Фрагмент уроку "Оздоблення виробів з фанери"

Про матеріал
Коли ознайомитися з матеріалом учні навчаться правильно обирати види та способи оздоблення виробів з деревини та деревинних матеріалів, підбирати та використовувати лакофарбові матеріали.
Перегляд файлу

Фрагмент уроку у 5 класі на тему: «Оздоблення виробів з фанери».

Оздоблення кухонної дошки.

  1. Мотивація навчальної діяльності учнів (2 хв.).

Коли ми ознайомимось з темою уроку та виконаємо практичне завдання ми навчимося правильно обирати види та способи оздоблення виробів з деревини та деревинних матеріалів, підбирати та використовувати лакофарбові матеріали. Нові знання та уміння стануть у нагоді в майбутньому житті для реалізації власного хобі.

IV. Вивчення нового навчального матеріалу.

1. Види оздоблення виробів із фанери та ДВП.

Узагальнено всі види оздоблення можна поділити на такі: прозоре, непрозоре та художнє.

До прозорих видів оздоблення відносять лакування.

  •  називають розчин плівкоутворюючих речовин в органічних розчинниках або воді, що після висихання утворює тверду прозору однорідну плівку.

Головною метою прозорого лакування є збереження та виявлення природної текстури та кольору деревини.

До художнього оздоблення виробів з деревинних матеріалів відносять також випалювання та розпис.

Так як вам у 5 класі важко власноруч створити красиві малюнки, ми з вами вивчимо техніку декору «декупаж». Яка дозволить вам створювати чудові малюнки на виробах.

2. Історія виникнення декору «декупаж».

Декупаж (фр. decouper – вирізати) – декоративна техніка по тканині, посуді, меблям, що полягає в скрупульозному вирізанні зображень з паперу, які потім наклеюються або прикріплюються іншим способом на різні поверхні для декорування. Витоки декупажу – у Середньовіччі. Як вид мистецтва він перший раз згадується наприкінці XV століття в Німеччині, де вирізані малюнки почали використовувати для того, щоб прикрашати меблі. Пік захоплення цією технікою настав у XVII столітті у Венеції, коли в моду ввійшли меблі, інкрустовані в китайському або японському стилі. Венеціанські майстри вирізали зображення, наклеювали їх на поверхню меблів і вкривали для захисту кількома шарами лаку.

Шляхом такої аплікації меблярі  імітували дорогі східні інкрустації, що було значно дешевше, однак, користувалося не меншим попитом. Згодом це мистецтво в Італії стало іменуватися «мистецтво бідних». Нині такі меблі вкрай рідкісні і коштують  дуже дорого, і цей стиль наслідують багато сучасних меблевих дизайнерів.

Перевагою даної техніки є те, що її можна застосовувати на різних поверхнях. Декупаж нагадує старовинну техніку. Особливо популярний цей декор при створенні предметів в вінтажному стилі..

Практична робота.

Оздоблення кухонної дошки декором «деку паж».

Щоб приступити до виконання оздоблення технікою «декупаж», вам знадобиться:

  • обрати предмет, на якому ви будете використовувати дану техніку. Це у нас кухонна дошка;
  • вибрати картинки для декупажу. Їх можна вирізати з газет або журналів, книг, серветок, листівок, фотографій і навіть з тканини або мережива або купити спеціальні серветки або карти для декупажу. Ми обрали трьохшарові серветки;
  • приготувати необхідні інструменти. Вам знадобляться ножиці . Клей можна взяти звичайний (ПВА) або придбати спеціальний клей для декупажу. Для видалення надлишків клею запасіться старими ганчірочками, губками або м'яким папером. Для вирівнювання декупажу вам знадобиться спеціальний лак (поліуретанові, акрилові аерозолі і т.д.).

Коли ви запаслися всіма необхідними матеріалами, можна безпосередньо переходити до виконання роботи.

1.Зачистити виріб шліфувальною шкуркою.

2.Протріть виріб вологою серветкою. Перед роботою предмет повинен бути сухим і чистим.

3.Прогрунтуйте дошку білою сніжкою. Дайте висохнити.

4.Акуратно виріжте малюнок для декупажу з серветки.

5.Намітьте місце розміщення картинки на вашому предметі.

6.Тепер необхідно приклеїти малюнок до вибраного предмету. Для цього покладіть вибраний малюнок на цупку клейонку. Змастіть клеєм і картинку і місце її прикріплення на предметі.

7.Переверніть клейоночку з малюнком до місця розташування на дошці.

8.Розгладьте за допомогою ганчірочки або паперової серветки складочки, які утвоилися.

9.Зніміть акуратно клейоночку з дошки не зачепивши малюночка.

10.Приберіть надлишки клею.

11Зачекайте, поки клей висохне.

12. Дорозмалюйте  дошку фарбами відповідними до вашої композиції на дошці.

13.Нанесіть в якості закріплення і в завершенні роботи лак. Лак зазвичай наносять в декілька шарів. Кожен шар повинен добре просохнути, перш ніж за ним піде наступний.

Отриманий виріб повинен виглядати як розмальований. В ідеалі не повинно бути видно різаних ліній. Чим товща вирізана картинка, тим більше шарів лаку необхідно нанести, щоб замаскувати її лінії вирізки.

Ось декілька зразків декорованих предметів.

 

http://pozashkillya.ostriv.in.ua/images/publications/4/12067/content/8.jpg

Картинки по запросу правила декупажа для початківця

 

Картинки по запросу правила декупажа для початківця

 

Поточний інструктаж.

Цільові обходи робочих місць з метою надання допомоги учням у виконанні роботи, контролю організації робочого місця, виборі техніки оздоблення, інструментів та пристосувань. Особливу увагу слід звернути на дотримання правил техніки безпеки (робоча зона, користування інструментом) та зосередити увагу учнів на тому, що роботу слід виконувати не поспішаючи, дотримуючись технологічних правил. Пояснити учням, що від дотримання технологічної послідовності виконання  залежить якість оздоблення та зовнішній вигляд (естетичність) виробу.

 

 

docx
Додано
6 березня 2023
Переглядів
240
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку