Франція. Сектори економіки

Про матеріал
Розділ ІІ. Європа. Презентація до уроку в 10 класі за темою "Франція. Первинний та вторинний сектори економіки. Особливості постіндустріального розвитку країни".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Франція. Сектори економіки. Білан Дар'я Володимирівна

Номер слайду 2

Завдання уроку:схарактеризувати домінуючі складники секторів господарства Франції; дати оцінку розвитку господарства; визначити галузеву та територіальну структуру промисловості, особливості сільського господарства, транспортну інфраструктуру, зовнішньоекономічні зв'язки;

Номер слайду 3

План1. Особливості сучасного постіндустріального розвитку.2. Домінуючі складники третинного сектору.3. Промислові виробництва країни.4. Особливості аграрного сектору5. Характерні риси просторової організації господарства6. Зовнішні економічні зв’язки

Номер слайду 4

Особливості сучасного постіндустріального розвитку країни   Франція – високорозвинута постіндустріальна держава. Вона посідає 15-те місце за ВВП на душу населення серед країн Європи та 22-ге – в світі.        У французькій економіці значною є частка іноземного капіталу, зокрема, у промисловості – до 40 %, сфері послуг – 9 %, в інформатиці та інших новітніх виробництвах – понад 50 %. На підприємствах з іноземним капіталом працює понад 20 % населення. За розмірами іноземних інвестицій у національну економіку Франція посідає 3-тє місце в світі. США та Німеччина найбільше інвестують в країну. 

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Найбільше значення має фінансово-кредитна система. Провідне місце в ній посідає банківський сектор. Основна частина банківських операцій припадає на три банки: «Банк насьональ де Пари», Crédit Lyonnais і Société Générale.

Номер слайду 7

Французька система освіти вважається однією з найкращих у світі. Основна її особливість – доступність безкоштовного навчання в державних вищих навчальних закла-дах. Щорічно на освіту витрачається близько 6 % ВВПТоп-200 найкращих університетів Європи – це 15 французьких вишів: університети Парижа, Ліона, Марселя, Бордо, Страсбурга, Монпельє, Тулузи.

Номер слайду 8

Туризм

Номер слайду 9

Усе це зумовлює розвиток екскурсійно-пізнавального, лікувально-оздоровчого, спортивного та інших видів туризму в країні. Найпопулярнішими для туристів місцями у Франції є Париж з його околицями (Іль-де-Франс), Ніцца, Ліон, Руан, Страсбург, Ла-Рошель, Лурд, Бордо, Марсель. Париж називають «світовою столицею туризму».

Номер слайду 10

Франція – батьківщина швидкісних залізниць у Європі

Номер слайду 11

Мережа залізниць

Номер слайду 12

Морський флот

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Промислове виробництво. Провідними галузями промисловості є: машинобудування та хімічна промисловість.

Номер слайду 15

Працюємо в групах

Номер слайду 16

Франція посідає 9те місце за виробництвом електроенергії. Займає 20% світового експорту електроенергії. Структура виробництва електроенергії у Франції

Номер слайду 17

Електростанції Франції

Номер слайду 18

Карта розміщення АЕС у Франції

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Суднобудівна промисловість одна з лідируючих у світі. Авіаносець Шарль де Голь. Фрегат ВМС Франції

Номер слайду 21

Десантний корабель - Містраль

Номер слайду 22

Електроніка

Номер слайду 23

Легка промисловість це виробництво тканин, тут країна посідає ІІІ місце в Європі. Франція є столицею моди

Номер слайду 24

Виноградник ФранціїСири Франції

Номер слайду 25

Номер слайду 26

За хімічною промисловістю займає 4 місце у світі. Парфуми «Крістіан Діор» та «Шанель» є найпрестижнішими.

Номер слайду 27

Найбільша сільськогосподарська держава в ЄС. Землі Франції поділяються на: Орні (64%)Пасовища (32%)Сади та виноградники (3,5%)Виноробна ( ІІ місце в світі), молочна, м’ясна (найбільший виробник сиру, масла й м’ясопродуктів у Європі), цукрова (І в світі за виробництвом цукру з буряків).

Номер слайду 28

Тваринництво становить 45% у структурі с/г. Розведення великої рогатої худоби, свинарство і конярство. Жителі узбережжя Атлантичного океану займаються риболовством.

Номер слайду 29

Рибальство проходить на невеликих кораблях

Номер слайду 30

Устриці та жаби 90% світового виробництва

Номер слайду 31

Іль-де-Франс – найпотужніший економічний осередок Франції. Він займає 2 % тери-торії країни, там проживає 23 % населення, яке забезпечує виробництво 30 % ВВП. На цій території зосереджено 60 % вишів, 40 % наукових працівників, тисячі високотехно-логічних підприємств, 37 % менеджерів і керівників підприємств, 18 з 20 найбільших фінансово-промислових груп і 48 з 50 найбільших компаній Франції.

Номер слайду 32

Тут розташований найбільший діловий центр сучасної Європи – паризький район «науки і промисловості» Ла Віл’єт. Іль-де-Франс – найбільший в світі центр туризму, проведення конференцій та виставок, найбільший в Європі технополіс.

Номер слайду 33

3. Зовнішньоекономічні зв’язки. За обсягом товарообігу посідає 4-5 місце у світі. В експорті переважає продукція промисловості 80 %. В торгівлі велике значення має морський транспорт. Порт Кале. Порт Марсель

Номер слайду 34

Основними експортними товарами є машини і транспортне обладнання, літаки, військо-ва техніка, пластмаси, хімікати, фармацевтика, залізо і сталь, напої. Франція є провідним експортером атомних технологій та технології зберігання радіоактивних від-ходів. Країна належить до найбільших імпортерів енергоресурсів, особливо нафти, що її завозить переважно з Алжиру і країн Перської затоки. Імпортуються також природний газ і вугілля. Природний газ надходить з Нідерландів, Росії та Алжиру. З інших товарів імпортуються машини та обладнання, транспортні засоби, споживчі товари, літа-ки, хімічні речовини.

Номер слайду 35

Франція не є найбільшим торгівельним партнером України, проте в останній рік товарообіг росте.

Номер слайду 36

Підсумки 1. Які показники розвитку банківської сфери і туризму підтверджують їхні провідні позиції в економіці Франції?2. Які особливості транспортної системи країни?3. Чим відрізняється і що має спільного машинобудування Франції і Німеччини?4. Поясніть переваги аграрного сектору країни.5. Користуючись додатковими джерелами інформації, підберіть факти, що свідчать про співробітництво України і Франції.

Номер слайду 37

Домашнє завдання Опрацюйте відповідний матеріал підручника параграф 12. 2. Виконайте завдання контурної карти «Франція» (посібник «Контурні карти із завданнями»). 3. Випереджальне завдання. Підготуйте візитну картку Великої Британії.

pptx
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
3 грудня 2020
Переглядів
24686
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку