Фрагмент уроку із віршем на тему "Твердість води та способи її усунення"

Про матеріал
У час, коли учні вимушені працювати самостійно над вивченням окремих тем, вважаю за доцільне подання матеріалу у цікавій, неординарній формі для кращого розуміння й сприйняття. Учні 11 класу вивчають тему Твердість води. У підручнику достатньо матеріалу. А якщо дізнатись про жорсткість води за допомогою вірша? Ділюся власним напрацюванням.
Перегляд файлу

Жорсткість (твердість) води

  • Про твердість води хочу вам розказати.

Що це таке – всі ви маєте знати.

  • Знаєм! Бо взимку вода замерзає:

Снігом стає або льодом буває.

 

Взимку, коли є мороз надворі,

Стане водою тверда – знають всі!

  • Лід або сніг – агрегатний це стан;

Твердість чи жорсткість води – інший план.

 

Добрий розчинник вода – всім відомо,

Солі є в ній у річках, в морі, й вдома.

Йони  Са2+ та  Мg2+ вкрай підступні, коварні,

Приносять  проблеми вони непоправні.

 

Жорсткість бува тимчасова й постійна,

Людям й машинам це шкода рушійна.

Солі невидимі ці, не знайдеш;

В чайник заглянеш – все вмить осягнеш.

 

  • Як же позбутись халепи цієї?
  • Способи є! Вивчи, знай, вмій ладити з нею.

Воду доцільно нам всім кип’ятити,

Воду «зм’якшити» і потім лиш пити.

 

Мило чи сода, вапно теж поможуть,

Йони шкідливі так в осад положать.

Ти напиши ці реакції, знай,

Воду (рідку) зм’якшуй і споживай.

Н.І.Сопилюк, 17.03.2020

 

При нагріванні води, що має карбонатну твердість, утворюється осад карбонатів кальцію і магнію і виділяється СО2:

Са(НСО3)2.= СаСО3 + СО2­ + Н2О.

Через це карбонатну твердість називають тимчасовою. Твердість води, яка залишається після кип’ятіння, називають постійною.

За твердістю воду умовно поділяють на м’яку, середню, тверду і дуже тверду. Морська вода завжди значно твердіша, ніж прісна.

Тверда вода непридатна для багатьох технічних завдань. При її використанні у парових котлах стінки вкриваються накипом, що погіршує теплопередачу, веде до утворення тріщин. Тверда вода не придатна для прання тканин, варіння мила. Вона не дає піни з милом, оскільки розчинні натрієві і калієві солі вищих жирних кислот з мила переходять у нерозчинні солі кальцію та магнію:

17Н35СООNa + CaSO4 = Ca(С17Н35СОО)2 + Na2SO4.

    натрій стеарат                            кальцій стеарат

У зв’язку з цим проводять пом’якшення води – видалення солей магнію і кальцію. Пом’якшення буває фізичне і хімічне.

При хімічному пом’якшенні у воду додають осаджувачі – найчастіше соду NaНCO3 і вапно Ca(ОН)2. При цьому відбуваються реакції:

Ca2+ + HCO3 = CaCO3 + H+,                   Mg2+ + Ca(OH)2 = Mg(OH)2 + Ca2+.

Іноді для видалення іонів Mg2+ і Са2+ воду пропускають через шар іоніту (катіоніту) – проводять іонообмінну очистку. Катіоніт – сполука типу Na2R, де R – органічний залишок, у якому натрій може замінятись на іони магнію або кальцію:

Na2R + Са2+ = СаR + 2Na+.

До фізичних методів пом’якшення води належать електродіаліз, магнітна та ультразвукова обробка.

Найчастіше пом’якшення води проводять у кілька етапів:

  1. кип’ятінням усувають тимчасову твердість;
  2. додаванням кальцій гідроксиду та соди – постійну твердість;
  3. для додаткового пом’якшення воду пропускають через катіоніт.

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кузьменко Ольга Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
18 березня 2020
Переглядів
746
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку