Формування правильної постави.

Про матеріал
Постава – звичне положення тіла людини під час стояння, ходьби, сидіння. Формується в процесі росту, розвитку, виховання. Може бути правильною і неправильною. Це залежить від того наскільки злагоджено працюють м'язи, які підтримують тіло у вертикальному положенні.
Перегляд файлу

                        Формування правильної постави.

Постава – звичне положення тіла людини під час стояння, ходьби, сидіння. Формується в процесі росту, розвитку, виховання. Може бути правильною і неправильною. Це залежить від того наскільки злагоджено працюють м'язи, які підтримують тіло у вертикальному положенні.

Сформувати правильну поставу допомагають фізичні вправи двох видів. Перший вид – це вправи з предметами на голові та вправи, які виконують біля вертикальної площини. Другий вид – це вправи, спрямовані на розвиток та зміцнення м'язів, які підтримують тіло у вертикальному положенні ( м'язи шиї, спини, живота, стегон, гомілок, стопи).

Вправи з предметами на голові допомагають навчитися зберігати правильне положення голови й плечей. А це дуже важливо. Нахилиш голову вниз і мимоволі починаєш горбитися. Коли піднімає голову й дивишся прямо перед собою, то плечі ніби самі по собі відводяться назад, а спина  випрямляється.

Але без спеціального контролю людині трудно зрозуміти чи правильно вона тримає голову. Вправи з предметами на голові сприяють такому контролю. Тривалий час утримувати на голові предмет, наприклад 2-3 хвилини, можна тільки при правильному  положенні голови.

Для виконання вправ вправ з предметом потрібно зшити мішечок або підібрати плоский предмет вагою не менше 100г.

Стань біля вертикальної стіни так, щоб торкатися її потилицею, лопатками, п'ятами. Запам'ятай правильне положення. Положи на голову предмет і відійди від стіни. Виконуй ходьбу, повороти, рухи руками та ногами. З часом ускладнюй вправи. Тривалість одного підходу 2-3хвилини. Виконай 2-3 підходи. Час від часу використовуй вертикальну площину для контролю за поставою. Деякі вправи з предметом на голові можна виконувати не підходячи від вертикальної площини: почергове піднімання колін, відведення правої (лівої) ноги в сторону, присідання.

Різні вправи з предметом на голові та біля вертикальної площини потрібно виконувати протягом півтора-двох місяців. Тільки у такому випадку підтримування у правильному положенні голови й тіла стане звичним. Але утримувати довгий час правильну позу без сильних м'язів неможливо. Тому одночасно виконуй вправи для зміцнення м'язів шиї, голови, живота, ніг. Виконуй вправи з гімнастичною палицею.

Підтримування достатнього обсягу рухової активності та високого рівня фізичної підготовленості, як правило, є достатніми  умовами формування правильної постави.

Якщо дефекти постави уже сформувалися потрібно виконувати спеціальні лікувальні вправи. Їх можна знайти в посібниках з лікувальної фізкультури. В цьому матеріалі наведено для прикладу приблизний зміст заняття для лікування сколіозу.

Декілька порад:

  1. Старайся виконувати вправи, роботу вдома почергово почергово правою і лівою.
  2. Спи на твердій постелі та низькій подушці.
  3. Не сиди довго в одній позі. Використовуй для роботи і відпочинку різноманітні пози.
  4. Не носи портфель чи інші речі в одній і тій же руці.
  5. Під час підготовки уроків став ноги на невелике підвищення. Так зручніше сидіти.
  6. Під час читання, перегляду телепередач, роботи з комп'ютером сиди рівно, спираючись на спинку стільця. Не сиди, підігнувши під себе ноги.
  7. При нагоді ходи босоніж. Корисно бігати босоніж по піску. Це позитивно впливає на поставу, розвиває м'язи стопи і гомілки.

Запам'ятай! Неправильна постава негативно впливає на хребет і внутрішні органи, спричиняючи їх захворювання.

Запитання для самоконтролю.

  1. Які види фізичних вправ спряють формуванню правильної постави?
  2. Як перевірити правильність постави біля вертикальної площини?
  3. Скільки часу потрібно виконувати спеціальні вправи для формування звички підтримувати правильну позу?

Завдання!  Прийми правильну позу біля вертикальної площини. Запам'ятай м'язові відчуття. Відійди та виконай декілька загальнорозвиваючих вправ. Тепер постарайся по памяті відтворити попереднє положення тіла. Перевір біля вертикальної площини чи це тобі вдалося. Зроби висновки.

docx
Додано
7 травня
Переглядів
25
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку