Функції користувача в Excel

Про матеріал
Практична робота містить матеріал по створенню функцій користувача в табличному процесорі Excel.
Перегляд файлу

ПРАКТИЧНА РОБОТА

«Функції користувача»

 

Завдання 1. «Фруктовий словник»

  1. Створіть в комірці аркуша Excel (наприклад, А3) список з чотирьох фруктів:


«яблуко», «помаранч», «слива», «полуниця». Для цього виділіть комірку, відкрийте вкладку Дані та оберіть пункт Перевірка даних. В діалоговому вікні Перевірка даних на вкладці Параметри оберіть тип даних Список та в полі Джерело запишіть назви фруктів через крапку з комою (див. рис. 1):

Рис. 1 Вікно Перевірка даних

Натисніть кнопку Ок та перевірте можливість вибору назви фрукту в комірці аркуша Excel (А3).

  1. Перейдіть на вкладку Розробник та натисніть кнопку Visual Basic. В меню VBA виконайте команду Insert Module та впишіть у вікно кодів один з варіантів функції користувача:

 

Варіант 1

Function FruitDictionary(A)

Select Case A

Case "яблуко" FruitDictionary = "apple"

Case "помаранч" FruitDictionary = "orange"

Case "слива" FruitDictionary = "plum"

Case "полуниця"

FruitDictionary = "strawberry"

End Select End Function

Варіант 2

Function FruitDictionary(A)

If A = "яблуко" Then FruitDictionary = "apple"

If A = "помаранч" Then FruitDictionary = "orange"

If A = "слива" Then FruitDictionary = "plum"

If A = "полуниця" Then FruitDictionary = "strawberry"

End Function


  1. Збережіть книгу Excel з підтримкою макросів.

  2. Поверніться на аркуш Excel (можна натиснути для цього комбінацію клавіш Alt+F11) та для комірки поруч зі створеним пункті 1 цього завдання) списком серед категорій функцій оберіть категорію Функції користувача та знайдіть серед них створену Вами функцію FruitDictionary, в аргументах якої вкажіть посилання на комірку зі списком фруктів (А3). Натисніть Enter. Фруктовий словник матиме вигляд, як на рис. 2:

Рис. 2 «Фруктовий словник»

Завдання 2. «Продуктовий магазин»

  1. Створіть таблицю:

Таблиця 1

 

Назва продукту

Категорія

продукту

Одиниці

вимірювання

Ціна за одиницю,

ум.од.

Обсяг

Вартість

Буряк

 

 

7,30

2

 

Гречка

 

 

30,90

1

 

Картопля

 

 

10,30

14

 

Кава

 

 

80,90

4

 

Горошок консервований

 

 

12,00

5

 

Пшоно

 

 

15,90

3

 

Закарпатська випічка

 

 

8,20

8

 

Оливкова олія

 

 

35,9

3

 

 

  1. Для заповнення даними стовпців «Категорія продукту» та «Одиниці вимірювання» створіть та застосуйте дві функції користувача, які дозволять вписати категорію продукту відповідно до назви продукту, а одиниці вимірювання – відповідно до категорії. Використовуйте для довідки таблицю 2.

Таблиця 2

Категорія продукту

Одиниці вимірювання

крупа

упаковка

овочі

кг

хліб

шт

напій

чашка

олія

пляшка

  1. Для заповнення стовпця «Вартість» створіть та застосуйте функцію

 користувача, в якій передбачене зниження вартості на 2%, якщо продукту було закуплено більше 5 одиниць, та - на 7%, якщо обсяг закупівель був більше 10 одиниць.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Корюков Ігор В'ячеславович
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
4 квітня 2019
Переглядів
3100
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку