ФОРМУВАННЯ ТВОРЧОЇ ОСОБИСТОСТІ НА УРОКАХ ФІЗИКИ

Про матеріал
Вивчення фізики, як і будь-яких інших предметів, основним із своїх завдань має розвиток в учнів природних нахилів та формування їхніх творчих здібностей. Матеріал презентації на основі теми "Виштовхувальна сила. Закон Архімеда" дає можливість вчителю надати учням експериментальних умінь планувати та проводити фізичні дослідження, досліди та експерименти, коректно здійснювати фізичні вимірювання та здійснювати обробку їх результатів. В презентації представлені цікаві завдання для розвитку творчих здібностей учнів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ФОРМУВАННЯ ТВОРЧОЇ ОСОБИСТОСТІ НА УРОКАХ ФІЗИКИ Кириленко М. І.

Номер слайду 2

Результатом співпраці вчителя та учнів має стати особистість, наділена гнучким розумом, швидкою реакцією на все нове та вмінням застосовувати набуті знання на практиці. Вивчення фізики, як і будь-яких інших предметів, основним із своїх завдань має розвиток в учнів природних нахилів та формування їхніх творчих здібностей.

Номер слайду 3

Тому, основними завданнями навчання учнів фізиці, я вбачаю у: виробленні всебічного розвитку розумових здібностей учнів; оволодінні учнями методами, прийомами та алгоритмами розв’язання фізичних задач; формуванні в учнів творчих здібностей, розвитку їхніх природних нахилів і задатків; набутті учнями експериментальних умінь планувати та проводити фізичні дослідження, досліди та експерименти, коректно здійснювати фізичні вимірювання та здійснювати обробку їх результатів, працювати в команді; набутті учнями компетентностей, завдяки яким молоді люди зможуть самовизначитися в сучасному постіндустріальному суспільстві.

Номер слайду 4

В підлітковому віці спостерігається потреба у створенні власного світогляду, спрямованість на самоствердження в суспільстві. З огляду на це продуктивними у цьому віці є уроки, які залучають підлітка до діяльного розв’язання завдань та проблем творчого характеру. Творча робота на уроках фізики стає органічною складовою освітнього процесу, завдяки якому розвиваються наступні творчі здібності: -чутливість до протиріч, постановка та розв’язування проблеми; -використання альтернативних шляхів пошуку інформації; -здатність ризикувати; -дивергентне мислення (швидкість, гнучкість, оригінальність, нестандартність); -багата уява і розвинута інтуїція.

Номер слайду 5

1. ТІЛО, ЗАНУРЕНЕ У РІДИНУ Тема «Закон Архімеда» 7 клас З якими тілами взаємодіє тіло? Земля Рідина Куди прикладена і як направлена сила з боку Землі? Чому дорівнює за величиною? Куди прикладені і як направлені сили, що діють на тіло з боку рідини? Чи можна деякі з них не враховувати при визначенні результуючої сили? Чому?

Номер слайду 6

2. ЗАКОН АРХІМЕДА Тема «Закон Архімеда» 7 клас Чим визначається сила тиску? Чим визначається тиск? S Чому дорівнює їх рівнодійна? Це і є сила Архімеда! F2

Номер слайду 7

ПРИКЛАДИ ЦІКАВИХ ЗАВДАНЬ СИЛА АРХІМЕДА У ЛІФТІ Тема «Закон Архімеда» 7 клас Кожен з вас відчував, як у ліфті, що починає або закінчує рухатися «підкидує» вгору чи «вдавлює» у підлогу. Як ви гадаєте, що буде з тілом, зануреним у воду, якщо ліфт розпочне рух? Тіло буде занурене так само, бо воду, також «підкидає» і «вдавлює»!

Номер слайду 8

ЧИ ДІЄ СИЛА АРХІМЕДА? Тема «Закон Архімеда» 7 клас Спробуйте вдома взяти тіло, яке легше за воду і має рівну гладеньку поверхню (наприклад CD-диск) і притисніть його до рівного гладенького дна посудини з водою. Чому тіло залишається біля дна, хоча якщо його залишити десь у об`ємі посудини, воно швидко піднімається на поверхню?

Номер слайду 9

ТАК ПЛАВАЄ ЧИ ТОНЕ? Тема «Закон Архімеда» 7 клас Домашнє завдання : Запропонуйте метод знаходження густини пластиліну.

Номер слайду 10

ІНТЕГРОВАНІ ЗАДАЧІ (НА СКЛАДАННЯ ТА РОЗВ`ЯЗАННЯ) Тема «Магнітне поле» 11 клас

Номер слайду 11

Тема «Закони Ньютона» 10 клас Скласти опорний конспект у вигляді системно-узагальнюючої таблиці.

Номер слайду 12

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

ppt
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
До уроку
§ 31.Виштовхувальна сила в рідинах і газах
Додано
21 листопада 2023
Переглядів
202
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку