість Вітчизні. Для сучасного школяра – це відчуття того, що все що відбувається та буде відбуватися в країні залежатиме саме від нього.

Основним методом формування національно-патріотичного виховання є залучення учнів у різні види діяльності з власним правом вибору, а саме: шкільне та місцеве самоврядування, співпраця з міськими організаціями, активна участь у громадському житті школи та міста. На базі нашої школи з 2013 року функціонує учнівська організація шкільного самоврядування «Слобожанська Юнь». Через роботу департаментів в учнів формуємо ціннісні ставлення до соціуму, культурних, історичних та духовних надбань нашого краю. На рахунку наших «слобожанчат» чимало добрих, цікавих та корисних справ:

  1. Департаменти Правопорядку та Охорони підручників: стежать за самообслуговуванням в класах; організовують чергування учнів у школі; ведуть облік і виявляють причини пропусків уроків; інформують шкільну раду профілактики правопорушень; контролюють стан шкільного майна та підручників, проводять рейди-перевірки.
  2. Департаменти Освіти та Інформації: залучають учнів до гурткової роботи та секцій МАН, співпрацюють з вчителями в організації тематичних вечорів, предметних олімпіад, організовують перевірку ведення зошитів і щоденників, слідкують за дотриманням учнями «Правил учнів», щомісячно займаються підготовкою журналістської інформації в газету “Нове покоління”.
  3. Департаменти Музичного оформлення, Художнього оформлення та Культури: готують інформацію про події в світі, країні; долучаються до підготовки свят і тематичних вечорів, шкільних та міських етапів конкурсів, відпочинку, виставок; співпрацюють з молодіжними організаціями міста; розподіляють доручення з підготовки до свят шкільного і народного календаря, оформлюють стіннівки. Активно проводиться допомога класним керівникам у проведенні Свята до Дня Святого Валентина, Свята до 8 Березня, свята «День відкритих дверей», Свята до Дня вчителя, Новорічного КВК. Проводяться заходи до Дня пам’яті жертв голодомору, Дня визволення України від нацистських загарбників, Дня Героїв Небесної Сотні, Дня Соборності України, Міжнародного дня рідної мови та ін.
  4. Департаменти Охорони Здоров’я та Спорту: займаються пропагандою здорового способу життя серед учнів, слідкують за дотриманням чистоти й порядку у шкільних приміщеннях, зовнішнім виглядом учнів; допомагають у проведенні спортивних змагань; планують походи та поїздки. Протягом року активно агітують за активний здоровий спосіб життя, допомагають в проведенні шкільних і міських спортивних змагань (футбол, волейбол), відзначення Дня Збройних Сил, Дня цивільного захисту.
  5. Департамент Екології: залучає учнів до дбайливого ставлення до природи, сприяє озелененню класних кімнат і шкільних приміщень; проектує роботу зі збереження чистоти довкілля; допомагає озеленювати територію школи. Протягом вересня – жовтня займається озелененням шкільних приміщень (конкурс на кращий клас), впорядковує квітник біля школи.
  6. Департамент “Милосердя”: здійснює волонтерську роботу, проводить роботу з ветеранами.

Всі ці заходи виховують глибокі патріотичні почуття, бо патріотизм –це найперша ознака цивілізованої людини, це не лише любов, але й високий обов’язок кожного громадянина своєї держави.

Патріотами не народжуються, ними стають!

 

docx
Додано
22 лютого 2019
Переглядів
1036
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку