Практична робота № 3.
Порівняння продовольчого кошика жителів країн Західної та Східної Азії
Мета роботи: сформувати знання про продовольчий кошик та особливості його складу в Західній та Східній Азії на прикладі Туреччини та Китаю.
З'ясувати особливості використання продуктів харчування та їхнє значення в продовольчому кошику жителів країн Західної та Східної Азії.
Формувати вміння порівнювати продовольчий кошик жителів країн Західної Азії на прикладі Туреччини та Східної Азії на прикладі Китаю ; виявляти спільні та відмінні риси, використовувати можливості мережі Інтернет, довідкової літератури .
Тема уроку : Практична робота № 3
Тема : «Порівняння продовольчого кошика жителів країн Західної та Східної Азії»
Мета роботи: сформувати знання про продовольчий кошик та особливості його складу в Західній та Східній Азії на прикладі Туреччини та Китаю.
З’ясувати особливості використання продуктів харчування та їхнє значення в продовольчому кошику жителів країн Західної та Східної Азії.
Формувати вміння порівнювати продовольчий кошик жителів країн Західної Азії на прикладі Туреччини та Східної Азії на прикладі Китаю ; виявляти спільні та відмінні риси, використовувати можливості мережі Інтернет, довідкової літератури .
Завдання 1. Дайте визначення. Що таке споживчий кошик та прожитковий мінімум?
Споживчий кошик - це набір товарів, що характеризує типовий рівень і структуру місячного (річного) споживання людини або сім'ї.
Прожитковий мінімум - це вартісна величина достатнього для забезпечення нормального функціонування організму людини, збереження його здоров'я, набору продуктів харчування, а також мінімального набору непродовольчих товарів та мінімального набору послуг, необхідних для задоволення основних соціальних і культурних потреб
Завдання 2. Оберіть по одній країні Західної та Східної Азії. За допомогою різних джерел інформації, визначте, яким є склад споживчого кошика товарів жителів обраних країн.
Завдання3 Заповніть таблицю:
« Набір продуктів харчування та їхнє значення в продовольчому кошику жителів країн Західної та Східної Азії.».
Назва товару продовольчого кошика |
Особливості використання продуктів харчування та їхнє значення в продовольчому кошику жителів країн Західної та Східної Азії. |
|
Західна Азія Тереччина
|
Східна Азія Китай
|
|
Хлібні продукти
Макаронні вироби |
УТуреччині дуже популярні борошняні вироби. Без хліба не подають жодної страви. Хліб печуть звичайний білий, плоскі коржі, посипані насінням сезаму; виробляють тонесенькі широкі пласти тіста в товщину паперового листа. Тонкі коржі на воді з доданням солі (юфка) – основа національних листових пирогів. Тісто, заквашене на воді, оцті, яйцях, молоці, йогурті, оливковому чи вершковому маслі готують з м’ясним, рибним. Посідають значне місце в харчуванні вироби з пшеничного борошна, зокрема хліб у вигляді коржів, які випікають у спеціальних печах. Із пшениці виготовляють такі всесвітньовідомі каші,як булгур і кус- кус В більшості турецьких закусочних пропонується піта – товстий м’який коржик з дріжджового тіста на кшталт лавашу. У ресторанах, що спеціалізуються на піті, коржі подають з запеченим всередині сиром, м’ясним фаршем, овочами, гострим фалафелем та іншими інгредієнтами. На базарах можна придбати білий хліб екмек або чорний хліб сомун, що випікаються за домашніми рецептами. На кожному кроці, в тому числі і вуличними торговцями, продається хрусткий симіт – круглий бублик, посипаний кунжутом. Симіт звичайно подається окремо, але нерідко його можна придбати з желе, джемом або сиром на сніданок до чаю.
|
Великою популярністю у китайців користуються страви з виробів із борошна. Серед них: коржики, парові хлібці (пампушки), пельмені (баоцзи).Класика китайської кухні. Пухкі і неймовірно ніжні булочки приготовлені на пару з повною смаку м'ясною начинкою ,солодкі булочки в олії Існує звичай до Нового року готувати стільки пиріжків, пампушок, різноманітних смажених страв, щоб їх вистачало на місяць. Це — пампушки на пару, пампушки з фініками, овочеві пиріжки і пиріжки з цукром
|
Місцеві жителі їдять макарони виробника фірма SELVА (Туреччина) просто відвареними, настільки вони мають неймовірний смак .Виготовлені з пшениці твердих сортів (дурум). Коли варяться-прозорий світлий бульйон, не злипаються, не розварюються. |
Посідають значне місце в харчуванні, найбільш популярна локшина( утому числі швидкого приготування) , яка може виготовлятися з пшеничного , кукурудзяного,, гречаного борошна, із суміші крохмалю, рисового борошна, й клейкого рису. Локшина може подаватися в гарячому прозорому бульйоні ,холодною з овочами, теплою зхолодною соєвою підливою. |
|
Крупи |
Широко використовують рис, для плову, як правило, довгастий та тонкий сорт, дрібним заправляють супи та готують фарш для долми. Пшеницю застосовують в крупномеленому виді. |
Основа китайської кухні — рис, який заміняє китайцям хліб. З рису варять і розсипчасту кашу (дань), і дуже рідку (дамічжоу), варять без солі і подають в піалі. Рис та макаронні вироби використовують у якості гарнірів до багатьох страв. У багатьох місцях рисова каша, приготовлена різними способами, замінює китайцям хліб.
|
Овочі |
Широко застосовують овочі та зелень: баклажани, томати, кабачки, солодкий перець. овочі (шпинат, баклажани, артишоки, перець, томати) Відомо більш 40 видів баклажан, які турецькі господині застосовують у кулінарії. Популярні артишоки. Невід’ємні компоненти турецьких страв - часник і цибуля. В турецькій кухні цибуля відіграє особливу роль. Біла і червона, зелена і ріпчаста вона входить до складу практично всіх страв чи застосовується для приготування окремого гарніру.Вироби з овочів у Туреччині поділяються на два типи: тушковані у власному соку з оливковою олією і фаршировані, а потім обсмажені (або запечені). Жарені, тушковані, запечені, фаршировані баклажани – саме характерні страви для турецької кухні. Вони чудово смакують до гострих та пряних турецьких приправ. |
Самий розповсюджений овоч – так звана китайська капуста, дещо середнє між салатом-латуком і селерою. Велике місце в китайській кухні займають овочі. Найбільш широко використовують капусту (салатну китайську, білокачанну, сичуаньську), батат, картоплю, редьку різних видів, зелений цибуля -батун, часник, томати, перець, шпинат, зелені стручки квасолі й ін. Популярні товсті молоді паростки бамбука у відварному вигляді, гарнірах і консервах. Овочі у великій кількості маринують, солять у соєвому соусі, квасять і сушать. Вони слугують основною закускою до каш, особливо засолені в соєвому соусі редька і салатна капуста.
|
Баштанні |
На турецьких базарах можна купити кавуни, дині.. |
Найбільший "виробник" кавунів у світі – Китай. |
Картопля |
Борек. Турецький пиріг, який готується різними способами. Найголовніше в ньому – багато начинки з картоплі, м’яса, шпинату, сиру, фаршу. Начинка може завертатися в тісто або ж укладатися між шарами пирога. |
У Китаї спостерігається тривале і стабільне збільшення обсягів виробництва картоплі, за обсягами збору цієї культури Китай вийшов на перше місце в світі, проте країна поки що відстає за показниками врожайності Середньорічне споживання картоплі на душу населення Китаю становить лише 41,2 кг, що значно нижче показників країн Європи та Америки. |
Фрукти |
Туреччина – батьківщина абрикосів, черешні, інжиру. Фрукти їдять свіжими і сушеними, готують з них варення.і джемом. Вирощують мандарини, персики, яблука, груші., інжир,мушмула,айва, апельсин, , фундук, диня. |
Китайці люблять фрукти. Люблять вони їх є і в повсякденному житті і накривати ними банкетні бенкету, люблять навіть дарувати величезні фруктові кошики в якості подарунків на свята, причому не в якості доповнення до основного подарунка, а саме в якості головного подарунка! Вважається, що з такою кошиком, ви приносите в будинок здоров'я і довголіття .
Серед дарів природи Китаю зустрічаються багато екзотичних фруктів:ананаси,авокадо,гуава, джекфрут,ківі,лічі( китайська слива), манго банани ,памела і юдзи ( «жовта памела») та інші..мушмула,
|
Цукор |
Широко використовується під час приготування, чаю.кави, різних солодощів, у кондитерських виробах. Долму у виноградному листі готують у різних варіаціях – на оливковому маслі, з баклажан, цибулі, перцю, фаршу зі скумбрії, мідій. В фарш додають рис, цукор, корицю, лимонний сік, родзинки, арахіс, що надає стравам особливу пікантність.
|
Дуже популярні в Китаї зацукровані фрукти і овочі. |
Кондитерські вироби. |
Турецьких насолод не перерахувати, але найвідоміші – пахлава (тонкі коржі, посипані горіхами і залиті цукровим сиропом), лукум, халва, марципан. Всі десертні страви можна умовно поділити на три групи: борошняні вироби з шербетом, молочні страви і десерти з фруктів. Шербет готують з суміші цукру, води і лимонного соку. Традиційна пахлава являє собою тонкі шари листкового тіста (не менше 8 шт.) з начинкою з фісташок, фундука чи грецьких горіхів. Солодкі страви з молока легкі в приготуванні, їх готує кожна хазяйка: молочний кисіль, рисовий сютлач, кешкюль з мигдалем, кокосовим горіхом. Не менш смачні солодкі страви з інжиру з грецькими горіхами, вершками; голубці з урюку, чудовий пурпурно-червоний і кисло-солодкий айвовий пудинг. Розповсюджені варення та компоти. Часто борошняні і фруктові десерти турки споживають з вершками |
Медові кульки з кунжутомДуже смачно і солодко. За консистенцією, як наше тістечко «картопля» або марципани. Дуже гарні з чаєм. Дуже популярні в Китаї зацукровані фрукти і овочі. Це може бути як яблуко, так і солодка картопля або корінь лотоса. Вони продаються в пакетах, і по малюнку на упаковці легко можна визначити що всередині. А що стосується тортів в Китаї, вони все дуже красиві, але на смак однакові - бісквіт з консервованими фруктами. Так що за тортом краще йти в західну кондитерську).
|
М'ясо і мясопродукти |
Найбільш поширені страви з м’яса: шиш кебаб (шматочки молодої баранини або козлятини, підсмажені на вертелі), кефте (котлетки з м’ясного фаршу з яйцем і спеціями). Вони можуть бути обсмаженими обо сирими – на аматора. Але сама незвичайна страва – чийкефте. Фарш для неї готується з телятини за допомогою гострих ножів, потім у нього додається булгур, перець, сіль і спеції Шаурма, що набула сьогодні в світі такої популярності, готується в Туреччині повсюдно і відзначається особливим смаком та ароматом |
Місцеві жителі майже не вживають яловичини, зате люблять страви з різних екзотичних тварин і свинини.Традиційні національні страви – качка по-пекінськи, парові пельменіз аоматними соусами.. Каожоу – м'ясо на решітці, також популярна в Китаї страва. Готують її зазвичай з попередньо замаринованої баранини смажінням над вугіллям. До складу маринаду входять соєвий соус, кунжутне масло, оцет, імбир та подрібнена цибуля. Одна зі знаменитих китайських страв – свинина в кисло-солодкому соусі. Гордість китайської кухні – це качка по-пекнски.. З допомогою спеціальних спецій кухаря надають м`ясу оригінальний смак. Китайці вважають м`ясо джерелом фізичної енергії для всього організму. М`ясо містить такі корисні речовини, як цинк, залізо, які знижують рівень холестерину в крові і не дають розвиватися серцево-судинних захворювань.
|
Риба і рибопродукти |
Туреччину оточують чотири моря, тому рибні страви в турків у великій честі. А сама улюблена риба – хамса. Готують також страви з барабульки, риби-меч, ставриди, червоного ляща, ската, камбали, логосу, пеламіди. Популярні морепродукти – восьминіг, каракатиця, устриці, омари, креветки.
|
Дуже популярні в Китаї страви з риби та морепродуктів.Хоча країна посідає перше місце у світі за їх виловом , пересічні китайці вживають морепродукти не кожного дня. У китайській кухні широко використовуються риба і морські безхребетні тварини (трепанги, краби, креветки), морську капусту та інші водорості
|
Молоко і молокопродукти |
Молочні продукти популярні у турецькій кухні і в значній кількості– молоко, вершки, кисломолочні продукти, сири. Особливо часто споживають м’які сири типу бринзи. Грецька бринза, що всесвітньовідома під назвою "фета" виробляється в різних районах Туреччини по різним рецептам. Виробляють у Туреччині і інші жирні, солоні сорти сиру. Йогурти споживають у Туреччині повсякденно |
У Китаї, молочні продукти не користуються популярністю. Що є основною причиною? китайці не переносять лактозу молоко тварин вважається огидним релігія забороняє пити молоко недолік пасовищ для худоби Здатність засвоювати лактозу зникає у 95% китайців після закінчення стадії грудного вигодовування. Цей процес властивий для всіх ссавців і тільки біла раса є винятком Соєвий сир, який у всьому світі відомий під своїм оригінальним назвою - тофу, походить з Китаю
|
Яйця |
Турки їдять яйця в будь-якому вигляді, як варені, так і смажені. Яєчню тут люблять готувати на вершковому маслі, а відварені яйця часто присмачують оливковою олією і червоним перцем. |
У китайській традиційній кухні широко використовуються яйця: качині, гусячі і голубині.При негативному відношенні молока китайці з повагою відносяться до страв з яєць (курячих і качиних Варені яйця, дуже популярні в Піднебесній. Вони йдуть добавкою до локшииу, в бульйон, часто тушкують разом з м`ясом. А найбільший делікатес – це чорні курячі яйця, які гниють багато місяців в золі з розчином чайного листа. Любов китайців до яєць визначена тим, що в них міститься велика кількість білків і жирів, а також вітаміни А, В, В6, Д і Е і весь цей набір дуже корисний для організму людини. Щороку в Китаї вживається в їжу велику кількість яєць |
Олія рослинна |
У Туреччині щороку виробляється понад 15 млн. тонн оливкової олії Під час приготування турецьких салатів використовують маринади, у чергу оливкову олію і лимонний сік. 63 відсотки населення країни вживають соєве, кукурудзяне, соняшникове або горіхове масло. |
Страви готують на рослинних маслах — соєвому, кунжутному, горіховому. Більшість овочевих страв при подачі поливають кунжутною олією, пересмаженою з запашним перцем (хуацзьо), що додає їм особливу пікантність, своєрідний аромат |
Маргарин та інші жири |
Як показує дослідження Міністерства охорони здоров'я, турецькі чоловіки у віці старше 75 років не можуть відмовитися від вживання в їжу маргарину і масла, хоча це небезпечно для їхнього здоров'я. 7 відсотків турків вживають в їжу масло, 3 відсотка - маргарин. Тільки 27 відсотків використовують оливкову олію. 63 відсотки вживають соєве, кукурудзяне, соняшникове або горіхове масло. Самим здоровим вважається вживання в їжу невеликої кількості оливкової або горіхового масла холодного віджиму.,
Багато турецьких страв досить калорійні, адже серед їх основних інгредієнтів часто присутні м’ясо, оливкове і вершкове масло. |
Всі страви готують на свинячому смальці, внутрішньому жирі птиці, рослинних маслах – соєвому, кунжутному, горіховому. Особливо ароматне віджате масло з підсмажених кунжутних зерен. Страви готують на свинячому салі, качиному і курячому жирі, Вершкове масло китайці вживають рідко. |
Напої |
Усупереч поширеній думці, кави турки п’ють мало. Турецьку каву готують мілко молотих прожарених зерен заварюванням гарячою водою і подають з пінкою в маленьких чашечках Набагато охочіше вони п’ють чай – чаювання навіть входить у робочий розклад. Чай не заварюють, а варять і подають у прозорих стаканчиках. З освіжаючих напоїв найбільш улюблені айран (йогурт, розведений підсоленою мінеральною водою), мінеральна вода і всілякі соки.
|
У Китаї чай п’ють без цукру і завжди гарячим. Чорний чай китайці п’ють як прохолодний напій, червоний чай – як зігрівальний напій, а зелений і жовтий – як тонізуючий. У Китаї не прийнято подавати що-небудь до чаю, тому що це відволікає від смаку напою. Один з основних елементів китайської кухні – це зелений чай. Китайцям дуже подобається цей напій і його вживання вони перетворили на церемонію. Вони давно помітили чарівна дія чаю на організм. Цей цілющий напій чистить нирки, шлунок, печінку і кишечник. Бореться із зайвою вагою і нормалізує кров`яний тиск.
|
Інші продукти |
Маслини займають особливе місце в турецькій кухні. Однаково улюблені і зелені, і чорні їх види, їх подають до кожної трапези та включають до складу багатьох страв Одними з часто вживаних інгредієнтів у технології національних страв та виробів є горіхи та родзинки, зернята гранату.. На турецьких базарах можна купити безліч місцевих овочів, фруктів та горіхів. Особливо полюбляють місцеві жителі маслини, виноград, інжир, мандарини, персики, абрикоси, гранати, кавуни, дині, , фундук, фісташки та сухофрукти.. |
В китайській кухні широко застосовують прянощі та приправи: перець, імбир, мускатний горіх, кардамон, корицю, гвоздику, ваніль, аніс, а також оцет, лимонну кислоту, часник, цибулю, пряну зелень, соуси (насамперед соєвий), рисове вино та фруктово-ягідні соки. Популярна пряна суміш – порошок з рівних доль п’яти пряностей: анісу, фенхеля, кориці, гвоздики і сичуаньського перцю. Китайці люблять імбир, вживають його як пряність, в маринованому вигляді – для зняття післясмаку від вживання попередньої страви перед наступною і, навіть, варять з нього варення або їдять його в зацукрованому виді
|
Укажіть спільні та відмінні риси в структурі продовольчого кошика жителів країн Західної та Східної Азії.
Спільні риси |
Як у Туреччині так і у Китаї дуже популярні борошняні вироби.Улюбленим напоєм як мешканців Туреччини так і Китаю без сумніву залишається чай. – Жителі східної та західної Азії страви готують на рослинних маслах, зокрема соєвому та горіховому. Турки та китайці їдять яйця в будь-якому вигляді, як варені, так і смажені. Риба і рибопродукти присутні у турецькій та китайській кухні. М'ясо і м’ясопродукти присутні як у турецькій так у китайській кухні. Широко використовують рис як у приготуванні плову у Туреччині так і різних каш у Китаї. |
Відмінні риси |
На турецьку кухню сильно впливає іслам, тому страв зі свинини в Туреччині не готують. Зате дуже багато страв з баранини і яловичини та птиці. У Туреччині цукор широко використовується під час приготування, чаю.кави, різних солодощів, у кондитерських виробах, тоді як у Китаї чай п’ють без цукру і завжди гарячим. Кухня Туреччини – це різноманіття страв та смаків: її не можна назвати гострою, оскільки спеції додаються досить в помірній кількості (для кожної страви підбираються певні приправи). Оливки. Цей продукт тут представлений в різноманітних варіаціях: на столі можна знайти чорні та зелені оливки з кісточкою і без, солоні та перчені. Турецькі оливки відрізняються високою якістю і насиченим смаком. За китайськими традиціями в їжу варто додавати деяку кількість імбиру Особливі види китайських грибів – важливий компонент багатьох національних страв. Гриби світлого кольору – тонгу і сянгу мають сильний аромат і виражений смак. Ще один вид грибів – китайський сморчок або деревні вушка часто зберігають у спресованому виді. Відомі до сотні видів У Китаї дуже широко використовувана проросла соя. У Китаї для приготування страв використовують екзотичні продукти: м’ясо змій, кішок, собак і черепах, ластів’ячі гнізда, плавники акули, молоді ростки бамбука. Також використовують кунжутну пасту, яка виробляється з кунжутної маси після віджиму масла. У цілому приготування страв в китайській кухні нескладне, швидке й ощадливе. Воно включає три головні операції: дрібна нарізка, смажіння на сильному вогні й використання обволікаючих засобів, що скорочують термін готування страви (кляр, крохмаль, соус Практично не вживають сіль. Соус з сої вживається замість солі. Локшина - одне з основних страв китайської кухні Овочі - друга за важливістю складова страв китайської кухні після рису.
|